defacto_skor

Oxenvad: Holst en vind från dåtiden

Den elfte januari går kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) ut på märsta.nu med beskedet att inga hyresrätter kommer att färdigställas av Sigtunahem under 2018.

banner_artikel

Jag kommenterade artikeln på min egen facebookvägg, vilket ledde till ett häftigt personangrepp från Olov Holst på märsta.nu. Det förtjänar ett svar, dels påstående om historieförfalskning och lögner dels om tonen i Sigtunapolitiken.

Jag kritiseras för att säga att koalitionen inte tänker bygga hyresrätter, efter att Holst sagt att de inte tänker bygga hyresrätter. Han menar att de visst planerar för att bygga och han hänvisar till bostadsförsörjningsprogrammet. Vad är rätt och fel? Jo, det planeras för byggas, men det planeras för att någon annan ska bygga, inte Sigtuna kommun!

Sen kritiseras S för att ha sålt mark för att täcka driften i kommunen, vilket framstår som en märklig kritik från Holst som tagit ut fem miljoner från Sigtunahem för att täcka just drift. Det är fakta, och fakta har ofta lite flera sidor än vad Holst ger sken av. Påstående om lögner känns igen från budgetfullmäktige. Till och med när vi läste högt ur den budget som koalitionen hade föreslagit fick vi veta att vi ljög. Den inställningen till fakta påminner mycket om påstående om fake news.

Olov Holst vill också gärna beskriva mig som ny, ”den nya politiska sekreteraren”, trots att han vet att jag varit förtroendevald i Sigtuna kommun i tio år. Det påminner om den härskarteknik han använt mot #metoo-rörelsen först genom robotskämtet som han fick ge en halvhjärtad ursäkt för, sen genom att på sociala medier förminska utsatta kvinnors berättelser till ett utslag av offermentalitet. Påstående om fake news och en tveksam syn på kvinnors berättelser påminner mest om en president i väst.

Angreppet från Olov Holst är som en vind från dåtiden, där två gubbar stod i kommunfullmäktige och skällde på varandra inför publik. Det fanns ingen ambition om lösning enbart konflikt.

Att moderater inte håller med socialdemokrater kommer inte som en överraskning för väljarna. Men sättet vi talar till varandra är vad som skapar grund för kompromisser och lösningar. Jag är vänster men samarbetar gärna med konstruktiva högerkrafter. Jag respekterar Olov Holsts åsikter, därför att han har rätt att ha dem även när han har fel.

Utan investeringar skapas inte jobb och välfärd. Socialdemokratin ska fortsatt utvecklas och det socialdemokratiska budskapet ska ständigt förnyas men bygga på samma värderingar om rättvisa, jämlikhet och frihet som tidigare.

Vi behöver återskapa den konstruktiva tonen i Sigtunapolitiken. Gubbarnas och hatarnas tid måste vara över. Vi behöver bli ett modernt politisk forum, där vi söker fakta och lösningar istället för att stå i talarstolen och skälla på varandra.

  • Steffen Oxenvad (S)

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

premiar_sportfiske

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

nationaldag_sigtunakommun

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

dackia_2018

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

februari

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

vuxenutbildning2

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

connys
veterankraft_standard
outsider_defacto
oppning_sportfiske2
standard_start
barnnplattan
vuxentutbildning
objekt4
sigtunavatten_standard
val2018
objekt3
Norra Redovisningshuset
standard_ridskola
nfc_vinter
objekt2
outsider_moderat