centrum_jul_panorama
Foto: Pressbild

Nu räcker det!

Socialdemokraterna i Sigtuna kommun värnar demokratin och de demokratiska processerna. Det är oerhört beklagligt att den moderatledda oppositionen gör precis tvärtom. I debattartikeln som är undertecknad av gruppledarna för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, finns en rad felaktigheter och rena lögner. Ska jag tolka det som att Moderaterna inte håller med sina kollegor i oppositionen i de grundlösa påståendena eftersom att de valt att inte underteckna debattartikeln?

centrum_jul_artikel

Jag vill börja med rätten att nominera. Det står varje parti fritt att nominera en kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Dock har man i svensk politik en hederskodex som säger att den som efterträder kommer från samma parti som sin företrädare. Det är ett skydd för minoriteter då majoritetspartiet inte ska tillsätta alla poster utan respektera den fördelning som gjorts efter valet. Det den moderatledda oppositionen nu gjort är unikt i Sverige och öppnar upp för ett helt nytt politiskt klimat. För Moderaterna i Göteborg är det självklart att kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) ersätts med en representant från (S). När Kristina Axén Olin (M), tidigare finansborgarråd i Stockholm, avgick från sitt uppdrag var det självklart för Socialdemokraterna i Stockholm att hennes ersättare kom från Moderaterna. Men Moderaterna i Sigtuna kommun spelar sitt egna spel långt utanför den plan där resten av politiken i Sverige befinner sig.

Gällande det ogiltigförklarade valresultatet är det häpnadsväckande att vi fick se representanter för oppositionen stå i talarstolen och hävda att ett ogiltigförklarat valresultat ändå ska gälla. ”Ta bara bort en röst och använd resultatet” förordade de. Tycker ni att man godtyckligt ska kunna plocka bort röster lite här och där även vid andra val? Jag blir alldeles mörkrädd av ett sådant beteende.

Det är djupt beklagligt att Moderaterna och deras samarbetspartier är så oseriösa och odemokratiska. Inte nog med det. Nu påstår sig företrädarna för oppositionen känna till valresultatet av det ogiltigförklarade valet. Hur kan de känna till ett resultat som aldrig har offentliggjorts?

Nu räcker det med tramset från den Moderatledda oppositionsgruppen. Ni har i fullmäktige hotat våra ledamöter med fängelsestraff och ni har höjt fingret åt oss. Nu får det vara nog. Kommuninvånarna förtjänar att veta sanningen om hur er syn på demokrati ser ut.

När vi framöver genomför valet av ersättare efter Lars Bryntesson så kommer det att göras på ett demokratiskt sätt. Inga av ett parti förtryckta valsedlar kommer att delas ut, vilket ni gjorde denna gång. Ingen ska få stå och hota någon annan med fängelsestraff och fabricera sina juridiska kunskaper för att förminska andra fullmäktigegruppledare. Ingen förtroendevald ska behöva uppleva sådana ageranden. Vi värnar demokratin vilket alla seriösa politiska partier borde göra.

  • Marie Axelsson, gruppledare för socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Sigtuna kommun

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Insändare Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

julbord_helsida

Stabil ekonomi före populistiska utspel

Insändare I opposition kan man kosta på sig att vara både populistisk och ansvarslös. Precis som oppositionsrådet är nu. Tyvärr hade hon och socialdemokraterna samma beteende när de styrde vilket resulterade i de djupa ekonomiska bekymmer vi nu steg för steg rättar till. Den nu aktuella kompletteringsbudgeten är ett resultat av detta arbete.

centrum_jul_helsida

Satsar extra miljoner där det behövs

Insändare Kommunen får cirka 24 miljoner tack vare det nya kommunala utjämningssystemet som den Socialdemokratiska regeringen infört. Om vi Socialdemokrater styrde i Sigtuna kommun skulle vi investera dessa extra miljoner i att öka personaltätheten på kommunens skolor, äldreboendena och aktiviteter för våra ungdomar.

happyhomes_2019

De blågröna sviker väljarna

Insändare Det har länge varit känt att alliansen i Region Stockholm beslutat att stänga Närakuten på Löwet och flytta den till Sollentuna sjukhus.

uppdaterad Moderaterna lade ner landsbygdsrådet

Insändare I måndags när klubban gick i bordet på kommunstyrelsen gick Landsbygdsrådet i graven och samtliga ledamöter inklusive ordföranden Gill Brodin, Centerpartiet, entledigades från sina poster. Inte ett enda möte har hållits under 2019.

tp_helsida
sigtunavatten_standard

Vilken värld lever Olof Holst och moderaterna i?

Insändare I märsta.nu framgår att Olof Holst lyckats få med sitt parti att t o m i det nationella moderata partiprogrammet ta med att Arlanda behöver upprustade rullbanor. Med hänsyn till tidigare utspel från Holst m fl får man förutsätta att det fortfarande gäller en fjärde, eventuellt också en femte rullbana.

trainingpartner_jobb_helsida

Oseriöst av Socialdemokraterna

Insändare Landsbygdsrådet har inte haft några möten under 2019. Skälet är att samtliga våra forum för medborgardialog är under översyn i syfte att förändras och förbättras. Att detta arbete har tagit för lång tid kan jag till viss del hålla med om och jag hade förstått om oppositionens kritik riktat in sig på just detta. Nu väljer man dock en annan vinkling.

fme_oktober

Bemöter kritik om Landsbygdsrådet

Insändare Det är mycket märklig kritik som framförs av oppositionsrådet Marie Axelsson. Hon sluggar vilt och kommer med påståenden och insinuationer som antingen vittnar om en djup okunskap eller enbart en vilja att försöka plocka billiga politiska poänger. Båda är lika illa och oseriösa.

colorama_jul

Vi ska öka kvaliteten i välfärdstjänsterna

Insändare Den styrande Alliansmajoriteten genomför en rad reformer som i grunden handlar om tre saker. Att öka kvaliteten i välfärdstjänsterna, att öka valfriheten för invånarna och att förvalta skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt genom att sänka våra idag mycket höga kostnader.

Många SD-väljare torde känna sig svikna

Insändare Vid kommunvalet 2014 fick Sverigedemokraterna 2194 röster (8,67 procent) och blev tredje största parti i kommunfullmäktige med 5 mandat. Från att dittills ha framstått som marginella figurer vid fullmäktigemötena började SD nu uppträda som en traditionell partigrupp, om än en amatörmässig sådan. Till exempel röstade SD-gruppen alltid på den borgerliga budgeten, fast man kunde ha lagt ner sina röster.

ica_oktober

Skolan måste tala klarspråk om porr och heder

Insändare Skolstart och dags för ett nytt läsår, men den utökade sex- och samlevnadsundervisning som Centerkvinnorna under lång tid har arbetat för dröjer. I det förslag som Skolverket nyligen presenterade göms ord som pornografi och hedersproblematik bakom diffusa formuleringar. Det är hög tid att skolan talar klarspråk om sex och relationer.

Alla behövs!

Insändare Vi ska vara stolta över att vi lever i ett samhälle med ambitionen att vara öppet och accepterande gentemot den mångfald som finns ibland oss. Gemensamt för merparten av de svenska politiska partierna, är att vi trots alla oenigheter är överens om att alla har rätt till att älska den man vill. Detta utgör en gemensam grund för de flesta av oss.

”Hållbart flygande”? – en naiv teknikoptimism!

Insändare I en debattartikel i SvD om Arlandas utbyggnad och flygandets ökning (sammanfattad i en nyhetsartikel i Märsta.nu) visar ledande M-politiker i länet att de saknar insikt om det krisartade, akuta läget i klimatutvecklingen, om svenskarnas och Sveriges klimatpåverkan och om flygets betydande del av denna.

greeknight_outsider
trainingpartner_jobb_outsider
nrh
tp_outsider
julbord
connys