klippdagar
David LundqvistFoto: Privat

S har hjälpt många föreningar sedan 2002

I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.

marstac_aug

Affären prövades senare av förvaltningsdomstolarna och befanns ren. Det är alltså inte fel av en kommun att underlätta för organisationer och föreningsliv att skaffa lokaler eller att ordna anläggningar för deras verksamhet. Från 2002 och framåt har Socialdemokraterna som ledande/styrande parti i Sigtuna i stället sett sådana insatser som en viktig uppgift.

Exemplen är många.
En ytterligare ishall på Pinbacken byggdes efter önskemål från Arlanda Wings.
Midgårdsvallen byggdes utifrån både allmänna önskemål men också på särskilda önskemål från idrottsrörelsen i kommunen.
En ny sporthall byggdes i anslutning till Vikingahallen utifrån handbollens behov.

Koloniområdet söder om Beckers avvecklades och koloniföreningen fick möjlighet att starta på nytt i Steningedalen.

En båtuppläggningsplats vid Flottvik i Rävsta för anordnades för Sigtuna båtklubb.

Ett nytt stort sportcentrum byggdes på Prästängarna på önskemål från bl a Sigtuna Tennisklubb.

Ett nytt sportcentrum med konstgräsplan och sporthall (Rosershallen) byggdes intill Råbergshallen.

En ny cricketplan med klubbhus anlades norr om Midgårdsvägen.

Nya Rävsta ridcenter byggdes i samarbete med Märsta ridklubb.

Ett center för olika kanot- rodd- och andra vattensporter – vid gamla Garnsviksbron – anordnades med kommunal uppbackning.

En ny bygdegård byggdes för Odensala bygdegårdsförenings m fl behov. Efter 10 år som hyresgäst kommer bygdegårdsföreningen att få överta fastigheten.

Gröna Ladan öppnade igen i oktober 2015 via ett finansierande hyresavtal med kommunen. Ideella krafter sköter driften.

Med kommunalt stöd byggdes ett nytt klubbhus för SK Wigör vid Odensala idrottsplats.

Med reservation för eventuella detaljfel – vad visar de ovan uppräknade exemplen? Jo, att Uppdrag granskning hade fel i sin skruvade framställning om ”kyrktomten”. Detta stod i och för sig klart för de flesta redan under programmets gång. Hade programmakarna gjort sig besväret att belysa S-styrets ambitiösa stöttning av föreningslivet från 2002 och framåt, hade bilden blivit en helt annan.

Och folk hade förstått att det inte var en slump att Sigtuna korades till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2013, då motiveringen löd:

”Sigtuna kommun har under året genomfört stora framtidssatsningar som främjat föreningslivet och den mångfald av verksamheter som olika föreningar bedriver. Kommunen har framför allt utmärkt sig genom att göra stora investeringar, utvidgat nolltaxan och ökat servicen till föreningar. Utomordentligt utmärkande är att Sigtuna kommun arbetar med att systematiskt uppmuntra och ge föreningslivet i bred mening goda möjligheter att, som självständig kraft i lokalsamhället, utveckla verksamheter och därmed skapa växtkraft för den sociala ekonomin i kommunen.”

Slutligen: hade alla föreningsstödjande satsningar kommit till, om inte S haft den politiska ledningen i Sigtuna kommun sedan 2002? Läsaren får själv fundera på svaret.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

forskontor
dackia_vinter2018

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

forsmaleri
vinter_bil

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

jul2018

Interna koalitions-slitningar bakom M-förlusten 2002

Insändare I början och slutet av SVT-programmet ”Uppdrag granskning” 2017-04-26 hävdar Peter Kockum (M)att det var ”kyrktomten” som gjorde att de borgerliga förlorade kommunvalet i september 2002. Har han rätt i det? Jag menar att svaret är nej.

Näthatet

Vi accepterar inte påhopp

Krönikor Tonen på sociala medier har eskalerat och trots våra rensningar framkommer ibland en del påhopp mot både oss i redaktionen och andra. Den här personen kallade märsta.nu:s ägare för "råtta" med "kränkande" kvinnosyn

Vad vill och gör då Sverigedemokraterna?

Insändare Det måste ta emot att göra sig till toffel åt en koalition, där ”fiender” som MP, L och C ingår. Tofflor är bekväma att ha hemma men inte så värst fina och eleganta att vistas med på stan. Eller kommer SD att visa var makten i det uppkomna läget egentligen finns, och göra livet surt för den regnbåge, som man nekats plats i?

Socialdemokraterna satsar på unga

Insändare Alla vill ha en meningsfull tillvaro, även på sommarlovet. Att skolungdomar har ett sommarjobb är viktigt, där får de lära sig hur det är att ha ett jobb, tjäna egna pengar och ta ett viktigt steg mot självständighet.

Det går inte att tiga

Insändare Motståndet mot att socialdemokraterna fortsätter styra kommunen är massivt, inte bara hos medborgarna utan bland i stort sett alla politiska partier. Lika stor är förnekelsen bland kommunens socialdemokrater. Allt är andras fel.

dogranch
nfc_vinter
agy2
borg
Norra Redovisningshuset
yrkesutbildningen
colorama_jan
blackfriday
skolgatan6d
standard_ridskola
frisyr2018
Festspecialisten – Standard
cricketklubben
dalgatan7b
slutstation
matcher_skanela
steningeliden32
connys
standard
lions_standard