defacto_pan
Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

Sverige är inte jämställt

Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Därför har Liberalerna tagit initiativ till åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning. Uppdraget har getts inom ramen för barn- och elevhälsoenheten.

Varje år dödas 17 kvinnor i Sverige av en man som de älskar eller har älskat. Varje år anmäls mer än 13.000 fall av våld mot kvinnor i nära relation. Grovt våld mot kvinnor i Sigtuna kommun är högre än riksgenomsnittet. Därför kommer Liberalerna alltid stå upp för Kvinno- och tjejjouren i Sigtuna. Vi har också startat ett våldspreventivt projekt i Ekillaskolan som jobbar brett med lärare, föräldrar och elever. Vi är övertygade om att det kommer göra skillnad med att stoppa sexuellt och fysiskt våld innan det cementeras och blir grövre i vuxen ålder.

Skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige är 3,6 miljoner kronor. Kvinnliga pensionärer har 5.900 kronor mindre i månaden än män. Trots att flickor har högre betyg i nästan alla ämnen i skolan och trots att kvinnor i Sverige utbildar sig i högre grad än män, så är deras löner lägre. De yrken där kvinnor dominerar ger lägre lön. Därför vill Liberalerna höja brytpunkten för statlig skatt så att många kvinnodominerade yrken som barnmorskor, förskolechefer och specialistsjuksköterskor får mer kvar i plånboken. Utbildning ska löna sig.

Man ska kunna göra karriär även i kvinnodominerade yrken. Därför säger vi ja till företagande och karriärtjänster i vård och skola och nej till vinstförbud. Återinför RUT som stärker kvinnligt företagande inom hushållsnära tjänster. Där regeringen ser vinstförbud ser vi möjligheter till entreprenörskap och karriärmöjligheter.
Att mammor är hemma längre med barnen än pappor och dessutom därefter går ned till deltid bidrar till att kvinnor har sämre ekonomi än män efter en skilsmässa och efter pensionen.

Sigtuna kommuns pappor är sämre än riksgenomsnittet på att vara föräldralediga och kvinnorna tar ut mer föräldraledighet än riksgenomsnittet. Det behöver vi ändra på. Därför önskar vi alla Sigtuna kommuns unga kvinnor en jämställd partner. Cash is queen!

  • Pernilla Bergqvist, gruppledare Liberalerna

 

fme_jul
julbanner2

Nu återstår bara att rösta

Krönikor Krutröken har lagt sig! Valrörelsen är officiellt över. Nu återstår för partierna att dela ut valsedlar och att uppmana kommuninvånare att rösta.

happy_homes_juli

Vi är garanten för att SD inte får inflytande

Insändare När väljarna har röstat och vi har ett valresultat, är det dags att lägga prestige och hård retorik åt sidan och istället söka samarbete. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun vill se ett blocköverskridande samarbete mellan partier som vill utveckla vår kommun och välfärden i positiv riktning.

icavalsta_julbanner

Vänsterpartiet vill se en röd skatteväxling

Insändare Sverige var världens mest jämlika land men nu har vi fått ett skattesystem som är riggat för de rika. Sverige är det land där inkomstskillnaderna ökar snabbast. Därför vill Vänsterpartiet se en röd skatteväxling. Allt enligt devisen: av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

lager_bilnet

Det fjärde alternativet

Insändare M och Alliansen har i sista valveckan redovisat tre alternativa valmöjligheter för invånarna i Sigtuna kommun. Miljöpartiet konstaterar att när  Alliansen vill spara så sparas det även på valmöjligheter. I valets krutrök ser Alliansen endast tre alternativ. Miljöpartiet satsar därför, som ett sista vallöfte, att vara det fjärde alternativet.

defacto_host2018

Stoppa hedersrelaterat förtryck

Insändare Hedersrelaterat våld och förtryck är en av de främsta utmaningarna som Sverige står inför på jämställdhetsområdet. Omfattningen av hedersförtrycket är svårt att sätta en exakt siffra på, men olika studier har visat att så många som hundratusen eller fler kan vara drabbade i varierande utsträckning. Kvinnor drabbas främst, men även män är utsatta och det är inte ovanligt att de många gånger påtvingas rollen som såväl offer som förövare.


Privatisera inte våra bad

Insändare Vänsterpartiet ser det positiva med att kommunen har våra badhus i egen regi och riskerna om delar eller hela verksamheten privatiseras.

sigtuna_funkis

Du har tre val

Insändare Om bara en vecka är det val. Då ska du som boende i Sigtuna kommun avgöra vem och vilka som ska styra kommunen de kommande fyra åren.

Kultur är ingen lyx

Insändare Man får höra ofta att kommunen ska hålla sig till sina kärnverksamheter - lagstadgade uppgifter som måste genomföras. Men för oss i Vänsterpartiet behövs mer för att få en fungerande kommun där alla kan leva och bo. Där menar vi att kulturen har en mycket viktig plats.

sportfiskebanner2

S ljuger om SigtunaHem

Insändare Socialdemokraterna har i valrörelsen påstått att Moderaterna kommer att höja hyrorna i SigtunaHem med 10% om vi kommer till makten. Detta är ännu ett exempel på ”fake news”. Påståendet är helt horribelt och saknar all grund. Det är faktiskt så långt ifrån sanningen man kan komma. Marie Axelsson och Ibrahim Khalifa som sitter i bolagets styrelse vet bättre.

Politik för en grönare och mer rättvis kommun

Insändare När miljöhoten är på riktigt så kan vi inte längre lyssna på alliansens drömmar och vaga löften om oprövade tekniska lösningar. Vi måste agera nu. Vi måste visa mod och ledarskap inför framtidsfrågor som kan kännas svåra och tunga.

connys
funkis_2
nrh_lania
vanster_jul
komvuxq3_4
objekt2
objekt3
colorama_vinter
objekt4
outsider
sigtunavatten_standard