julbanner
Foto: Privat

Kommunalpolitiker – Lyssna på vad väljarna tycker och agera därefter

När jag har besökt väljare i deras hem har fått många trevliga samtal om aktuella politiska frågor i vår kommun. En fråga som intresserade mig var vinsterna i välfärden och inte minst privatiseringar i vår kommun.

Min slutsats är att även bland borgerliga väljare finns ett starkt stöd för att någon typ av vinstbegränsningar som välfärdsföretagen ska få göra. Rätt så många borgerliga väljare ansåg att det skulle råda vinstförbud eller åtminstone att ingen vinst skulle delas ut till ägarna. Märkligt, eller hur?

Så länge diskussionen handlade om teoretiska situationer var attityden loj. Men om föräldern ställdes inför att det är barnens skola som gäller då blev det en helt annan sak.
Det är Sigtunas politik i et nötskal. Upp till 50% av kommunalverksamhet ska kunna privatiseras utan vinstbegränsningar och vinsterna ska delas ut till ägarna och det låter teoretiskt bra.

Men när frågan gäller S:t Per eller Norrbackaskolan, boendet Arhem, kulturskolan eller Midgårdsbadet där barn, föräldrar och äldre finns då kommer fram en tydlig markering om insikt och begränsning.

Så vad ska privatiseras är en fråga som väljare vill ha svar på. De ansvariga partierna måste kunna lämna ett svar. En annan sida av debatten är hur det kommer sig att det finns en så stor skillnad mellan borgerliga väljare och de kategoriska borgerliga politiker i fråga om privatiseringar och vinstbegränsning.

Kan väljarnas vilja och motstånd mot obegränsade vinster i privata skolor och omsorgsbolag marginaliseras, avledas och ignoreras? Varför inte våga vara modig och informativ och säga: Vi vill privatisera de här skolorna och de här äldreboenden, ge oss din röst för det.

Annars är lösningen enkel. Byt parti till den som presenterar en trovärdig och acceptabel lösning för vad dina skattepengar ska användas till.

  • Lorenzo Garcia
    Socialdemokratisk aktivist
happy_homes_juli
julbanner2

Nu återstår bara att rösta

Krönikor Krutröken har lagt sig! Valrörelsen är officiellt över. Nu återstår för partierna att dela ut valsedlar och att uppmana kommuninvånare att rösta.

icavalsta_julbanner

Vi är garanten för att SD inte får inflytande

Insändare När väljarna har röstat och vi har ett valresultat, är det dags att lägga prestige och hård retorik åt sidan och istället söka samarbete. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun vill se ett blocköverskridande samarbete mellan partier som vill utveckla vår kommun och välfärden i positiv riktning.

defacto_host2018

Vänsterpartiet vill se en röd skatteväxling

Insändare Sverige var världens mest jämlika land men nu har vi fått ett skattesystem som är riggat för de rika. Sverige är det land där inkomstskillnaderna ökar snabbast. Därför vill Vänsterpartiet se en röd skatteväxling. Allt enligt devisen: av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

fme_jul

Det fjärde alternativet

Insändare M och Alliansen har i sista valveckan redovisat tre alternativa valmöjligheter för invånarna i Sigtuna kommun. Miljöpartiet konstaterar att när  Alliansen vill spara så sparas det även på valmöjligheter. I valets krutrök ser Alliansen endast tre alternativ. Miljöpartiet satsar därför, som ett sista vallöfte, att vara det fjärde alternativet.

lager_bilnet

Stoppa hedersrelaterat förtryck

Insändare Hedersrelaterat våld och förtryck är en av de främsta utmaningarna som Sverige står inför på jämställdhetsområdet. Omfattningen av hedersförtrycket är svårt att sätta en exakt siffra på, men olika studier har visat att så många som hundratusen eller fler kan vara drabbade i varierande utsträckning. Kvinnor drabbas främst, men även män är utsatta och det är inte ovanligt att de många gånger påtvingas rollen som såväl offer som förövare.


Privatisera inte våra bad

Insändare Vänsterpartiet ser det positiva med att kommunen har våra badhus i egen regi och riskerna om delar eller hela verksamheten privatiseras.

sigtuna_funkis

Du har tre val

Insändare Om bara en vecka är det val. Då ska du som boende i Sigtuna kommun avgöra vem och vilka som ska styra kommunen de kommande fyra åren.

Kultur är ingen lyx

Insändare Man får höra ofta att kommunen ska hålla sig till sina kärnverksamheter - lagstadgade uppgifter som måste genomföras. Men för oss i Vänsterpartiet behövs mer för att få en fungerande kommun där alla kan leva och bo. Där menar vi att kulturen har en mycket viktig plats.

sportfiskebanner2

S ljuger om SigtunaHem

Insändare Socialdemokraterna har i valrörelsen påstått att Moderaterna kommer att höja hyrorna i SigtunaHem med 10% om vi kommer till makten. Detta är ännu ett exempel på ”fake news”. Påståendet är helt horribelt och saknar all grund. Det är faktiskt så långt ifrån sanningen man kan komma. Marie Axelsson och Ibrahim Khalifa som sitter i bolagets styrelse vet bättre.

Politik för en grönare och mer rättvis kommun

Insändare När miljöhoten är på riktigt så kan vi inte längre lyssna på alliansens drömmar och vaga löften om oprövade tekniska lösningar. Vi måste agera nu. Vi måste visa mod och ledarskap inför framtidsfrågor som kan kännas svåra och tunga.

funkis_2
objekt3
colorama_vinter
objekt2
komvuxq3_4
outsider
objekt4
connys
sigtunavatten_standard
nrh_lania
vanster_jul