fastpartner_sommar2
Foto: Pressbild

(V) kritiska mot nya budgeten

Vänsterpartiet i Sigtuna ställer sig mycket kritiskt till den budget som klubbades igenom på kommunfullmäktige den 30:e november.

Nedläggningen av konsthall Märsta som ser vi som ett angrepp på demokratin. Alla medborgare i Sigtuna kommun ska ha samma goda tillgång till kultur, men så blir det inte med det nya blåa styret i kommunen. Med denna budget kommer mycket stora försämringar att tvingas igenom i en rasande takt, utan tid till medborgardialog och inflytande.

Med denna budget tvingar man också SigtunaHem till en aktieutdelning på 5 miljoner, i stället för att behålla vinsten i bolaget och använda pengarna till välbehövliga renoveringar och nyproduktion. Att ha en egen bostad ser vi som en rättighet, och för det behöver vi ha en allmännytta värd namnet – till nytta för hela samhället. De boendes hyror skall inte gå till skattesänkningar för kommunens rikaste medan deras bostäder förfaller och bostadskön ringlar allt längre.

I den nya borgerliga budgeten vill man privatisera upp till 50% av vissa kommunala verksamheter. Det är en helt oberättigad och orättvis kritik mot alla som arbetar i våra kommunala verksamheter idag, och en oansvarig hantering av våra gemensamma skattemedel. Att privatisera ger varken bättre eller billigare verksamhet, bara läckage av skattepengar till privata fickor. De enda som tjänar på privatiseringar är de privata företagen.

Den nya borgerliga budgeten har som huvudmål att sänka skatten på sikt, vilket skulle allvarligt äventyra våra kommunala verksamheter för våra barn, ungdomar, äldre och människor med funktionsvariation, och försämra vardagen och livsförutsättningarna för alla som bor i kommunen. De som verkligen kommer att tjäna på denna budget är de som redan har mycket. Vi behöver i stället jobba för att minska klyftorna så att alla medborgare i Sigtuna kommun kan ha det bra. Vi behöver ett Sigtuna kommun som finns där för alla och inte för några få.

Nu är det viktigare än någonsin att vi får ett styre i Sigtuna efter nästa val som inkluderar ett starkt Vänsterparti.

  • Bengt Andersson, Gruppledare Vänsterpartiet Sigtuna kommun
  • Niklas Andersson, Ordförande Vänsterpartiet Sigtuna kommun

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

happy_homes_juli

Stärk hälsan i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tidigt mota bort ohälsa men också säkerställa att vården finns där när den behövs. Hälsan för invånarna har förbättrats under senare år, men skillnaderna i hälsa är stora. Utbildningsnivå, inkomst och bostadsort spelar roll för hur man mår fysiskt och psykiskt på ett sätt som vi måste ta på största allvar. Där hälsan är som sämst måste vården vara starkast. Det kräver en närvarande och tillgänglig vård samt ett långsiktigt arbete.

steningeslottsommar

Våldsprevention i skolan

Insändare I SCB:s medborgarundersökning för 2017 står det klart att invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det är oacceptabelt.

sap_valet2018

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

sportfiskebanner2

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

socialutmarkelse

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

objekt3
sigtunavatten_standard
val2018
veterankraft_standard
objekt4
Norra Redovisningshuset
connys
outsider_moderat
vuxentutbildning
outsider_defacto
yearlingsales
nfc_vinter
sap_outsider
forskontor
objekt2