sap_pan
Ragip Zarakolu Foto: Pressbild/Sigtunastiftelsen

Slutet närmar sig för fristadsförfattaren

Sigtuna kommuns nuvarande fristadsförfattare Ragip Zarakolu kommer att avsluta sitt uppdrag i kommunen men gör det med flaggan i topp samt ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

panorama_centrum

Ragip Zarakolu kom till Sverige för snart två år sedan som fristadsförfattare via nätverket för förföljda författare ICORN. Författarna får rum och arbetsplats under två års tid hos de kommuner som tar emot. I Sigtuna har Sigtunastiftelsen genom ett samarbete med kommunen möjliggjort uppehället. 18:e december kommer Ragip att avtackas men kommunen har redan planerat och budgeterat medel för en ny period för en författare som kommer via Icorn och Internationella PEN.
– Det finns en opolitisk styrgrupp som sedan gör ett val av ny fristadsförfattare/kulturarbetare i Sigtuna, skriver Pernilla Bergqvist (L), som var initiativtagare till att ta emot fristadsförfattare, i mail till märsta.nu

Får danskt prestigepris
Ragip lämnar dock sitt uppdrag med flaggan i topp. Han var för någon månad sedan i Växjö för en konferens med fristadsförfattare och nyligen har han fått det internationella priset The PL-Foundation Freedom Award för långvarig kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet. Priset instiftades i Danmark till minne av Poul Lakritsen som deltog i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Ragip kommer nu att få 100 000 danska kronor i samband med utdelning av priset 10:de december i Köpenhamn.
– Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, uppger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande.

mote_helsida

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

helsida_sfs

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

defacto_helsida
mp_helsida_april

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

social_helsida
connys_helsida
centrum_sommar2022_helsida
pantamera_avc_helsida
kso_helsida

Borgmästargården öppnas upp

Kulturnyheter Sigtunas siste borgmästare Gustaf Dahl donerade Borgmästargården till Sigtuna kommun i september 1990, nu ska den öppnas upp för allmänheten som en del av Sigtuna museum.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
connys
moderat_outsider
centrum_sommar_outsider2022
outsider_social
ridskola_2020_outsider
mote_outsider
mp_outsider2022
kso-duell_out
sfs_out
swedol_outsider
nrh