event_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Arlanda blir en av två flygplatser som inför amerikansk säkerhetskontroll

Enligt sajten Flygtorget är Arlanda nu en av två flygplatser som Amerikanska luftartsmyndigheten tänker bevilja Preclearence, alltså införa amerikansk säkerhetskontroll.

25 flygplatser sökte om att få införa Preclerance, alltså att passagerare genomgår amerikansk säkerhetskontroll redan innan boarding. Efter en första gallring klarade Arlanda sig till de tio sista som godkändes, nu återstår enligt sajten Flygtorget bara två flygplatser som väntas få införa Preclearence; Arlanda och Punta Cana i Dominikanska repuliken. Preclearence finns bara i Kanada, Irland, Abi Dhabi och Karibien. Ett godkännande från USA väntas innan året är slut, sedan en tid tillbaka har även amerikanska myndigheter förhandlat med svenska kring förutsättningar och villkor eftersom amerikansk lag i princip ska tillämpas på svensk mark.

Pir F bygg som
Pir F som ska fungera för Preclearence behöver efter beslutet byggas om och ska husera amerikanska tjänstemän. Med amerikanska säkerhetskontrollen på Arlanda kan fler flygbolag välja att flyga via Arlanda eller ha det för mellanlandning och låta passagerare genomgå kontrollen innan ankomst i USA. Efter att man genomgått kontrollen är det bara att passera in i USA vid ankomst om man inte ska förtulla något.
– Med US preclearance stärks Stockholm Arlanda Airports roll som nav för flyget i Skandinavien. Vår ansökan har mötts av ett starkt stöd från såväl regering som näringsliv och vi går nu fram med full kraft för att attrahera fler direktförbindelser, sa Swedavias VD Torborg Chetkovich i maj då Arlanda passerade första gallringen.

pantamera_avc_helsida

Sigtunabo startar Co-working-center

Näringsliv Daniel Mancilla från Sigtuna startar ett co-working-center i Arlandastad i september: - - Vi vill göra människovänliga kontor. Det betyder att vi inreder och sätter belysning utifrån de behov som människor har under en hel dag och ett helt år säger Daniel Mancilla, VD på Arlandabaserade Maleon.

connys_helsida
centrum_sommar2022_helsida
ewas_helsida
social_helsida

Tre av fyra resenärer är tillbaka

Näringsliv Arlanda hade drygt 1,9 miljoner resenärer i juni vilket innebär att fyra av fem resenärer är tillbaka: - Vi har nu ett stabilare läge på Arlanda och en förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

defacto_helsida
mp_helsida_april

Norwegian ökar kraftigt i juni

Näringsliv Norwegian rapporterar en ökning i antalet resenärer till nästan 2 miljoner: - Jag är mycket glad över att vi genomfört nästan 100 procent av de cirka 400-450 dagliga flygningarna vi hade planerat i juni, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

helsida_sfs

klart: Det blir strejk

Näringsliv SAS-piloterna och SAS har inte kommit överens och det blir därmed en strejk: - Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av denna strejk, den leder till förseningar och inställda flyg, säger Anko van der Werff, President & CEO på SAS.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
ewas_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh
swedol_outsider
connys
outsider_social
sfs_out
mp_outsider2022
moderat_outsider
event_outsider