moderaterna_feb
Gill BrodinFoto: Henrik Juhlin

Nu är det dags att lägga ner arbetsförmedlingen!

Staten ska fortsätta ansvara för arbetsmarknadspolitiken och en ny och mindre myndighet ersätter den nuvarande arbetsförmedlingen.

banner_artikel

En arbetsförmedling måste utgå från såväl den arbetssökande som arbetsmarknadens behov. Centerpartiet vill ge alla människor möjlighet att själva avgöra vem som ska matcha och hjälpa in dem i arbete. Det vill vi göra med att släppa in fristående aktörer på marknaden. Dessa ska arbeta under ett regelverk som säkerställer att tjänsterna är av hög kvalitet och leder till jobb för varje enskild människa.
Inte bara kan detta leda till nya jobb i Sigtuna kommun och att varje människa som lever i arbetslöshet kan få framtidstro det är helt avgörande för livskvalitén.

Den fristående aktören ska inte kunna välja bort arbetssökande utifrån förväntad lönsamhet. För att undvika att arbetslösa hamnar i en situation som inte leder till arbete så tror vi på ett eget ansvar under den första tiden som arbetslös. Personer med god chans att få jobb kan därmed kraftigt reduceras från listan arbetslösa.

För de individer som ännu inte står redo för arbetsmarknaden behåller den nya myndigheten det övergripande ansvaret för arbetsträning och förberedande insatser. Särskilt subventionerade anställningar påverkas inte av reformen. Staten kommer fortsätta att ha ansvar för nyanlända men kommuner som har kapacitet och förmåga att få nyanlända i jobb bör också få ta ett större ansvar i den frågan.

  • Gill Brodin (C), gruppledare
  • Jennifer Grede (C), ledamot Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

vuxenutbildning2

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

nationaldag_sigtunakommun

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

clasohlson_robot

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

februari

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

premiar_sportfiske

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

sigtunavatten_standard
val2018
Norra Redovisningshuset
outsider_moderat
standard_start
objekt2
oppning_sportfiske2
nfc_vinter
objekt4
barnnplattan
standard_ridskola
vuxentutbildning
connys
veterankraft_standard
objekt3
outsider_defacto