defacto_pan2020
Foto: Pressbild
Thomas Evertsson, VD på WillysFoto: Pressbild

Willys skänker mat till Svenska kyrkan

Willys i Märsta har inlett ett samarbete med Svenska Kyrkan i Märsta och kommer att skänka mat dit istället för att slänga: - Att slänga mat är inte försvarbart, varken ur ett miljömässigt, socialt eller ekonomiskt perspektiv, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

centrum_artikel

16 av Willys butiker kommer att skänka mat till välgörenhet istället för att kasta, butiken i Märsta är en av dem som omfattas och kommer att samarbeta med Svenska Kyrkan om den överblivna maten. Bakgrunden är att Frankrike på onsdag inför en lag om att det blir förbjudet att slänga mat. Willys vill vara föregångare i Sverige genom att ta initiativ till att mat ska gå till välgörenhet, målet är att 200 ton mat ska skänkas istället för att slängas.
– Vi vill ta upp kampen mot matsvinnet. Som ett led i det arbetet inleder vi nu samarbeten med välgörenhetsorganisationer runt om i landet, dit vi skänker mat som vi inte längre kan sälja, men som fortfarande håller god kvalitet, kommenterar Willys VD Thomas Evertsson i ett pressmeddelande.

60 000 ton slängs
Till slutet på året är att de 16 butiker som idag medverkar ska växa till 50. Exempel från butiker i Östersund, Visby och Ystad finns där bland maten gått till soppkök, härbärge eller hemlösa. Enligt pressmeddelandet från Willys slängs 60 000 ton ätbar mat i svenska livsmedelsbutiker. Willys försöker minska på svinnet genom sina beställningssystem och rutiner för hantering, men även Willys har ett svinn så klart. Bara fyra butiker i hela Stockholms län är med i denna satsning som Willys gör.
– Att slänga mat är inte försvarbart, varken ur ett miljömässigt, socialt eller ekonomiskt perspektiv, menar Thomas Evertsson.

2020_helsida
sigtunahem_sokbostad
brobygget_helsida_valsta
centrum_helsida2020
studeravidare_helsida
brobygget_midgard_helsida
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
helsida_sommarlov
connys_helsida
centrum_sommar_out
nrh
ridskola_2020_outsider
brobygget_midgard_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
outsider_sommarlov
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta