centrum_ettar
Foto: Centerpartiet

Närodlad matpolitik

Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

Det är vi i Centerpartiet glada och stolta över. Centerpartiet har länge jobbat med frågor som berör vår svenska matproduktion och hur viktigt det är att vi köper svensk kvalitetsmat. Vi har beslutat att öka andelen närproducerad och andelen ekologisk mat i våra kommunala verksamheter. Det är helt rätt väg att gå för att vi med stolthet ska kunna låta våra barn växa upp i en mer hållbar kommun.

Det är mycket glädjande att Sigtuna kommun öppnar upp för konkurrens på lika villkor för Sveriges matproducenter. Det finns sedan länge en inbyggd orättvisa när många offentliga inköp görs.
I Sverige har vi mycket höga krav på livsmedelsproducenter, krav som syftar till att behålla hög kvalitet på maten. Många offentliga inköp görs från utländska leverantörer med det låga priset som främsta argument. Nu öppnar vi upp för ett starkare fokus på våra Svenska och lokala producenter, på så vis tar vi också ansvar för att vi faktiskt köper den mat vi ställer så höga krav på.

Genom att låta närproducerad och ekologisk mat ta mera plats bidrar även Sigtuna kommun till en minskad användning av antibiotika i världen. Minskad antibiotikaanvändning är nyckeln till att bromsa spridningen av resistenta bakterier, bakterier som har utvecklat motståndskraft mot antibiotika. Varje dag räddar antibiotikan liv, det ett av våra viktigaste läkemedel. Utan antibiotika kan även enklare bakterieinfektioner få en dödlig utgång.
Det är att ta långsiktigt ansvar för en närodlad och hållbar framtid.

  • Gill Brodin (C) Ordf, Miljö och hälsoskyddsnämnden
  • Jennifer Grede (C) Ledamot Utbildning och arbetsmarknadsnämnden

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

foretagarlunch

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

februari

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

sigtuna_bygglov

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

aretsforetag

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

forskontor
gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

matcher_skanela
standard_ridskola
Festspecialisten – Standard
veterankraft_standard
objekt2
objekt3
sangensemble
outsider_defacto
sigtunavatten_standard
vuxentutbildning
standard_start
standard
objekt4
nfc_vinter
Norra Redovisningshuset