event_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Varför höjde man inte kvaliteten i äldreomsorgen 2017-2020

I annonser i märsta.nu skriver Moderaterna att de inte är nöjda med kvaliteten i äldreomsorgen i kommunen. Därför jobbar de hårt på att höja den. De vill satsa på bla ”aktiviter som höjer livskvaliteten” och ”delaktighet och trygghet”. Jag antar att de menar på SÄBO. Det låter väldigt bra. Varför ville de inte det 2017-2020?

Glöm inte att det är Moderaterna och deras allierade som själva försämrat äldreomsorgen enormt genom att göra stora nedskärningar i den, sen de kom till makten 2017. På SÄBO tex skar de ned personalstyrkan med 20 tjänster fördelade på 26 personal 2019 och all hemtjänst privatiserades så att kommunal hemtjänst inte längre är ett alternativ. De äldre fick inte ens välja vilken privat aktör de ville ha.

Nedskärningarna på SÄBO gjorde att tryggheten för dem som bodde där blev sämre, eftersom det blev färre personal på kvällar, helger och nätter. Att nattbemanningen tex var för låg påpekade IVO vid sin tillsyn 15/1 2020 och även förvaltningen påpekade det i en tjänsteskrivelse daterad 14/10 2019. Trots det åtgärdades inte bristerna då. Nedskärningarna och anställningsstopp gjorde att personalsituationen var ansträngd redan innan pandemin började. Det var alltså inget bra utgångsläge när den kom. Det har troligen bidragit till utfallet.

Det blev också sämre på vardagarna, eftersom nedskärningarna av bla vaktmästare och lokalvårdare gjorde att omsorgspersonalen fick fler nya arbetsuppgifter att utföra, så att de hade svårare att hinna med de äldre även då.

Boendevärdarna togs bort helt 1/4 2019, men deras tjänster skars ned med 25% redan 2017. Många äldre for illa av att boendevärdarna togs bort. Deras livskvalitet försämrades av att de ”aktiviteter som höjer livskvaliteten” försvann nästan helt.

De äldre och vi anhöriga fick verkligen inte vara delaktiga i de besluten. Det som höjde de äldres trygghet och livskvalitet togs bort när det som bäst behövdes. Det är när man lever man behöver trygghet, delaktighet och livskvalitetshöjande aktiviteter, sen är det för sent.

  • Ann-Britt Unnerståle anhörig till avliden av covid-19 på SÄBO i Sigtuna.
defacto_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

Hemtjänsten inte fossilfri

Insändare Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

helsida_sfs
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

connys_helsida
ewas_helsida
pantamera_avc_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

mp_helsida_april
social_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
event_outsider
connys
nrh
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
sfs_out
outsider_social
ewas_outsider
mp_outsider2022