arlandagk_panorama
David Lundqvist och Lars WedénFoto: Insändarbild

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull

I februari i år kom en uppdaterad version av Chalmers-rapporten ”Kimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor”. Forskarna hade gått igenom 2017 års siffror och nu inkluderat resornas utsläpp hela vägen till slutdestinationen, dvs även efter mellanlandning, liksom den så kallade höghöjdseffekten.

centrum_pask

Resultaten visade att de årliga växthusgasutsläppen från svenska invånares flygresande är 10 miljoner ton CO2-ekvivalenter, dvs ca 1 ton per person. Motsvarande globala genomsnitt är cirka 0,2 ton per person.

Antalet flygresor per svensk har ökat kraftigt. Utrikesresorna har fördubblats från 0,5 resor per person och år i början av 90-talet till 1,0 per person år 2017.

Det framgår av Chalmersrapporten att tjänsteresor står för ca 20 procent av utsläppen och privatresor för ca 80 procent.

Vi tillåter oss att gissa att av de 80 procenten privatresor, så är en mycket stor andel umbärliga nöjesresor, där den resande omedvetet eller medvetet bortser från den klimatskadliga effekten. För Arlandas del gissar vi att den här andelen är ännu högre.

Chalmers-rapporten säger att, för att ha en god chans att begränsa uppvärmningen till två grader, så behöver de globala koldioxidutsläppen snabbt vända neråt för att på sikt upphöra helt.

Det håller vi naturligtvis helt med om. Och de utsläpp som snabbast och enklast kan minskas är de från nöjesflygresandet. Där går det att börja bidra omedelbart.

Därför uppmanar vi: Nöjesflyg mindre – för klimatets skull.

  • David Lundqvist, Märsta
  • Lars Wedén, Sigtuna
ica_pask

Mer pengar till tjej- och kvinnojourer

Insändare Vi måste ta kvinnors utsatthet och otrygghet på allvar. Allt för många kvinnor utsätts för hat, hot och våld. Den ofrihet som drabbar många kvinnor kräver därför krafttag och politisk handling. Hedersförtryck och psykisk och misshandel ska inte få förekomma.

Lovade att skapa ordning och reda

Insändare I valet 2018 lovade vi inte allt till alla, men att hålla det vi lovade. Vi lovade stoppa mygel och korruption, skapa ordning och reda i ekonomin, arbeta för ökad trygghet och prioritera kommunens kärnverksamheter. Väljarna litade på oss och röstade för en tydlig alliansmajoritet i Sigtuna kommun. Nu verkställer vi löftena med tuffa och nödvändiga prioriteringar för invånarnas bästa.

sigtunavatten_standard
defacto_helsida

Sigtuna kommun sviker sina anställda

Insändare Vi ser nu en stark reaktion på arbetsplatser och bland medborgarna på de nedskärningar som den styrande högermajoriteten gör i kommunens verksamheter. Även vi i Vänsterpartiet är mycket oroliga – både för hur detta påverkar våra medborgare och för hur kommunen agerar som arbetsgivare.

centrum_pask_helsida

Nödvändiga förändringar för ökad kvalitet

Insändare Just nu görs stora förändringar i hela den kommunala organisationen, inte bara inom äldreomsorgen. Förändringarna görs för att vi ska kunna uppfylla vår primära uppgift; att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet.

bonava_helsida
EXTRA

märsta.nu fortsätter öka

Krönikor Den gångna månaden blev det sjätte bästa någonsin för märsta.nu trots att februari bara hade 28 dagar: - Vi snittade 30 000 unika besök i veckan, konstaterar Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare.

valsta_utveckling
happyhomes_2019

Miljöförstöringen är utbredd över hela jorden

Insändare Nästan överallt kan man läsa om och se hur utbredd miljöförstöringen och nedskräpningen av vår planet, har blivit.
I havet flyter stora öar av sopor och plats.
Under vattenytan är det fullt med plast som följer med strömmen.

colorama_april2
fme_helsida

Alliansen monterar ned kommunen

Insändare Efter att ha läst Olov Holsts (M) och Karsten Bjärbos (KD) nyårskrönikör, båda helt utan konkreta förslag och politiska visioner, tycker vi i Socialdemokraterna att det är viktigt att påminna invånarna om vad den moderatledda allianspolitiken hittills inneburit för invånarna i Sigtuna kommun.

Högerbudgetar

Insändare 2019 har anlänt och vi har nu tre olika högerbudgetar som styr. Det gäller i kommun, region och riksdag. I ett läge där vi måste minska ojämlikheten som har blivit alldeles för stor i detta land ser man istället i alla budgetar en tydlig mörkblå tråd.

defacto_outsider
sh_oppet
valsta_utveckling_2
sigtunavatten_outsider
ridskola2019_outsider
fme_outsider
bonava_outsider
colorama_april