februari
Foto: Privat

Kommunalpolitiker – Lyssna på vad väljarna tycker och agera därefter

När jag har besökt väljare i deras hem har fått många trevliga samtal om aktuella politiska frågor i vår kommun. En fråga som intresserade mig var vinsterna i välfärden och inte minst privatiseringar i vår kommun.

Min slutsats är att även bland borgerliga väljare finns ett starkt stöd för att någon typ av vinstbegränsningar som välfärdsföretagen ska få göra. Rätt så många borgerliga väljare ansåg att det skulle råda vinstförbud eller åtminstone att ingen vinst skulle delas ut till ägarna. Märkligt, eller hur?

Så länge diskussionen handlade om teoretiska situationer var attityden loj. Men om föräldern ställdes inför att det är barnens skola som gäller då blev det en helt annan sak.
Det är Sigtunas politik i et nötskal. Upp till 50% av kommunalverksamhet ska kunna privatiseras utan vinstbegränsningar och vinsterna ska delas ut till ägarna och det låter teoretiskt bra.

Men när frågan gäller S:t Per eller Norrbackaskolan, boendet Arhem, kulturskolan eller Midgårdsbadet där barn, föräldrar och äldre finns då kommer fram en tydlig markering om insikt och begränsning.

Så vad ska privatiseras är en fråga som väljare vill ha svar på. De ansvariga partierna måste kunna lämna ett svar. En annan sida av debatten är hur det kommer sig att det finns en så stor skillnad mellan borgerliga väljare och de kategoriska borgerliga politiker i fråga om privatiseringar och vinstbegränsning.

Kan väljarnas vilja och motstånd mot obegränsade vinster i privata skolor och omsorgsbolag marginaliseras, avledas och ignoreras? Varför inte våga vara modig och informativ och säga: Vi vill privatisera de här skolorna och de här äldreboenden, ge oss din röst för det.

Annars är lösningen enkel. Byt parti till den som presenterar en trovärdig och acceptabel lösning för vad dina skattepengar ska användas till.

  • Lorenzo Garcia
    Socialdemokratisk aktivist

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

pedagog2018

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

februari

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

sigtuna_bygglov

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

aretsforetag

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

foretagarlunch
gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

matcher_skanela
veterankraft_standard
standard
sangensemble
outsider_defacto
objekt3
objekt4
Norra Redovisningshuset
objekt2
standard_start
sigtunavatten_standard
standard_ridskola
vuxentutbildning
nfc_vinter
Festspecialisten – Standard