centrum_jul_panorama
Janne Wallenius, till höger, med ett signerat samarbetsavtal med Promation NuclearFoto: Leadcold

Märstaföretag utvecklar reaktorer för arktiska miljöer

Märstaföretaget Leadcold (Blykalla reaktorer Stockholm) rankas som ett av de hetaste företagen i Sverige av Veckans Affärer. Företaget utvecklar stålbaserade reaktorer för arktiska miljöer.

defacto_jul_artikel

Leadcold utvecklar små blykylda kärnkraftverk för produktion av el och värme i arktiska regioner. Företaget bildades 2013 och anses av Veckans Affärer vara ett av de hetaste företagen i landet på jakt efter investeringskapital. 71 företag har listats och Leadcold är 35:a. Idag är diesel det enda alternativet för att producera elektricitet i samhällen, gruvor, på fartyg och industrier i otillgängliga områden som berg, polarområden, öar, öknar och så vidare. Affärsidén bygger på att små blykylda kärnkraftreaktorer på ett hållbart, säkert och kostnadseffektivt sätt producerar el och värme på platser där endast fossila energiinslag är alternativ.

Teknik från KTH
Leadcold grundades av Janne Wallenius, Jesper Ejenstam och Peter Szakalos. Innovationen är ett nytt stål som tål flytande bly. Enligt Veckans Affärer har Leadcold fått avancerat affärsutvecklingsstöd genom företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre. Leadcold har även tecknat ett utvecklings- och samarbetsavtal med kanadensiska Promation Nuclear kring framtagandet av reaktorn Sealer. Tekniken kommer från KTH och stålet från Sandvik. Promation Nuclear är en stor intressent i Leadcolds arbete. Sealer-reaktorn ger el i 30 i år till halva priset utan att man behöver fylla på nytt uranbränsle. När bränslet är slut byter man helt enkelt ut reaktorn och tar den gamla till en demonteringsanläggning.

Processen tar sex år till
För Ny Teknik berättar Janne att reaktorn är som ett stort batteri på 3MW som ger ström i 30 år. Han reser mycket i Kanada och besöker samhällen där som har behov av reaktorn. Promotion Nuclear är med för att Leadcold ska kunna möta de kanadensiska kraven på kärnreaktorer.
– Vi behöver fortfarande skaffa finansiering för kostnaderna för tillstånd och för kvarstående forskning. Jag räknar med att tillståndsprocessen tar sex år och sedan tar det tre år att bygga reaktorn, berättar Janne för Ny Teknik.

Kostar 670 miljoner
Stålet står Sandvik för eftersom de har upphovsrätten för det. Janne ser andra potentiella marknader i Grönland och Svalbard. Reaktorn ska kunna göras i storlekar mellan 3-10 MC beroende på samhällets storlek. Den ”lilla” reaktorn på 3 MV är 2,7 meter i diameter och cirka 6 meter hög. Kostnad? 100 miljoner kanadensiska dollar, ca 670 miljoner svenska kronor. I jämförelse med ett motsvarande vindkraftverk är kostnaden tio gånger mindre men då är man inte garanterad elproduktion 365 dagar om året.

Ny butiker till Terminal 5

Näringsliv Märkena CDLP, Urbanista och Chimi Eyewear startar upp en gemensam butik på Terminal 5: - För oss är det här ett helt nytt grepp med tre olika aktörer som samarbetar och verkar i en gemensam butik på flygplatsen, säger Anna Ericsson, Head of Passenger Experience på Stockholm Arlanda Airport, Swedavia.

fme_oktober

WE startar Padelcenter i Sigtuna

Näringsliv Nyligen gjorde WE klart med padel i Arlandastad och ytterligare en anläggning öppnar i Sigtuna stadsängar om ungefär ett år: - Det här blir ett fantastiskt komplement till den träningsanläggning som WE till hösten öppnar i Stadsängarna i Lidls lokaler samt våra anläggningar på Stora Gatan, i Knivsta och i Arlandastad, säger Niklas Wikegård, delägare.

defacto_jul
ica_oktober

Ny styrelse leder Märsta Förenade

Näringsliv Märsta Förenade har valt styrelse med flera nya ledamöter: - Min ambition med styrelsearbetet i Märsta Förenade är att säkerställa att vi fungerar som ett bra team där alla känner sig trygga och bekväma med att kunna framföra sina åsikter, säger styrelseordförande Jan Olson.

Nytt läge för MPM Bilverkstad

Näringsliv Kompisarna Martin och Peter som driver MPM Bilverkstad har flyttat till nya lokaler i Arlandastad: - Det är fräschare här och det är uppbyggt som vi vill ha det, säger dem till märsta.nu

colorama_jul
trainingpartner_jobb_helsida

Arlandabanan fyller tjugo år

Näringsliv I år firar Arlandabanan tjugo år: - Arlandabanan är än idag Sveriges enda renodlade OPS-lösning, där privata aktörer stått för hela risken med bygget mot att få driva verksamheten under ett visst antal år, fortsätter Magnus Zetterberg, VD Arlanda Express.

julbord_helsida

Ny hotelmanager till Clarion Arlanda

Näringsliv Liza Nyberg har rekryterats till tjänsten som Hotel Manager på Clarion Arlanda: - Jag ser väldigt mycket fram emot att bli en del av det mycket framgångsrika teamet på Clarion Arlanda, säger hon.

happyhomes_2019

Arlanda får direktlinje till Tokyo

Näringsliv Arlanda får en ny linje till japanska Tokyo med start till sommaren: - Japan är en av Sveriges viktigaste handelspartners och under senare tid har vi sett betydande japanska investeringar i Sverige, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

greeknighthelsida

ÖoB öppnade i Märsta

Nyöppnat ÖoB öppnade upp sin nya butik i Märsta på torsdagen: - Varuhuset i Märsta är vår 14:e etablering i Stockholm och 18:e i regionen, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef på ÖoB, till Dagens Handel.

sigtunavatten_standard
nrh
tp_outsider
julbord
connys
greeknight_outsider
trainingpartner_jobb_outsider