centrum_ettar
Foto: Pressbild

(V) kritiska mot nya budgeten

Vänsterpartiet i Sigtuna ställer sig mycket kritiskt till den budget som klubbades igenom på kommunfullmäktige den 30:e november.

Nedläggningen av konsthall Märsta som ser vi som ett angrepp på demokratin. Alla medborgare i Sigtuna kommun ska ha samma goda tillgång till kultur, men så blir det inte med det nya blåa styret i kommunen. Med denna budget kommer mycket stora försämringar att tvingas igenom i en rasande takt, utan tid till medborgardialog och inflytande.

Med denna budget tvingar man också SigtunaHem till en aktieutdelning på 5 miljoner, i stället för att behålla vinsten i bolaget och använda pengarna till välbehövliga renoveringar och nyproduktion. Att ha en egen bostad ser vi som en rättighet, och för det behöver vi ha en allmännytta värd namnet – till nytta för hela samhället. De boendes hyror skall inte gå till skattesänkningar för kommunens rikaste medan deras bostäder förfaller och bostadskön ringlar allt längre.

I den nya borgerliga budgeten vill man privatisera upp till 50% av vissa kommunala verksamheter. Det är en helt oberättigad och orättvis kritik mot alla som arbetar i våra kommunala verksamheter idag, och en oansvarig hantering av våra gemensamma skattemedel. Att privatisera ger varken bättre eller billigare verksamhet, bara läckage av skattepengar till privata fickor. De enda som tjänar på privatiseringar är de privata företagen.

Den nya borgerliga budgeten har som huvudmål att sänka skatten på sikt, vilket skulle allvarligt äventyra våra kommunala verksamheter för våra barn, ungdomar, äldre och människor med funktionsvariation, och försämra vardagen och livsförutsättningarna för alla som bor i kommunen. De som verkligen kommer att tjäna på denna budget är de som redan har mycket. Vi behöver i stället jobba för att minska klyftorna så att alla medborgare i Sigtuna kommun kan ha det bra. Vi behöver ett Sigtuna kommun som finns där för alla och inte för några få.

Nu är det viktigare än någonsin att vi får ett styre i Sigtuna efter nästa val som inkluderar ett starkt Vänsterparti.

  • Bengt Andersson, Gruppledare Vänsterpartiet Sigtuna kommun
  • Niklas Andersson, Ordförande Vänsterpartiet Sigtuna kommun

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

forskontor
foretagarlunch

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

aretsforetag

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

februari

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

sigtunavatten_standard
outsider_defacto
standard_start
vuxentutbildning
objekt4
matcher_skanela
nfc_vinter
objekt3
veterankraft_standard
standard_ridskola
sangensemble
Festspecialisten – Standard
Norra Redovisningshuset
standard
objekt2