sommar
Foto: Pressbild

Nu räcker det!

Socialdemokraterna i Sigtuna kommun värnar demokratin och de demokratiska processerna. Det är oerhört beklagligt att den moderatledda oppositionen gör precis tvärtom. I debattartikeln som är undertecknad av gruppledarna för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, finns en rad felaktigheter och rena lögner. Ska jag tolka det som att Moderaterna inte håller med sina kollegor i oppositionen i de grundlösa påståendena eftersom att de valt att inte underteckna debattartikeln?

marstakalaset_artikel

Jag vill börja med rätten att nominera. Det står varje parti fritt att nominera en kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Dock har man i svensk politik en hederskodex som säger att den som efterträder kommer från samma parti som sin företrädare. Det är ett skydd för minoriteter då majoritetspartiet inte ska tillsätta alla poster utan respektera den fördelning som gjorts efter valet. Det den moderatledda oppositionen nu gjort är unikt i Sverige och öppnar upp för ett helt nytt politiskt klimat. För Moderaterna i Göteborg är det självklart att kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) ersätts med en representant från (S). När Kristina Axén Olin (M), tidigare finansborgarråd i Stockholm, avgick från sitt uppdrag var det självklart för Socialdemokraterna i Stockholm att hennes ersättare kom från Moderaterna. Men Moderaterna i Sigtuna kommun spelar sitt egna spel långt utanför den plan där resten av politiken i Sverige befinner sig.

Gällande det ogiltigförklarade valresultatet är det häpnadsväckande att vi fick se representanter för oppositionen stå i talarstolen och hävda att ett ogiltigförklarat valresultat ändå ska gälla. ”Ta bara bort en röst och använd resultatet” förordade de. Tycker ni att man godtyckligt ska kunna plocka bort röster lite här och där även vid andra val? Jag blir alldeles mörkrädd av ett sådant beteende.

Det är djupt beklagligt att Moderaterna och deras samarbetspartier är så oseriösa och odemokratiska. Inte nog med det. Nu påstår sig företrädarna för oppositionen känna till valresultatet av det ogiltigförklarade valet. Hur kan de känna till ett resultat som aldrig har offentliggjorts?

Nu räcker det med tramset från den Moderatledda oppositionsgruppen. Ni har i fullmäktige hotat våra ledamöter med fängelsestraff och ni har höjt fingret åt oss. Nu får det vara nog. Kommuninvånarna förtjänar att veta sanningen om hur er syn på demokrati ser ut.

När vi framöver genomför valet av ersättare efter Lars Bryntesson så kommer det att göras på ett demokratiskt sätt. Inga av ett parti förtryckta valsedlar kommer att delas ut, vilket ni gjorde denna gång. Ingen ska få stå och hota någon annan med fängelsestraff och fabricera sina juridiska kunskaper för att förminska andra fullmäktigegruppledare. Ingen förtroendevald ska behöva uppleva sådana ageranden. Vi värnar demokratin vilket alla seriösa politiska partier borde göra.

  • Marie Axelsson, gruppledare för socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Sigtuna kommun
arlanda_golf_juli

Skolan måste tala klarspråk om porr och heder

Insändare Skolstart och dags för ett nytt läsår, men den utökade sex- och samlevnadsundervisning som Centerkvinnorna under lång tid har arbetat för dröjer. I det förslag som Skolverket nyligen presenterade göms ord som pornografi och hedersproblematik bakom diffusa formuleringar. Det är hög tid att skolan talar klarspråk om sex och relationer.

Alla behövs!

Insändare Vi ska vara stolta över att vi lever i ett samhälle med ambitionen att vara öppet och accepterande gentemot den mångfald som finns ibland oss. Gemensamt för merparten av de svenska politiska partierna, är att vi trots alla oenigheter är överens om att alla har rätt till att älska den man vill. Detta utgör en gemensam grund för de flesta av oss.

marstakalas_helsida

”Hållbart flygande”? – en naiv teknikoptimism!

Insändare I en debattartikel i SvD om Arlandas utbyggnad och flygandets ökning (sammanfattad i en nyhetsartikel i Märsta.nu) visar ledande M-politiker i länet att de saknar insikt om det krisartade, akuta läget i klimatutvecklingen, om svenskarnas och Sveriges klimatpåverkan och om flygets betydande del av denna.

defacto_helsida

Vad innehöll kommunens resultat 2018 – egentligen?

Insändare ”I Mål och Budget 2020-2022 fortsätter det helt nödvändiga reformarbete som påbörjades 2018 och 2019. Det systematiska arbetet för att få en svag ekonomi i balans...börjar nu visa resultat.”... ”På bara några år har ett underskott på 30 miljoner kronor* vänts till ett överskott på 50 miljoner.”

happyhomes_2019
sigtunavatten_standard
ica_valsta_choklad

Miljardsatsning på landsbygden

Insändare Vi i Sigtuna kommun drabbades hårt av fjolårets extrema torka, och allt går inte att räkna hem i pengar. För de företagare som har blivit av med sin skog eller tvingats göra sig av med boskap är det fortfarande en lång resa tillbaka. Centerpartiet ser nu till så att hela landet prioriteras och att vi får möjlighet att stötta upp och avhjälpa de mest akuta behoven efter extremsommaren 2018.

sommar_centrum

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull

Insändare I februari i år kom en uppdaterad version av Chalmers-rapporten ”Kimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor”. Forskarna hade gått igenom 2017 års siffror och nu inkluderat resornas utsläpp hela vägen till slutdestinationen, dvs även efter mellanlandning, liksom den så kallade höghöjdseffekten.

sommar

Mer pengar till tjej- och kvinnojourer

Insändare Vi måste ta kvinnors utsatthet och otrygghet på allvar. Allt för många kvinnor utsätts för hat, hot och våld. Den ofrihet som drabbar många kvinnor kräver därför krafttag och politisk handling. Hedersförtryck och psykisk och misshandel ska inte få förekomma.

Lovade att skapa ordning och reda

Insändare I valet 2018 lovade vi inte allt till alla, men att hålla det vi lovade. Vi lovade stoppa mygel och korruption, skapa ordning och reda i ekonomin, arbeta för ökad trygghet och prioritera kommunens kärnverksamheter. Väljarna litade på oss och röstade för en tydlig alliansmajoritet i Sigtuna kommun. Nu verkställer vi löftena med tuffa och nödvändiga prioriteringar för invånarnas bästa.

kontor_thaifong

Sigtuna kommun sviker sina anställda

Insändare Vi ser nu en stark reaktion på arbetsplatser och bland medborgarna på de nedskärningar som den styrande högermajoriteten gör i kommunens verksamheter. Även vi i Vänsterpartiet är mycket oroliga – både för hur detta påverkar våra medborgare och för hur kommunen agerar som arbetsgivare.

connys
nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
colorama_april
defacto_outsider
sportfiske_sommar