sigtunahem_feb
Marie Axelsson

Replik: Valsta är alltid i vårt fokus!

Jag förstår besvikelsen över det uteblivna midsommarfirandet i Valsta men den insändaren kräver sitt tydliga svar. I Valsta finns många föreningar och organisationer som skulle kunna gå ihop och skapa ett midsommarfirande för alla boende i stadsdelen.

Tyvärr togs inga sådana initiativ varken i år eller förra året. Att skylla på att Sigtuna kommun inte tar sitt ansvar i frågan är ogenomtänkt. Initiativet måste och ska komma från dem som bor och verkar i området. Midsommararrangemang är inte ett kommunalt ansvar men kommunen stödjer däremot gärna arrangörerna.

Fråga exempelvis Rosersbergs IK som ansvarar för firandet i Rosersberg eller Hembygdsföreningen i Sigtuna och Märsta folkdansgille hur de ser på saken. De sköter sina arrangemang år efter år. De ansöker och får ett ekonomiskt föreningsbidrag från kommunen men genomför till största delen arrangemangen helt på eget initiativ och med ideella krafter.

Från Kultur- och fritidsförvaltningen erbjöds, precis som också påpekas i insändaren, ett ekonomiskt stöd även till Valsta Steninge Stadsdelsförening för att kunna genomföra ett midsommarfirande i Valsta. Nu har Valsta Steninge Stadsdelsförening, som tidigare varit högst delaktiga i midsommarfirandet i Valsta, ett helt år på sig att planera och genomföra ett arrangemang nästa år. Jag hoppas att de också kontaktar fler föreningar för att få till ett bra samarbete kring arrangemanget.

Tryggheten prioriteras alltid!
När det gäller trygghetsfrågan så står den alltid högt upp på den politiska dagordningen. Meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar är en viktig del i det hela. Jag har personligen haft möte med Polisen och påpekat behovet av deras närvaro i Sigtuna kommun, och främst i Valsta och centrala Märsta. Polisen är en statlig myndighet som vi kommunpolitiker inte kan styra över, det känner nog de flesta invånare till.

Men vi kan aldrig ge upp! Genom god dialog med Polisen har vi just nu en högre polisiär närvaro i vår kommun än tidigare och det är ett viktigt steg på vägen. Vi fortsätter våra samtal med polisen och under tiden gör vi väldigt många bra insatser från kommunens håll också. I Valsta har de nya centrumägarna och kommunen nyligen ansökt om ett utökat ordningsvaktsområde för att öka den faktiska och upplevda tryggheten.

Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med många projekt i Valsta. Ett tidsbegränsat projekt var mötesplatsen Valsta 195 vilken finansierades fullt ut med statsbidrag. Projekttiden tog slut i juni och därför ligger nu projektet på is. Jag hoppas att vi kan starta upp en liknande verksamhet igen eftersom den fungerade så bra. Andra projekt som Kultur- och fritidsförvaltningen jobbar med är Valstafestivalen på nationaldagen den 6:e juni, skördefesten i september, mängder med mindre arrangemang främst i Valsta.

The Week som är ett arrangemang vid Midgårdsbadet för ungdomar sista veckan på sommarlovet, Brobygget by night på fredag- och lördagskvällar i Vikingahallen, Brobygget sommarlek, som är ett helt nytt koncept för i år, tillsammans med bland annat Sigtunahem.

Hyresgästföreningen upplåter sina lokaler till detta i några bostadsområden och hittills i sommar är Sommarleken på Frejgatan i Valsta det mest välbesökta. Fler lovarrangemang genomförs under året – allt detta i samarbete och samverkan med föreningsliv och organisationer.

  • Marie Axelsson (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Sigtuna kommun

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

sigtuna_bygglov
forskontor

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

februari

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

matcher_skanela
outsider_defacto
Norra Redovisningshuset
vuxentutbildning
objekt4
sigtunavatten_feb
Festspecialisten – Standard
objekt3
standard_ridskola
connys
standard
objekt2