centrum_panorama2020

Ny strategi från SD

På frågan om Sverigedemokraterna tillhör etablissemanget svarar deras partisekreterare Richard Jomshof. ”Inte det socialliberala etablissemanget, det etablissemang som skapat de problem som vi idag ser i det svenska samhället”. Det är en ny strategi som vi nu ser från SD.

Under de senaste åren har socialliberalismen alltmer blivit ett ord som hörts i den svenska debatten. Inte konstigt egentligen, vi lever i ett socialliberalt samhälle, en vinnande kombination av kapitalism och starkt samhälle som tar ansvar för vård, omsorg, skolor och dessutom skapar förutsättningar för ett rikt socialt liv inom kultur, idrott och föreningar. Vi i Liberalerna är uttalat socialliberala, men samma strömningar finns även inom partier som Socialdemokraterna och Moderaterna, plus Centerpartiet naturligtvis.

Det som kallas den liberala demokratin, det system som vi levt under i Sverige i snart ett sekel, är idag hotad för första gången sedan 1930-talet. De nya populisternas fiende är just den liberala demokratin, något som till exempel Victor Orban i Ungern uttalat. Den auktoritära regimen med den starke manliga ledaren är idealet i flera länder i vår närhet, förutom Ungern också Polen, Ryssland, Turkiet och numera också USA. Internationalismen och den frihandel som skapat vårt välstånd är deras fiende, de ser Brexit som en framgång. Under ytan, och ibland ovanpå, existerar sexism, homofobi, förakt för svaga och, i varierande grad, etniskt grundad rasism.

Så, det är inte utan viss stolthet som vi i Liberalerna utropas till Sverigedemokraternas stora fiende. Det socialliberala välfärdssamhälle vi lever i är vi stolta för, det är inte perfekt men det blir det aldrig. Men det är inte heller utan oro som vi ser hur auktoritära och antifeministiska strömningar trycka tillbaka den av oss omhuldade internationalismen, den välståndsskapande frihandeln och vår starka tro på människors lika värde. Vi hoppas och tror att demokratin den här gången är så motståndskraftig att den klarar de påfrestningar som står framför oss.

  • Dan Rosenholm, Liberalerna
defacto_helsida
coronakrisen

Rädda företagen

Insändare De flesta är överens att det är helt avgörande nu i vår kommun att både människor och konkurrenskraftiga företag inte slås ut. Annars riskerar vi att få oreparerbara skador på kommunens ekonomi.

salong_elisabeth_helsida
ridskola2020_helsida
speedy_helsida
marina_helsida
happy_homes_mars
festspec_corona_helsida

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Insändare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Vi säger nej till P-avgifterna!

Insändare Att den moderatledda kommunledningen ska införa parkeringsavgifter på kommunens pendlarparkeringar, från och med den första februari, har nog inte undgått någon kommuninvånare. Vi i oppositionen säger enhälligt nej! Vi anser att det är fel av den moderatledda kommunledningen att med stöd av SD införa avgifter för de kommuninvånare som väljer att åka kollektivt med tåg till jobbet.

2020_helsida

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Insändare Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Insändare Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

centrum_helsida2020

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Insändare Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

Stabil ekonomi före populistiska utspel

Insändare I opposition kan man kosta på sig att vara både populistisk och ansvarslös. Precis som oppositionsrådet är nu. Tyvärr hade hon och socialdemokraterna samma beteende när de styrde vilket resulterade i de djupa ekonomiska bekymmer vi nu steg för steg rättar till. Den nu aktuella kompletteringsbudgeten är ett resultat av detta arbete.

nrh
marina_outsider
speedy_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
sigtuna_vatten_outsider
festspec_corona_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider