panorama_stationshusen
Foto: Daniel Iskander/Genrebild

Barns rättigheter ska stärkas

I samband med det senaste fullmäktige sammanträdet antogs en lokal handlingsplan för att stärka barns rättigheter i kommunen: - Jag är glad att barnkonventionen förväntas bli svensk lag och att vi har tagit fram en lokal handlingsplan för införandet, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden

centrum_artikel_host

Handlingsplanen som antogs ska skapa en struktur som ger förutsättningar för att bedriva ett strategiskt barnrättsarbete samt att stärka barns möjligheter att vara delaktiga i frågor som berör dem. I praktiken får barnkonventionen en grund att stå på inför att den förväntas bli lag 2020. Handlingsplanen gäller i Sigtuna kommun 2018-2022:
– Jag är glad att barnkonventionen förväntas bli svensk lag och att vi har tagit fram en lokal handlingsplan för införandet. Med detta ökar vi medvetenheten om barnrättsperspektivet så att barnets rättigheter stärks, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i den politiska styrgruppen för barnrättsarbetet i kommunen.

Barnrättsperspektiv ska finnas
Alla förtroendevalda och berörda tjänstemän kommer nu att ha kunskap kring barnkonventionen och hur den kan tillämpas i praktiken, kommunen ska lyssna aktivt på barn låta åsikterna påverka besluten och det ska även finnas ett tydligt barnrättsperspektiv i förvaltningar eller nämnders arbete och styrdokument.

Konkreta åtgärder i år
Redan i år ska utbildningsinsatser startas och kompetensutveckling om barnkonventionen för förtroendevalda och medarbetare samt att man ska ta fram meter kring delaktighet och inflytande bland barn.
– Det är viktigt att vi utvecklar dialogen med barn så att vi får med barnrättsperspektivet på ett tidigt stadium i frågor som rör dem. Förväntningarna måste dock vara rätt ställda så att barnen vet varför de blir tillfrågade och vad de kan påverka i frågan, säger Kerstin Alksten, utvecklingsstrateg i Sigtuna kommun.

mp_helsida_eu
connys_helsida
forstamaj_helsida
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
nrh_sigtuna
stationshusen_outsider
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider