bostadsformedling
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Arlanda blir en av två flygplatser som inför amerikansk säkerhetskontroll

Enligt sajten Flygtorget är Arlanda nu en av två flygplatser som Amerikanska luftartsmyndigheten tänker bevilja Preclearence, alltså införa amerikansk säkerhetskontroll.

centrum_artikel

25 flygplatser sökte om att få införa Preclerance, alltså att passagerare genomgår amerikansk säkerhetskontroll redan innan boarding. Efter en första gallring klarade Arlanda sig till de tio sista som godkändes, nu återstår enligt sajten Flygtorget bara två flygplatser som väntas få införa Preclearence; Arlanda och Punta Cana i Dominikanska repuliken. Preclearence finns bara i Kanada, Irland, Abi Dhabi och Karibien. Ett godkännande från USA väntas innan året är slut, sedan en tid tillbaka har även amerikanska myndigheter förhandlat med svenska kring förutsättningar och villkor eftersom amerikansk lag i princip ska tillämpas på svensk mark.

Pir F bygg som
Pir F som ska fungera för Preclearence behöver efter beslutet byggas om och ska husera amerikanska tjänstemän. Med amerikanska säkerhetskontrollen på Arlanda kan fler flygbolag välja att flyga via Arlanda eller ha det för mellanlandning och låta passagerare genomgå kontrollen innan ankomst i USA. Efter att man genomgått kontrollen är det bara att passera in i USA vid ankomst om man inte ska förtulla något.
– Med US preclearance stärks Stockholm Arlanda Airports roll som nav för flyget i Skandinavien. Vår ansökan har mötts av ett starkt stöd från såväl regering som näringsliv och vi går nu fram med full kraft för att attrahera fler direktförbindelser, sa Swedavias VD Torborg Chetkovich i maj då Arlanda passerade första gallringen.

sommar_sigtuna2020
brobygget_helsida_valsta
studeravidare_helsida
brobygget_midgard_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
2020_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020

SAS igång med fler linjer

Näringsliv SAS meddelar att de går igång med fler linjer till utrikesdestinationer till och från Arlanda: I slutet av juni återupptar SAS trafiken från Stockholm till ett antal medelhavsdestinationer, skriver SAS i ett pressmeddelande.

landsbygd_sigtuna_helsida
marina_helsida
speedy_helsida
landsbygd_sigtuna_outsider
brobygget_midgard_outsider
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider_valsta
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
swedol_outsider
nrh
marina_outsider
speedy_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
centrum_sommar_out