moderaterna_juni
Marie Axelsson

Replik: Valsta är alltid i vårt fokus!

Jag förstår besvikelsen över det uteblivna midsommarfirandet i Valsta men den insändaren kräver sitt tydliga svar. I Valsta finns många föreningar och organisationer som skulle kunna gå ihop och skapa ett midsommarfirande för alla boende i stadsdelen.

Tyvärr togs inga sådana initiativ varken i år eller förra året. Att skylla på att Sigtuna kommun inte tar sitt ansvar i frågan är ogenomtänkt. Initiativet måste och ska komma från dem som bor och verkar i området. Midsommararrangemang är inte ett kommunalt ansvar men kommunen stödjer däremot gärna arrangörerna.

Fråga exempelvis Rosersbergs IK som ansvarar för firandet i Rosersberg eller Hembygdsföreningen i Sigtuna och Märsta folkdansgille hur de ser på saken. De sköter sina arrangemang år efter år. De ansöker och får ett ekonomiskt föreningsbidrag från kommunen men genomför till största delen arrangemangen helt på eget initiativ och med ideella krafter.

Från Kultur- och fritidsförvaltningen erbjöds, precis som också påpekas i insändaren, ett ekonomiskt stöd även till Valsta Steninge Stadsdelsförening för att kunna genomföra ett midsommarfirande i Valsta. Nu har Valsta Steninge Stadsdelsförening, som tidigare varit högst delaktiga i midsommarfirandet i Valsta, ett helt år på sig att planera och genomföra ett arrangemang nästa år. Jag hoppas att de också kontaktar fler föreningar för att få till ett bra samarbete kring arrangemanget.

Tryggheten prioriteras alltid!
När det gäller trygghetsfrågan så står den alltid högt upp på den politiska dagordningen. Meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar är en viktig del i det hela. Jag har personligen haft möte med Polisen och påpekat behovet av deras närvaro i Sigtuna kommun, och främst i Valsta och centrala Märsta. Polisen är en statlig myndighet som vi kommunpolitiker inte kan styra över, det känner nog de flesta invånare till.

Men vi kan aldrig ge upp! Genom god dialog med Polisen har vi just nu en högre polisiär närvaro i vår kommun än tidigare och det är ett viktigt steg på vägen. Vi fortsätter våra samtal med polisen och under tiden gör vi väldigt många bra insatser från kommunens håll också. I Valsta har de nya centrumägarna och kommunen nyligen ansökt om ett utökat ordningsvaktsområde för att öka den faktiska och upplevda tryggheten.

Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med många projekt i Valsta. Ett tidsbegränsat projekt var mötesplatsen Valsta 195 vilken finansierades fullt ut med statsbidrag. Projekttiden tog slut i juni och därför ligger nu projektet på is. Jag hoppas att vi kan starta upp en liknande verksamhet igen eftersom den fungerade så bra. Andra projekt som Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med är Valstafestivalen på nationaldagen den 6:e juni, skördefesten i september, mängder med mindre arrangemang främst i Valsta.

The Week som är ett arrangemang vid Midgårdsbadet för ungdomar sista veckan på sommarlovet, Brobygget by night på fredag- och lördagskvällar i Vikingahallen, Brobygget sommarlek, som är ett helt nytt koncept för i år, tillsammans med bland annat Sigtunahem.

Hyresgästföreningen upplåter sina lokaler till detta i några bostadsområden och hittills i sommar är Sommarleken på Frejgatan i Valsta det mest välbesökta. Fler lovarrangemang genomförs under året – allt detta i samarbete och samverkan med föreningsliv och organisationer.

  • Marie Axelsson (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Sigtuna kommun

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Våldsprevention i skolan

Insändare I SCB:s medborgarundersökning för 2017 står det klart att invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det är oacceptabelt.

sap_valet2018
vuxenutbildning2

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

februari

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

varen2018

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

brf_englamarken

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

veterankraft_standard
outsider_moderat
objekt2
connys
sap_outsider
val2018
nfc_vinter
outsider_defacto
Norra Redovisningshuset
objekt4
vuxentutbildning
sigtunavatten_standard
forskontor
objekt3
standard_ridskola