midsommar
Foto: Centerpartiet

Närodlad matpolitik

Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

Det är vi i Centerpartiet glada och stolta över. Centerpartiet har länge jobbat med frågor som berör vår svenska matproduktion och hur viktigt det är att vi köper svensk kvalitetsmat. Vi har beslutat att öka andelen närproducerad och andelen ekologisk mat i våra kommunala verksamheter. Det är helt rätt väg att gå för att vi med stolthet ska kunna låta våra barn växa upp i en mer hållbar kommun.

Det är mycket glädjande att Sigtuna kommun öppnar upp för konkurrens på lika villkor för Sveriges matproducenter. Det finns sedan länge en inbyggd orättvisa när många offentliga inköp görs.
I Sverige har vi mycket höga krav på livsmedelsproducenter, krav som syftar till att behålla hög kvalitet på maten. Många offentliga inköp görs från utländska leverantörer med det låga priset som främsta argument. Nu öppnar vi upp för ett starkare fokus på våra Svenska och lokala producenter, på så vis tar vi också ansvar för att vi faktiskt köper den mat vi ställer så höga krav på.

Genom att låta närproducerad och ekologisk mat ta mera plats bidrar även Sigtuna kommun till en minskad användning av antibiotika i världen. Minskad antibiotikaanvändning är nyckeln till att bromsa spridningen av resistenta bakterier, bakterier som har utvecklat motståndskraft mot antibiotika. Varje dag räddar antibiotikan liv, det ett av våra viktigaste läkemedel. Utan antibiotika kan även enklare bakterieinfektioner få en dödlig utgång.
Det är att ta långsiktigt ansvar för en närodlad och hållbar framtid.

  • Gill Brodin (C) Ordf, Miljö och hälsoskyddsnämnden
  • Jennifer Grede (C) Ledamot Utbildning och arbetsmarknadsnämnden

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Våldsprevention i skolan

Insändare I SCB:s medborgarundersökning för 2017 står det klart att invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det är oacceptabelt.

varen2018
brf_englamarken

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

vuxenutbildning2

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

sap_valet2018

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

sportfiskebanner2

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

nfc_vinter
vuxentutbildning
outsider_moderat
connys
sigtunavatten_standard
outsider_defacto
forskontor
val2018
sap_outsider
objekt3
veterankraft_standard
objekt2
standard_ridskola
Norra Redovisningshuset
objekt4