centrum_panorama_hostshopping
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

När blir Sigtunas SÄBO de bästa i landet?

Sigtunas välfärdstjänster ska bli bland de bästa i landet säger J Brodd (M) och O Holst (M). Det är en fin målsättning. Hoppas verkligen att de lyckas åstadkomma det. Just nu är det en bra bit kvar, åtminstone när det gäller SÄBO.

centrum_artikel_host

Det var stora nedskärningar som genomfördes i äldreomsorgen 2019. Kommunen tog bort 20 tjänster fördelade på 26 personal. Omsorgspersonal minskades på kvällar, helger och nätter och man skar ned på lokalvårdare, vaktmästare och sjukgymnaster. Boendevärdarna togs bort.

Det har varit många insändare i lokalmedia om de försämringar det blivit på SÄBO pga dessa nedskärningar. De som skrivit insändarna är personal, anhöriga, brukare, förtroenderåd, intresseorganisationer. och politiker.En del insändare har varit anonyma och andra har haft namngivna avsändare av olika politisk kulör. Målsättningen med insändarna har varit att få beslutsfattarna att ta till sig att nedskärningarna gått för långt och få dem att tillföra verksamheterna mer pengar. Kanske också att informera allmänheten om läget. De flesta vet nog inte så mycket om hur det är på ett SÄBO.

Det är få personer som bor på SÄBO av kommunens drygt 48 000 invånare, ca 278 äldre. För de som bor på SÄBO nu är det ingen tröst att nedskärningarna görs nu för att det ska bli bättre sen. Jag tycker inte att det argumentet håller. I samband med covid-19 pandemin har fler fått upp ögonen för bristerna i äldreomsorgen. Bra! Det finns långa listor på vad som behöver förbättras och förändras. De förändringarna kräver mer resurser och smarta lösningar, inte nedskärningar.

På ett av SÄBONA där nattbemanningen minskades 1/4 2019 konstaterade IVO vid en tillsyn 20200115 att bemanningen var bristfällig och krävde åtgärder senast 20200518. För låg nattbemanning på SÄBO togs upp i insändare redan från början av 2019 utan att politikerna beaktade det.Tom förvaltningen påpekade att nattbemanningen var för låg på det SÄBO i en tjänsteskrivelse daterad 20191014. Förhoppningsvis är det åtgärdat nu. Nattpersonal som cirkulerar mellan avdelningarna kan utöver andra nackdelar troligen även bidra till smittspridning mellan enheterna. Det kan inte vara bra vid en pandemi och troligen inte heller när det sprids säsongsinfluensa eller vinterkräksjuka. Hygienrutinerna behöver förbättras!

Privatiseringen av hemtjänsten påverkade SÄBO negativt. Det var anställningsstopp mer eller mindre fram till 1/4 2020 pga av det. Det bla gjorde att personalsituationen var ansträngd. Borttagandet av boendevärd och personalbrist gjorde att det var få aktiviteter för de äldre under den perioden. Det gäller både gemensamma aktiviteter och de sk ”nya individuella aktiviteterna”, som skulle införas. De äldre kom inte ut så ofta heller.

På det SÄBO min anhöriga bodde var det tre ledningsorganisationer och nya chefer under den tid hen bodde där. Det var en organisation när hen flyttade in och två 2019-2020. Att ha så ombytlig ledningsorganisation kan varken vara bra för personal, äldre och deras anhöriga. Det behövs en viss kontinuitet för att få verksamheter att fungera och utvecklas.

Min anhöriga avled i covid-19 när hens enhet på SÄBO hade ett utbrott i början av april. Det var svårt för oss anhöriga att få kontakt och information om sjukdomsförlopp och åtgärder. Genom medier och när jag pratat med andra drabbade har jag förstått att fler har den erfarenheten. Vi hade önskat att en annan person än ansvarig sjuksköterska, som hade fullt upp med flera sjuka och döda, hade haft möjlighet att informera oss åtminstone en gång per dygn eftersom vi pga smittorisk och besöksförbud inte kunde vara närvarande.

En del anhöriga tillhör dessutom riskgrupper själva och det var brist på skyddsutrustning. Det kändes som om alla togs på sängen av smittan och att de ansvariga i kommunen inte riktigt förstått hur de skulle förbereda sig och SÄBONA inför det annalkande hotet, pandemin. Det är kommunen som har ansvaret för äldrevården till vardags och i kris.

  • Ann-Britt Unnerståle, Politiskt oberoende, anhörig till avliden i covid-19 på SÄBO i Sigtuna kommun

 Fotnot: Olov Holst och Josefin Brodd har avböjt att bemöta denna insändare

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

steningekompani_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

centrum_host_helsida
connys_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

pantamera_avc_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
pantamera_out
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host