centrum_panorama_hostshopping
För första gången skriver en moderat kommunstyrelseordförande Nyårskrönikan på märsta.nuFoto: Pressbild/Moderaterna

Kommunalrådets Nyårskrönika

År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

centrum_artikel_host

Efter att SVT den 26 april sänt programmet Uppdrag granskning som avslöjade misstänkt och långvarig vänskapskorruption mellan socialdemokraterna och enskilda näringsidkare i kommunen sprack den styrande minoriteten då Liberalerna och Miljöpartiet valde att hoppa av samarbetet med S. En ny koalition bestående av Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet bildades och tog formellt över kommunledningen den 21 september.

För att de kommunala verksamheterna ska fungera måste det finnas ett fungerande politiskt styre. I och med att den nya, breda, koalitionen tog över skapades den stabilitet som kommunen så väl behöver.

Den nya kommunledningens ledord är öppenhet, transparens, ordning och reda i ekonomi och interna processer samt en tydlig rollfördelning mellan politiker och tjänstemän. Dessa ledord kan tyckas som självklarheter men verkligheten har under många år varit en helt annan i Sigtuna kommun.

Det finns många saker i kommunen som är fantastiskt bra och dessa ska vi vårda och förvalta. Men det finns också en hel del som kan göras bättre. Att försöka måla allt i rosenrött är missledande och precis lika fel som att svartmåla allt. Att försöka låtsas som att problemen eller utmaningarna inte finns är inte att ta sitt ansvar som politiker.

Sigtuna kommun står inför en mängd stora utmaningar som inte går att låtsas som de inte finns. De måste hanteras och de måste hanteras nu. Bland alla dessa utmaningar är ekonomin, den ökande otryggheten och effekterna av det stora flyktingmottagandet kanske de som påverkar oss alla mest.

Kommunens ekonomi är svag. Trots brinnande högkonjunktur med låg arbetslöshet och låga räntor når vi knappt ett plusresultat på sista raden. Det håller inte. När konjunkturen vänder, vilket den kommer göra, och såväl räntor som arbetslöshet skjuter i höjden måste vi stå betydligt bättre rustade än vi gör idag.

Det långsiktiga arbetet med att skapa en stabil och trygg ekonomi för Sigtuna kommun har satts igång och enligt koalitionens budget för 2018-2020 som antogs i kommunfullmäktige den 30 november ska målet vara uppnått om tre år. För att nå dit kommer det krävas tuffa prioriteringar och en förmåga och vilja att förändra sättet vi driver kommunen på.

Kommuninvånarna känner sig alltmer otrygga i sin vardag. Det är få saker som begränsar en människas liv mer än otrygghet, en ökande otrygghet är därför inte acceptabel. Huvudansvaret för trygghet på gator och torg har staten, främst via polismakten. Men om polisen av olika skäl inte klarar av sin uppgift, tvingas kommunen vidta åtgärder. Detta har vi nu gjort och under 2018 kommer en lång rad trygghetsskapande åtgärder sättas igång runtom i kommunen. Samtidigt kommer vi öka kravet på att polisen måste ta sin del av ansvaret.

Sigtuna kommun har under lång tid tagit ett stort ansvar för att ta emot människor som flyr från krig och förföljelser. Det ska vi vara stolta över. De senaste åren, med en markant topp under hösten 2015, har flyktingmottagandet ökat dramatiskt i hela landet. Det ställer oerhörda krav på framför allt kommunerna. Det är kommunerna som efter de första två årens etableringsfas ska tillhandahålla bostäder, skolplatser, socialt skyddsnät, och så vidare. Vi vet inte idag exakt hur detta kommer påverka vår verksamhet, men helt klart är att en väl fungerande och snabb integration där de nyanlända kommer i egen försörjning är helt avgörande.

I den budget för 2018 som kommunfullmäktige klubbade i november tas krafttag för att komma tillrätta med dessa och övriga utmaningar. Kommunens resurser är inte oändliga och vår främsta uppgift som politiker är att förvalta skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt. Då krävs det att vi politiker har såväl förmågan som modet att våga prioritera. ”Allt till alla” fungerar inte. Inte ens ett valår.

Låt mig, trots dessa utmaningar, avsluta med att lyfta fram den stora potential vi har i Sigtuna kommun. Vårt geografiska läge är oöverträffat. Vi ligger mitt i det som brukar kallas superregionen mellan Uppsala och Stockholm. Vi är värdkommun för Arlanda som är en gigantisk tillväxtmotor där det etableras 2-3 nya företag/månad och prognosen är att antalet arbetsplatser kommer mer än fördubblas från dagens 23 000 till 50 000 om bara 10-15 år.

Sigtunaborna har nära till naturen och nära till storstadspulsen, vi har det gamla pittoreska och vi har det nya moderna. Kan vi tillsammans se förändring som något positivt och ur det skapa en gemensam drivkraft kommer Sigtuna kommun snart kunna leva upp till sin enorma potential och vara en av landets absolut bästa kommuner att bo, leva och verka i. Sigtuna kan och ska bli kommunen för hoppfulla.

Med stort hopp om framtiden önskar jag er alla ett gott nytt år 2018

  • Olov Holst (M)
    Kommunstyrelsens ordförande
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

pantamera_avc_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

steningekompani_helsida
connys_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

centrum_host_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
stentekompani_outsider
centrum_outsider_host
connys