moderater_pan_sommar
Foto: Pressbild/Arkiv

Lagligt att ha förföljda författare

En dom förra året i Faluns förvaltningsrätt innebar att det stred mot kommunallagen att kommuner ansluter sig till nätverket för förföljda författare ICORN. Nu har en ny dom fallit i ärendet som river upp den gamla: - Jag är väldigt glad över kammarrättens beslut. Författare, poeter, journalister, musiker och konstnärer är ofta centrala personer i demokratiseringsprocesser runt om i världen, säger Pernilla Bergqvist (FP) som var med och drev igenom frågan i Sigtuna kommun.

panorama_centrum
Bakgrunden till domen som nu fallit i Kammarrätten är att Gävles fullmäktige fattade beslut om att ansluta sig till nätverket Icorn och ta in en förfölj konstnär. Det fick en moderat ledamot att överklaga till Förvaltningsrätten som rev upp beslutet med hänvisning till att det inte är förenligt med kommunallagen, kommunen ansågs bedriva utrikespolitik vilket den inte ska. Kammarrätten ger dock Gävle rätt.
– Det är fantastiskt. För oss är det en självklarhet att kunna stötta förföljda personer och stå upp för yttrandefriheten som är en grundbult i demokratin, säger Roger Persson (MP), kommunalråd i Gävle, i ett pressmeddelande.
”Viktiga för demokratin”
Beslutet innebär att Sigtuna och ytterligare sex kommuner som är fristäder åt förtälja författare får fortsätta som vanligt. Sigtuna kommun har sedan en tid Ragip Zarakulo under sina vingar. Folkpartisten Pernilla Bergqvist drev igenom frågan för några år sedan och är glad över beslutet:
– Författare, poeter, journalister, musiker och konstnärer är ofta centrala personer i demokratiseringsprocesser runt om i världen. Modiga försvarare av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är frihetskämpar och måste få stöd. Jag är stolt över att Sigtuna kommun är en fristad och det ska vi fortsätta att vara.
kso_helsida

Summer Squeeze utökas till två dagar

Kulturnyheter Sigtuna Summer Squeeze är tillbaka för tredje gången och för första gången är det ett pandemifritt evenemang: - Jag ser fram emot att möta Sigtunapubliken med den gamla ruinen som inramning. Min sommar har varit fylld av spelningar över hela Sverige och Sigtuna Summer Squeeze blir ett av mina sista sommar-gigg, säger gitarristen Janne Schaffer som uppträder på lördagen.

mp_helsida_april

Mest klickat i juli

Nöjesnyheter Har du varit bortrest eller kanske kopplat bort från nyheterna i sommar? Lugn, här hittar du juli månads mest klickade.

defacto_helsida
social_helsida

Sigtunas rådhus öppnar upp för Pride-vigslar

Nöjesnyheter Sigtunas Rådhus kommer under Pride-veckan första veckan i augusti att öppna upp för drop-in-vigslar en dag: - Vi vill bidra till att sprida glädje och kärlek och stå stolta tillsammans i kärlekens tecken. Det gör vi bland annat genom att under Pride-veckan bjuda in till drop-in vigslar i Sveriges minsta och mysigaste rådhus, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

helsida_sfs
mote_helsida
centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Borgmästargården öppnas upp

Kulturnyheter Sigtunas siste borgmästare Gustaf Dahl donerade Borgmästargården till Sigtuna kommun i september 1990, nu ska den öppnas upp för allmänheten som en del av Sigtuna museum.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
nrh
sfs_out
centrum_sommar_outsider2022
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
outsider_social
mp_outsider2022
pantamera_out
mote_outsider
kso-duell_out