defacto_pan2020
Foto: Pressbild

Arbetslösheten ökar mest i kommunen

Arbetslösheten i Sigtuna kommun är nu uppe i 8,2 procent och ökar mest i hela länet enligt färska siffror.

centrum_artikel

För nionde månaden detta år ökar arbetslösheten i kommunen, den är nu uppe i 8,2 procent för november. Enligt Newsworthy ökar arbetslösheten mest i hela länet i Sigtuna kommun, länssnittet för november var 6,1 procent.
– Regeringen slösade bort högkonjunkturen med symbolpolitiska reformer som både är dyra och ineffektiva. Något som bl.a. slagit mot kommunens största arbetsplats Arlanda, skriver Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Matias Askerson (M) i en kommentar till märsta.nu

Fram för allt är det arbetslösheten bland utrikesfödda som ökar, den gick upp med nästan två procentenheter jämfört med samma månad förra året och är nu uppe i 15,6 procent. Även ungdomsarbetslösheten bidrar till ökningen där 7,7 procent av de unga mellan 18-24 år var arbetslösa. Sigtuna har länets tredje högsta arbetslöshet efter Södertälje och Botkyrka.
– Kommunen fortsätter arbetet med dem i försörjningsstöd för att de ska komma i egen försörjning, vilket också syns i att antalet hushåll minskat de senaste åren. Men för att minska antalet arbetslösa och behålla ett lågt antal hushåll i försörjningsstöd behövs i grunden en tillväxtvänlig regeringen som driver politik för tillväxt och fler jobb, det har vi inte idag, uppger Mattias Askerson.

Även grannkommunen Väsby är i närheten av Sigtunas siffra med 7,9 procent. Väsby har i likhet med Sigtuna ökat kraftigt på tolv månader. Minskningar i länets kommuner finns i Nacka, Södertälje och Värmdö.

studeravidare_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

stottasigtuna_helsida
marina_helsida
happy_homes_mars
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

kcbygg_helsida
studenten2020_helsida
sommarlov_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

speedy_helsida
defacto_helsida
speedy_outsider
nrh
valvet_outsider
sigtuna_vatten_outsider
marina_outsider
kcbygg_outsider
studeravidare_outsider
sommarlov_outsider
stottasigtuna_outsider
ridskola_2020_outsider
studenten2020_outsider
swedol_outsider