moderaterna_juni
Foto: Privat

Kommunalpolitiker – Lyssna på vad väljarna tycker och agera därefter

När jag har besökt väljare i deras hem har fått många trevliga samtal om aktuella politiska frågor i vår kommun. En fråga som intresserade mig var vinsterna i välfärden och inte minst privatiseringar i vår kommun.

Min slutsats är att även bland borgerliga väljare finns ett starkt stöd för att någon typ av vinstbegränsningar som välfärdsföretagen ska få göra. Rätt så många borgerliga väljare ansåg att det skulle råda vinstförbud eller åtminstone att ingen vinst skulle delas ut till ägarna. Märkligt, eller hur?

Så länge diskussionen handlade om teoretiska situationer var attityden loj. Men om föräldern ställdes inför att det är barnens skola som gäller då blev det en helt annan sak.
Det är Sigtunas politik i et nötskal. Upp till 50% av kommunalverksamhet ska kunna privatiseras utan vinstbegränsningar och vinsterna ska delas ut till ägarna och det låter teoretiskt bra.

Men när frågan gäller S:t Per eller Norrbackaskolan, boendet Arhem, kulturskolan eller Midgårdsbadet där barn, föräldrar och äldre finns då kommer fram en tydlig markering om insikt och begränsning.

Så vad ska privatiseras är en fråga som väljare vill ha svar på. De ansvariga partierna måste kunna lämna ett svar. En annan sida av debatten är hur det kommer sig att det finns en så stor skillnad mellan borgerliga väljare och de kategoriska borgerliga politiker i fråga om privatiseringar och vinstbegränsning.

Kan väljarnas vilja och motstånd mot obegränsade vinster i privata skolor och omsorgsbolag marginaliseras, avledas och ignoreras? Varför inte våga vara modig och informativ och säga: Vi vill privatisera de här skolorna och de här äldreboenden, ge oss din röst för det.

Annars är lösningen enkel. Byt parti till den som presenterar en trovärdig och acceptabel lösning för vad dina skattepengar ska användas till.

  • Lorenzo Garcia
    Socialdemokratisk aktivist

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Våldsprevention i skolan

Insändare I SCB:s medborgarundersökning för 2017 står det klart att invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det är oacceptabelt.

brf_englamarken
sap_valet2018

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

sportfiskebanner2

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

varen2018

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

vuxenutbildning2

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

connys
sap_outsider
veterankraft_standard
objekt3
forskontor
objekt4
standard_ridskola
objekt2
sigtunavatten_standard
outsider_defacto
outsider_moderat
nfc_vinter
val2018
vuxentutbildning
Norra Redovisningshuset