invigning_clasohlsson
David LundqvistFoto: Privat

S har hjälpt många föreningar sedan 2002

I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.

banner_artikel

Affären prövades senare av förvaltningsdomstolarna och befanns ren. Det är alltså inte fel av en kommun att underlätta för organisationer och föreningsliv att skaffa lokaler eller att ordna anläggningar för deras verksamhet. Från 2002 och framåt har Socialdemokraterna som ledande/styrande parti i Sigtuna i stället sett sådana insatser som en viktig uppgift.

Exemplen är många.
En ytterligare ishall på Pinbacken byggdes efter önskemål från Arlanda Wings.
Midgårdsvallen byggdes utifrån både allmänna önskemål men också på särskilda önskemål från idrottsrörelsen i kommunen.
En ny sporthall byggdes i anslutning till Vikingahallen utifrån handbollens behov.

Koloniområdet söder om Beckers avvecklades och koloniföreningen fick möjlighet att starta på nytt i Steningedalen.

En båtuppläggningsplats vid Flottvik i Rävsta för anordnades för Sigtuna båtklubb.

Ett nytt stort sportcentrum byggdes på Prästängarna på önskemål från bl a Sigtuna Tennisklubb.

Ett nytt sportcentrum med konstgräsplan och sporthall (Rosershallen) byggdes intill Råbergshallen.

En ny cricketplan med klubbhus anlades norr om Midgårdsvägen.

Nya Rävsta ridcenter byggdes i samarbete med Märsta ridklubb.

Ett center för olika kanot- rodd- och andra vattensporter – vid gamla Garnsviksbron – anordnades med kommunal uppbackning.

En ny bygdegård byggdes för Odensala bygdegårdsförenings m fl behov. Efter 10 år som hyresgäst kommer bygdegårdsföreningen att få överta fastigheten.

Gröna Ladan öppnade igen i oktober 2015 via ett finansierande hyresavtal med kommunen. Ideella krafter sköter driften.

Med kommunalt stöd byggdes ett nytt klubbhus för SK Wigör vid Odensala idrottsplats.

Med reservation för eventuella detaljfel – vad visar de ovan uppräknade exemplen? Jo, att Uppdrag granskning hade fel i sin skruvade framställning om ”kyrktomten”. Detta stod i och för sig klart för de flesta redan under programmets gång. Hade programmakarna gjort sig besväret att belysa S-styrets ambitiösa stöttning av föreningslivet från 2002 och framåt, hade bilden blivit en helt annan.

Och folk hade förstått att det inte var en slump att Sigtuna korades till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2013, då motiveringen löd:

”Sigtuna kommun har under året genomfört stora framtidssatsningar som främjat föreningslivet och den mångfald av verksamheter som olika föreningar bedriver. Kommunen har framför allt utmärkt sig genom att göra stora investeringar, utvidgat nolltaxan och ökat servicen till föreningar. Utomordentligt utmärkande är att Sigtuna kommun arbetar med att systematiskt uppmuntra och ge föreningslivet i bred mening goda möjligheter att, som självständig kraft i lokalsamhället, utveckla verksamheter och därmed skapa växtkraft för den sociala ekonomin i kommunen.”

Slutligen: hade alla föreningsstödjande satsningar kommit till, om inte S haft den politiska ledningen i Sigtuna kommun sedan 2002? Läsaren får själv fundera på svaret.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

forskontor

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

varen2018

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

center_banner2

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

dackia_2018
februari

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

Norra Redovisningshuset
matcher_skanela
nfc_vinter
standard_ridskola
vuxentutbildning
val2018
objekt4
outsider_defacto
connys
sigtunavatten_standard
objekt2
objekt3
veterankraft_standard
standard_start