defacto_pan
Foto: Pressbild

(V) kritiska mot nya budgeten

Vänsterpartiet i Sigtuna ställer sig mycket kritiskt till den budget som klubbades igenom på kommunfullmäktige den 30:e november.

Nedläggningen av konsthall Märsta som ser vi som ett angrepp på demokratin. Alla medborgare i Sigtuna kommun ska ha samma goda tillgång till kultur, men så blir det inte med det nya blåa styret i kommunen. Med denna budget kommer mycket stora försämringar att tvingas igenom i en rasande takt, utan tid till medborgardialog och inflytande.

Med denna budget tvingar man också SigtunaHem till en aktieutdelning på 5 miljoner, i stället för att behålla vinsten i bolaget och använda pengarna till välbehövliga renoveringar och nyproduktion. Att ha en egen bostad ser vi som en rättighet, och för det behöver vi ha en allmännytta värd namnet – till nytta för hela samhället. De boendes hyror skall inte gå till skattesänkningar för kommunens rikaste medan deras bostäder förfaller och bostadskön ringlar allt längre.

I den nya borgerliga budgeten vill man privatisera upp till 50% av vissa kommunala verksamheter. Det är en helt oberättigad och orättvis kritik mot alla som arbetar i våra kommunala verksamheter idag, och en oansvarig hantering av våra gemensamma skattemedel. Att privatisera ger varken bättre eller billigare verksamhet, bara läckage av skattepengar till privata fickor. De enda som tjänar på privatiseringar är de privata företagen.

Den nya borgerliga budgeten har som huvudmål att sänka skatten på sikt, vilket skulle allvarligt äventyra våra kommunala verksamheter för våra barn, ungdomar, äldre och människor med funktionsvariation, och försämra vardagen och livsförutsättningarna för alla som bor i kommunen. De som verkligen kommer att tjäna på denna budget är de som redan har mycket. Vi behöver i stället jobba för att minska klyftorna så att alla medborgare i Sigtuna kommun kan ha det bra. Vi behöver ett Sigtuna kommun som finns där för alla och inte för några få.

Nu är det viktigare än någonsin att vi får ett styre i Sigtuna efter nästa val som inkluderar ett starkt Vänsterparti.

  • Bengt Andersson, Gruppledare Vänsterpartiet Sigtuna kommun
  • Niklas Andersson, Ordförande Vänsterpartiet Sigtuna kommun
defacto_host2018

Nu återstår bara att rösta

Krönikor Krutröken har lagt sig! Valrörelsen är officiellt över. Nu återstår för partierna att dela ut valsedlar och att uppmana kommuninvånare att rösta.

Vi är garanten för att SD inte får inflytande

Insändare När väljarna har röstat och vi har ett valresultat, är det dags att lägga prestige och hård retorik åt sidan och istället söka samarbete. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun vill se ett blocköverskridande samarbete mellan partier som vill utveckla vår kommun och välfärden i positiv riktning.

hostfest_centrum

Vänsterpartiet vill se en röd skatteväxling

Insändare Sverige var världens mest jämlika land men nu har vi fått ett skattesystem som är riggat för de rika. Sverige är det land där inkomstskillnaderna ökar snabbast. Därför vill Vänsterpartiet se en röd skatteväxling. Allt enligt devisen: av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Det fjärde alternativet

Insändare M och Alliansen har i sista valveckan redovisat tre alternativa valmöjligheter för invånarna i Sigtuna kommun. Miljöpartiet konstaterar att när  Alliansen vill spara så sparas det även på valmöjligheter. I valets krutrök ser Alliansen endast tre alternativ. Miljöpartiet satsar därför, som ett sista vallöfte, att vara det fjärde alternativet.

Stoppa hedersrelaterat förtryck

Insändare Hedersrelaterat våld och förtryck är en av de främsta utmaningarna som Sverige står inför på jämställdhetsområdet. Omfattningen av hedersförtrycket är svårt att sätta en exakt siffra på, men olika studier har visat att så många som hundratusen eller fler kan vara drabbade i varierande utsträckning. Kvinnor drabbas främst, men även män är utsatta och det är inte ovanligt att de många gånger påtvingas rollen som såväl offer som förövare.


Privatisera inte våra bad

Insändare Vänsterpartiet ser det positiva med att kommunen har våra badhus i egen regi och riskerna om delar eller hela verksamheten privatiseras.

Du har tre val

Insändare Om bara en vecka är det val. Då ska du som boende i Sigtuna kommun avgöra vem och vilka som ska styra kommunen de kommande fyra åren.

Kultur är ingen lyx

Insändare Man får höra ofta att kommunen ska hålla sig till sina kärnverksamheter - lagstadgade uppgifter som måste genomföras. Men för oss i Vänsterpartiet behövs mer för att få en fungerande kommun där alla kan leva och bo. Där menar vi att kulturen har en mycket viktig plats.

S ljuger om SigtunaHem

Insändare Socialdemokraterna har i valrörelsen påstått att Moderaterna kommer att höja hyrorna i SigtunaHem med 10% om vi kommer till makten. Detta är ännu ett exempel på ”fake news”. Påståendet är helt horribelt och saknar all grund. Det är faktiskt så långt ifrån sanningen man kan komma. Marie Axelsson och Ibrahim Khalifa som sitter i bolagets styrelse vet bättre.

Politik för en grönare och mer rättvis kommun

Insändare När miljöhoten är på riktigt så kan vi inte längre lyssna på alliansens drömmar och vaga löften om oprövade tekniska lösningar. Vi måste agera nu. Vi måste visa mod och ledarskap inför framtidsfrågor som kan kännas svåra och tunga.

Dålig planering av äldreboenden får inte gå ut över äldre

Insändare Äldre och Omsorgsnämnden beslöt den 31 maj att göra en begäran hos Kommunstyrelsen om ett extra anslag för att omvandla en av Ärlinghems somatiska avdelningar till en avd. för demenssjuka eftersom man hade en lång kö till demensboende och inga platser fanns. Alla politiker var eniga om detta!

Socialdemokraterna har en unken syn på restaurangbranschen

Insändare Det är högkonjunktur i Sverige och företagen skriker efter anställda. Samtidigt som tusentals ungdomar hittar sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden, bl.a. i restaurangbranschen, väljer Socialdemokraterna och SSU att ta strid för en kommunal sommarjobbsgaranti och utmåla restaurangbranschen för att ha ”fruktansvärda arbetsvillkor”. Deras uttalanden är absurda.

sbrf_sep
objekt2
objekt3
komvuxq3_4
connys
sigtunavatten_standard
nrh
sportfiske_banner
objekt4
outsider