defacto_pan2020
Pernilla Bergqvist (L)Foto: Pressbild

Omsättningsstöd behövs för att rädda jobben

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin.

centrum_artikel

Tusentals människor har förlorat sina liv i epidemin vilket är en oerhörd tragedi. Företag står stilla. Affärer, hotell, restauranger, museum och mfl har förlorat stora delar av sina intäkter. Om vi ska stoppa massarbetslöshet i Stockholmsregionen behöver företagen få hjälp att övervintra den här krisen. Därför föreslår Liberalerna ett omsättningsstöd som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter pga krisen.

Liberalerna är stolta över de räddningspaket som vi infört tillsammans med regeringen. Korttidspermitteringar har hittills skyddat fler än 49 000 personer i Stockholmsregionen från uppsägning. Jämför man Sverige med andra länder är det dock tydligt att vi kan göra mer för att rädda jobben och företagen. Danmark och Norge har infört mer omfattande finanspolitiska åtgärder än Sverige. Sverige har hittills presenterat satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättningsstöd.

Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben. Kostsamma åtgärder nu minskar risken för än mer kostsamma åtgärder imorgon. Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder – men det förutsätter att svenska företag fort kan komma på fötter igen. Ett starkt omsättningsstöd behövs för att rädda jobben och välfärden.

  • Pernilla Bergqvist (L) Gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun
  • Gulan Avci (L), riksdagsledamot Stockholm
  • Malin Danielsson (L), riksdagsledamot Stockholm
  • Joar Forsell (L), riksdagsledamot Stockholm
  • Nina Lundström (L), riksdagsledamot Stockholm
  • Fredrik Malm (L), riksdagsledamot Stockholm
  • Barbro Westerholm, (L), riksdagsledamot Stockholm
stottasigtuna_helsida
coronakrisen

Upp till bevis, Marie Axelsson

Insändare Den pågående krisen orsakad av Corona sätter stor press på såväl enskilda individer som företag och samhällsfunktioner. Det är då viktigare än någonsin att försöka hålla ihop och hjälpas åt.

studenten2020_helsida
speedy_helsida
valvet_helsida
happy_homes_mars
marina_helsida
studeravidare_helsida
defacto_helsida

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Insändare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Vi säger nej till P-avgifterna!

Insändare Att den moderatledda kommunledningen ska införa parkeringsavgifter på kommunens pendlarparkeringar, från och med den första februari, har nog inte undgått någon kommuninvånare. Vi i oppositionen säger enhälligt nej! Vi anser att det är fel av den moderatledda kommunledningen att med stöd av SD införa avgifter för de kommuninvånare som väljer att åka kollektivt med tåg till jobbet.

sommarlov_helsida

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Insändare Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Insändare Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Insändare Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

studenten2020_outsider
marina_outsider
speedy_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
kcbygg_outsider
sommarlov_outsider
studeravidare_outsider
valvet_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
stottasigtuna_outsider