moderaterna_juni
Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

Sverige är inte jämställt

Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Därför har Liberalerna tagit initiativ till åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning. Uppdraget har getts inom ramen för barn- och elevhälsoenheten.

Varje år dödas 17 kvinnor i Sverige av en man som de älskar eller har älskat. Varje år anmäls mer än 13.000 fall av våld mot kvinnor i nära relation. Grovt våld mot kvinnor i Sigtuna kommun är högre än riksgenomsnittet. Därför kommer Liberalerna alltid stå upp för Kvinno- och tjejjouren i Sigtuna. Vi har också startat ett våldspreventivt projekt i Ekillaskolan som jobbar brett med lärare, föräldrar och elever. Vi är övertygade om att det kommer göra skillnad med att stoppa sexuellt och fysiskt våld innan det cementeras och blir grövre i vuxen ålder.

Skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige är 3,6 miljoner kronor. Kvinnliga pensionärer har 5.900 kronor mindre i månaden än män. Trots att flickor har högre betyg i nästan alla ämnen i skolan och trots att kvinnor i Sverige utbildar sig i högre grad än män, så är deras löner lägre. De yrken där kvinnor dominerar ger lägre lön. Därför vill Liberalerna höja brytpunkten för statlig skatt så att många kvinnodominerade yrken som barnmorskor, förskolechefer och specialistsjuksköterskor får mer kvar i plånboken. Utbildning ska löna sig.

Man ska kunna göra karriär även i kvinnodominerade yrken. Därför säger vi ja till företagande och karriärtjänster i vård och skola och nej till vinstförbud. Återinför RUT som stärker kvinnligt företagande inom hushållsnära tjänster. Där regeringen ser vinstförbud ser vi möjligheter till entreprenörskap och karriärmöjligheter.
Att mammor är hemma längre med barnen än pappor och dessutom därefter går ned till deltid bidrar till att kvinnor har sämre ekonomi än män efter en skilsmässa och efter pensionen.

Sigtuna kommuns pappor är sämre än riksgenomsnittet på att vara föräldralediga och kvinnorna tar ut mer föräldraledighet än riksgenomsnittet. Det behöver vi ändra på. Därför önskar vi alla Sigtuna kommuns unga kvinnor en jämställd partner. Cash is queen!

  • Pernilla Bergqvist, gruppledare Liberalerna

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Våldsprevention i skolan

Insändare I SCB:s medborgarundersökning för 2017 står det klart att invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det är oacceptabelt.

sap_valet2018
varen2018

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

sportfiskebanner2

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

februari

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

brf_englamarken

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

sigtunavatten_standard
forskontor
nfc_vinter
vuxentutbildning
veterankraft_standard
outsider_moderat
val2018
outsider_defacto
connys
objekt2
Norra Redovisningshuset
objekt3
sap_outsider
standard_ridskola
objekt4