sap_pan
Foto: Pressbild

Nu räcker det!

Socialdemokraterna i Sigtuna kommun värnar demokratin och de demokratiska processerna. Det är oerhört beklagligt att den moderatledda oppositionen gör precis tvärtom. I debattartikeln som är undertecknad av gruppledarna för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, finns en rad felaktigheter och rena lögner. Ska jag tolka det som att Moderaterna inte håller med sina kollegor i oppositionen i de grundlösa påståendena eftersom att de valt att inte underteckna debattartikeln?

panorama_centrum

Jag vill börja med rätten att nominera. Det står varje parti fritt att nominera en kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Dock har man i svensk politik en hederskodex som säger att den som efterträder kommer från samma parti som sin företrädare. Det är ett skydd för minoriteter då majoritetspartiet inte ska tillsätta alla poster utan respektera den fördelning som gjorts efter valet. Det den moderatledda oppositionen nu gjort är unikt i Sverige och öppnar upp för ett helt nytt politiskt klimat. För Moderaterna i Göteborg är det självklart att kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) ersätts med en representant från (S). När Kristina Axén Olin (M), tidigare finansborgarråd i Stockholm, avgick från sitt uppdrag var det självklart för Socialdemokraterna i Stockholm att hennes ersättare kom från Moderaterna. Men Moderaterna i Sigtuna kommun spelar sitt egna spel långt utanför den plan där resten av politiken i Sverige befinner sig.

Gällande det ogiltigförklarade valresultatet är det häpnadsväckande att vi fick se representanter för oppositionen stå i talarstolen och hävda att ett ogiltigförklarat valresultat ändå ska gälla. ”Ta bara bort en röst och använd resultatet” förordade de. Tycker ni att man godtyckligt ska kunna plocka bort röster lite här och där även vid andra val? Jag blir alldeles mörkrädd av ett sådant beteende.

Det är djupt beklagligt att Moderaterna och deras samarbetspartier är så oseriösa och odemokratiska. Inte nog med det. Nu påstår sig företrädarna för oppositionen känna till valresultatet av det ogiltigförklarade valet. Hur kan de känna till ett resultat som aldrig har offentliggjorts?

Nu räcker det med tramset från den Moderatledda oppositionsgruppen. Ni har i fullmäktige hotat våra ledamöter med fängelsestraff och ni har höjt fingret åt oss. Nu får det vara nog. Kommuninvånarna förtjänar att veta sanningen om hur er syn på demokrati ser ut.

När vi framöver genomför valet av ersättare efter Lars Bryntesson så kommer det att göras på ett demokratiskt sätt. Inga av ett parti förtryckta valsedlar kommer att delas ut, vilket ni gjorde denna gång. Ingen ska få stå och hota någon annan med fängelsestraff och fabricera sina juridiska kunskaper för att förminska andra fullmäktigegruppledare. Ingen förtroendevald ska behöva uppleva sådana ageranden. Vi värnar demokratin vilket alla seriösa politiska partier borde göra.

  • Marie Axelsson, gruppledare för socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Sigtuna kommun
pantamera_avc_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

social_helsida
connys_helsida
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

centrum_sommar2022_helsida
mp_helsida_april

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

kso_helsida
defacto_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

helsida_sfs
mote_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
pantamera_out
mp_outsider2022
mote_outsider
centrum_sommar_outsider2022
sfs_out
kso-duell_out
outsider_social
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
moderat_outsider
connys