center_pan21
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Arlanda blir en av två flygplatser som inför amerikansk säkerhetskontroll

Enligt sajten Flygtorget är Arlanda nu en av två flygplatser som Amerikanska luftartsmyndigheten tänker bevilja Preclearence, alltså införa amerikansk säkerhetskontroll.

centrum_artikel

25 flygplatser sökte om att få införa Preclerance, alltså att passagerare genomgår amerikansk säkerhetskontroll redan innan boarding. Efter en första gallring klarade Arlanda sig till de tio sista som godkändes, nu återstår enligt sajten Flygtorget bara två flygplatser som väntas få införa Preclearence; Arlanda och Punta Cana i Dominikanska repuliken. Preclearence finns bara i Kanada, Irland, Abi Dhabi och Karibien. Ett godkännande från USA väntas innan året är slut, sedan en tid tillbaka har även amerikanska myndigheter förhandlat med svenska kring förutsättningar och villkor eftersom amerikansk lag i princip ska tillämpas på svensk mark.

Pir F bygg som
Pir F som ska fungera för Preclearence behöver efter beslutet byggas om och ska husera amerikanska tjänstemän. Med amerikanska säkerhetskontrollen på Arlanda kan fler flygbolag välja att flyga via Arlanda eller ha det för mellanlandning och låta passagerare genomgå kontrollen innan ankomst i USA. Efter att man genomgått kontrollen är det bara att passera in i USA vid ankomst om man inte ska förtulla något.
– Med US preclearance stärks Stockholm Arlanda Airports roll som nav för flyget i Skandinavien. Vår ansökan har mötts av ett starkt stöd från såväl regering som näringsliv och vi går nu fram med full kraft för att attrahera fler direktförbindelser, sa Swedavias VD Torborg Chetkovich i maj då Arlanda passerade första gallringen.

2020_helsida

Ökat intresse för parrelationskurs

Näringsliv I Herresta lada märker Tord och Helene Olsson det ökande intresset för parrelation under pandemin:- Det som är särskilt spännande nu är att intresset för denna parkurs ökat rejält, högst sannolikt pga att man arbetat mera hemifrån under pandemin och kanske slitit lite mer på varann i vardagen när livet inte rullat på som vanligt, uppger Tord Olsson

helsida_var2021
dack-helsida

Flyget återhämtar sig nästan helt till 2027

Näringsliv Redan till 2023 väntas flyget ha återhämtat sig till 80 procent och 2027 nästan helt som innan pandemin. - Det bästa vore naturligtvis att fokusera på att tillgodose en hög tillgänglighet, inom landet och internationellt, samtidigt som man söker sätt att bejaka teknikutvecklingen och förbättra förutsättningarna till utsläppsminskningar. Då bör man satsa på att rusta och bygga ut Arlanda för framtidens flyg, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

defacto_helsida
vaccin
mp_host_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020

Snap-on etablerar i Arlandastad

Näringsliv Snap-on etablerar genom konceptet Car-o-Liner i Arlandastad: - Car-O-Liner sökte ett sammanhang med möjlighet till samarbete och en plats som ligger strategiskt rätt. Här hittade vi rätt förutsättningar för oss att nå vår målgrupp och våra kunder. Vi är dessutom redan en etablerad samarbetspartner och leverantör av teknisk utbildning till flera av de varumärken som finns här, säger Anna Nilsson, Manager Academy, Snap-on Equipment.

bostad_helsida
centrum_helsida2020

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
mp-outsider
vaccin-outsider
nrh
bostad_outsider
dack-outsider
connys
centrum_sommar_out