oppning
Marie Axelsson

Replik: Valsta är alltid i vårt fokus!

Jag förstår besvikelsen över det uteblivna midsommarfirandet i Valsta men den insändaren kräver sitt tydliga svar. I Valsta finns många föreningar och organisationer som skulle kunna gå ihop och skapa ett midsommarfirande för alla boende i stadsdelen.

marstac_aug

Tyvärr togs inga sådana initiativ varken i år eller förra året. Att skylla på att Sigtuna kommun inte tar sitt ansvar i frågan är ogenomtänkt. Initiativet måste och ska komma från dem som bor och verkar i området. Midsommararrangemang är inte ett kommunalt ansvar men kommunen stödjer däremot gärna arrangörerna.

Fråga exempelvis Rosersbergs IK som ansvarar för firandet i Rosersberg eller Hembygdsföreningen i Sigtuna och Märsta folkdansgille hur de ser på saken. De sköter sina arrangemang år efter år. De ansöker och får ett ekonomiskt föreningsbidrag från kommunen men genomför till största delen arrangemangen helt på eget initiativ och med ideella krafter.

Från Kultur- och fritidsförvaltningen erbjöds, precis som också påpekas i insändaren, ett ekonomiskt stöd även till Valsta Steninge Stadsdelsförening för att kunna genomföra ett midsommarfirande i Valsta. Nu har Valsta Steninge Stadsdelsförening, som tidigare varit högst delaktiga i midsommarfirandet i Valsta, ett helt år på sig att planera och genomföra ett arrangemang nästa år. Jag hoppas att de också kontaktar fler föreningar för att få till ett bra samarbete kring arrangemanget.

Tryggheten prioriteras alltid!
När det gäller trygghetsfrågan så står den alltid högt upp på den politiska dagordningen. Meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar är en viktig del i det hela. Jag har personligen haft möte med Polisen och påpekat behovet av deras närvaro i Sigtuna kommun, och främst i Valsta och centrala Märsta. Polisen är en statlig myndighet som vi kommunpolitiker inte kan styra över, det känner nog de flesta invånare till.

Men vi kan aldrig ge upp! Genom god dialog med Polisen har vi just nu en högre polisiär närvaro i vår kommun än tidigare och det är ett viktigt steg på vägen. Vi fortsätter våra samtal med polisen och under tiden gör vi väldigt många bra insatser från kommunens håll också. I Valsta har de nya centrumägarna och kommunen nyligen ansökt om ett utökat ordningsvaktsområde för att öka den faktiska och upplevda tryggheten.

Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med många projekt i Valsta. Ett tidsbegränsat projekt var mötesplatsen Valsta 195 vilken finansierades fullt ut med statsbidrag. Projekttiden tog slut i juni och därför ligger nu projektet på is. Jag hoppas att vi kan starta upp en liknande verksamhet igen eftersom den fungerade så bra. Andra projekt som Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med är Valstafestivalen på nationaldagen den 6:e juni, skördefesten i september, mängder med mindre arrangemang främst i Valsta.

The Week som är ett arrangemang vid Midgårdsbadet för ungdomar sista veckan på sommarlovet, Brobygget by night på fredag- och lördagskvällar i Vikingahallen, Brobygget sommarlek, som är ett helt nytt koncept för i år, tillsammans med bland annat Sigtunahem.

Hyresgästföreningen upplåter sina lokaler till detta i några bostadsområden och hittills i sommar är Sommarleken på Frejgatan i Valsta det mest välbesökta. Fler lovarrangemang genomförs under året – allt detta i samarbete och samverkan med föreningsliv och organisationer.

  • Marie Axelsson (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Sigtuna kommun

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

happy_homes_sommar
biljetter

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

Interna koalitions-slitningar bakom M-förlusten 2002

Insändare I början och slutet av SVT-programmet ”Uppdrag granskning” 2017-04-26 hävdar Peter Kockum (M)att det var ”kyrktomten” som gjorde att de borgerliga förlorade kommunvalet i september 2002. Har han rätt i det? Jag menar att svaret är nej.

Näthatet

Vi accepterar inte påhopp

Krönikor Tonen på sociala medier har eskalerat och trots våra rensningar framkommer ibland en del påhopp mot både oss i redaktionen och andra. Den här personen kallade märsta.nu:s ägare för "råtta" med "kränkande" kvinnosyn

Vad vill och gör då Sverigedemokraterna?

Insändare Det måste ta emot att göra sig till toffel åt en koalition, där ”fiender” som MP, L och C ingår. Tofflor är bekväma att ha hemma men inte så värst fina och eleganta att vistas med på stan. Eller kommer SD att visa var makten i det uppkomna läget egentligen finns, och göra livet surt för den regnbåge, som man nekats plats i?

S har hjälpt många föreningar sedan 2002

Insändare I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.

Socialdemokraterna satsar på unga

Insändare Alla vill ha en meningsfull tillvaro, även på sommarlovet. Att skolungdomar har ett sommarjobb är viktigt, där får de lära sig hur det är att ha ett jobb, tjäna egna pengar och ta ett viktigt steg mot självständighet.

Det går inte att tiga

Insändare Motståndet mot att socialdemokraterna fortsätter styra kommunen är massivt, inte bara hos medborgarna utan bland i stort sett alla politiska partier. Lika stor är förnekelsen bland kommunens socialdemokrater. Allt är andras fel.

Låt inte syrianerna som grupp drabbas!

Insändare Det måste sägas klart och tydligt. Låt inte syrianer som grupp drabbas av att de skandalösa förhållanden som vår kommun lidit under sedan mer än ett decennium äntligen kommit i dagen.

Replik: Liberaler flyttar fokus från kärleksproblem till politik

Insändare Dan Rosenholm och Daniel Hedlund försöker flytta fokus från Liberalernas kärleksproblem till politik. Desperat slår de mot det tidigare kommunalrådet Anders Johansson, som lämnade uppdraget för över 4 år sedan. Kritiken mot den då förda politiken är inget annat än kritik mot de partier Liberalerna själva samarbetar med – Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Festspecialisten – Standard
connys
karlavagnen46
standard_ridskola
Frisyr – Standard
borg
sbrf2
cricketklubben
siriusgatan26
stockholmsvagen24b
korpentraning
Norra Redovisningshuset
standard
lions_standard
standard
colorama_jan