centrum_standard
David LundqvistFoto: Privat

S har hjälpt många föreningar sedan 2002

I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.

centrum_standard

Affären prövades senare av förvaltningsdomstolarna och befanns ren. Det är alltså inte fel av en kommun att underlätta för organisationer och föreningsliv att skaffa lokaler eller att ordna anläggningar för deras verksamhet. Från 2002 och framåt har Socialdemokraterna som ledande/styrande parti i Sigtuna i stället sett sådana insatser som en viktig uppgift.

Exemplen är många.
En ytterligare ishall på Pinbacken byggdes efter önskemål från Arlanda Wings.
Midgårdsvallen byggdes utifrån både allmänna önskemål men också på särskilda önskemål från idrottsrörelsen i kommunen.
En ny sporthall byggdes i anslutning till Vikingahallen utifrån handbollens behov.

Koloniområdet söder om Beckers avvecklades och koloniföreningen fick möjlighet att starta på nytt i Steningedalen.

En båtuppläggningsplats vid Flottvik i Rävsta för anordnades för Sigtuna båtklubb.

Ett nytt stort sportcentrum byggdes på Prästängarna på önskemål från bl a Sigtuna Tennisklubb.

Ett nytt sportcentrum med konstgräsplan och sporthall (Rosershallen) byggdes intill Råbergshallen.

En ny cricketplan med klubbhus anlades norr om Midgårdsvägen.

Nya Rävsta ridcenter byggdes i samarbete med Märsta ridklubb.

Ett center för olika kanot- rodd- och andra vattensporter – vid gamla Garnsviksbron – anordnades med kommunal uppbackning.

En ny bygdegård byggdes för Odensala bygdegårdsförenings m fl behov. Efter 10 år som hyresgäst kommer bygdegårdsföreningen att få överta fastigheten.

Gröna Ladan öppnade igen i oktober 2015 via ett finansierande hyresavtal med kommunen. Ideella krafter sköter driften.

Med kommunalt stöd byggdes ett nytt klubbhus för SK Wigör vid Odensala idrottsplats.

Med reservation för eventuella detaljfel – vad visar de ovan uppräknade exemplen? Jo, att Uppdrag granskning hade fel i sin skruvade framställning om ”kyrktomten”. Detta stod i och för sig klart för de flesta redan under programmets gång. Hade programmakarna gjort sig besväret att belysa S-styrets ambitiösa stöttning av föreningslivet från 2002 och framåt, hade bilden blivit en helt annan.

Och folk hade förstått att det inte var en slump att Sigtuna korades till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2013, då motiveringen löd:

”Sigtuna kommun har under året genomfört stora framtidssatsningar som främjat föreningslivet och den mångfald av verksamheter som olika föreningar bedriver. Kommunen har framför allt utmärkt sig genom att göra stora investeringar, utvidgat nolltaxan och ökat servicen till föreningar. Utomordentligt utmärkande är att Sigtuna kommun arbetar med att systematiskt uppmuntra och ge föreningslivet i bred mening goda möjligheter att, som självständig kraft i lokalsamhället, utveckla verksamheter och därmed skapa växtkraft för den sociala ekonomin i kommunen.”

Slutligen: hade alla föreningsstödjande satsningar kommit till, om inte S haft den politiska ledningen i Sigtuna kommun sedan 2002? Läsaren får själv fundera på svaret.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Holst: (S) sysslar med historieförfalskning och lögner

Insändare Att läsa Steffen Oxenvads, socialdemokraternas nye politiske sekreterare, inlägg på sociala medier är beklämmande. En ren historieförfalskning blandas med ogrundade påståenden, halvsanningar och rena lögner. En enkel faktagranskning kan snabbt visa verkligheten.

forskontor

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

happy_homes_sommar

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

defacto_panorama_boka_mote

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

kulturklapp

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

magget_dejt

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

connys
Norra Redovisningshuset
oppethus
objekt3
standard_ridskola
nfc_vinter
matcher_skanela
biokalla_dec
vinterstudiobf
Festspecialisten – Standard
objekt2
objekt1
objekt4
standard