sigtunahem_feb

Oxenvad: Holst en vind från dåtiden

Den elfte januari går kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) ut på märsta.nu med beskedet att inga hyresrätter kommer att färdigställas av Sigtunahem under 2018.

centrum_sportlov

Jag kommenterade artikeln på min egen facebookvägg, vilket ledde till ett häftigt personangrepp från Olov Holst på märsta.nu. Det förtjänar ett svar, dels påstående om historieförfalskning och lögner dels om tonen i Sigtunapolitiken.

Jag kritiseras för att säga att koalitionen inte tänker bygga hyresrätter, efter att Holst sagt att de inte tänker bygga hyresrätter. Han menar att de visst planerar för att bygga och han hänvisar till bostadsförsörjningsprogrammet. Vad är rätt och fel? Jo, det planeras för byggas, men det planeras för att någon annan ska bygga, inte Sigtuna kommun!

Sen kritiseras S för att ha sålt mark för att täcka driften i kommunen, vilket framstår som en märklig kritik från Holst som tagit ut fem miljoner från Sigtunahem för att täcka just drift. Det är fakta, och fakta har ofta lite flera sidor än vad Holst ger sken av. Påstående om lögner känns igen från budgetfullmäktige. Till och med när vi läste högt ur den budget som koalitionen hade föreslagit fick vi veta att vi ljög. Den inställningen till fakta påminner mycket om påstående om fake news.

Olov Holst vill också gärna beskriva mig som ny, ”den nya politiska sekreteraren”, trots att han vet att jag varit förtroendevald i Sigtuna kommun i tio år. Det påminner om den härskarteknik han använt mot #metoo-rörelsen först genom robotskämtet som han fick ge en halvhjärtad ursäkt för, sen genom att på sociala medier förminska utsatta kvinnors berättelser till ett utslag av offermentalitet. Påstående om fake news och en tveksam syn på kvinnors berättelser påminner mest om en president i väst.

Angreppet från Olov Holst är som en vind från dåtiden, där två gubbar stod i kommunfullmäktige och skällde på varandra inför publik. Det fanns ingen ambition om lösning enbart konflikt.

Att moderater inte håller med socialdemokrater kommer inte som en överraskning för väljarna. Men sättet vi talar till varandra är vad som skapar grund för kompromisser och lösningar. Jag är vänster men samarbetar gärna med konstruktiva högerkrafter. Jag respekterar Olov Holsts åsikter, därför att han har rätt att ha dem även när han har fel.

Utan investeringar skapas inte jobb och välfärd. Socialdemokratin ska fortsatt utvecklas och det socialdemokratiska budskapet ska ständigt förnyas men bygga på samma värderingar om rättvisa, jämlikhet och frihet som tidigare.

Vi behöver återskapa den konstruktiva tonen i Sigtunapolitiken. Gubbarnas och hatarnas tid måste vara över. Vi behöver bli ett modernt politisk forum, där vi söker fakta och lösningar istället för att stå i talarstolen och skälla på varandra.

  • Steffen Oxenvad (S)

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

sportlov

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

forskontor

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

sigtuna_bygglov

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

februari

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

outsider_defacto
objekt4
objekt2
sigtunavatten_standard
standard
standard_ridskola
Festspecialisten – Standard
vuxentutbildning
connys
objekt3
Norra Redovisningshuset
matcher_skanela