arlandagk_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Kan man lita på centerns miljöambition?

Centerpartiet går till val på att ”jobba aktivt för att förbättra Östersjöns samt insjöars ekologiska status”. Så står det i trycksak från C i Stockholms län.

centrum_tvaar

Samtidigt delar Centerpartiet ut information om att de vill ”Lätta på reglerna kring enskilda avlopp och ge kommunerna möjlighet att bevilja undantag från gällande regler för fastigheter fem år i taget om till exempel kostnaderna blir alltför höga”. Detta är att tala med kluven tunga.

Socialdemokraterna står upp för nuvarande regler och värnar om att de ska följas, för Mälarens och Östersjöns skull! Vår målsättning är att samtliga enskilda avlopp i vår kommun ska uppfylla de krav som gäller, senast 2021. Det vatten som Norrvatten levererar och vi dricker kommer från Mälaren!

Vi vill det för att vi värnar om miljön! Reglerna som finns angående enskilda avlopp har till syfte att skydda vår gemensamma miljö. Avloppsvatten måste renas tillräckligt annars utgör det en stor risk för dricksvattentäkter, även våra egna brunnar!

Otillräckligt renat vatten där näringsämnena finns kvar är en av de största anledningarna till övergödning som vi varje år ser som algblomning.

För oss socialdemokrater är miljöarbetet en ständig kamp. Att värna om miljön är att enskilda avlopp inte ska medföra utsläpp av orenat avloppsvatten till dricksvattentäkter och orsaka övergödning.

Kan väljarna lita på att Centerpartiet är ett miljöparti på riktigt?

  • Gun Eriksson
  • Ronnie Lundin,
  • Marianne Åslin
  • Abir Karademir
    Socialdemokraterna i Sigtuna kommun

Svar från Centerpartiet
En mängd olika ämnen når idag naturen via våra avlopp. Rester av läkemedel, kemiska ämnen och mikroplaster från rengöringsmedel, hygienprodukter och tvätt av textilier når hav och natur via våra avlopp. Mikroplaster och en mängd farliga ämnen från vägar kommer också till naturen. Dessa ämnen hör inte alls hemma där och kan göra stor skada. När vattenlevande djur får i sig mikroplaster kan de kvävas. Farliga ämnen kan förgifta vattenlevande djur, rubba hela ekosystem och hamna i maten vi äter. Att vattnet är rent är med andra ord en fråga om liv och död. Därför är det viktigt att vi ställer höga krav på våra enskilda avlopp.

Tidigare i år delade Centerpartiet ut en riksbroschyr som handlade om att inte låta Sverige klyvas. Ur den tar sossarna inte helt överraskande ur en mening för att påvisa att Centerpartiet talar med kluven tunga. Den riktiga meningen lyder –Lätta på reglerna kring enskilda avlopp, Vi vill att kommuner ska kunna bevilja undantag för fastigheter för fem år i taget, till exempel om mängden avloppsvatten är liten eller kostnaderna blir alltför höga. Just denna mening är helt okontroversiell då vi i våran kommun redan gör detta. Det handlar kort och gott om enskilda fastighetsägare som kanske har bott i hela sitt liv på landet och är till åren kommen, har inga ekonomiska eller fysiska möjligheter att fullfölja kommunens krav att byta ut det enskilda avloppet. En äldre ensamstående person släpper ut marginellt med avloppsvatten och har ibland inte förutsättningar att ta lån. Det finns också fastigheter som är obebodda och därför kan det vara rimligt att ge ett anstånd på 5år.
Frågan som ni baserar på ovan text säger en hel del om sossarnas engagemang i miljö och klimatfrågor här i Sigtuna kommun.

  • Gill Brodin (C)

Sigtuna kommun sviker sina anställda

Insändare Vi ser nu en stark reaktion på arbetsplatser och bland medborgarna på de nedskärningar som den styrande högermajoriteten gör i kommunens verksamheter. Även vi i Vänsterpartiet är mycket oroliga – både för hur detta påverkar våra medborgare och för hur kommunen agerar som arbetsgivare.

icavalsta_semlor

Nödvändiga förändringar för ökad kvalitet

Insändare Just nu görs stora förändringar i hela den kommunala organisationen, inte bara inom äldreomsorgen. Förändringarna görs för att vi ska kunna uppfylla vår primära uppgift; att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet.

karby_varme1
EXTRA

märsta.nu fortsätter öka

Krönikor Den gångna månaden blev det sjätte bästa någonsin för märsta.nu trots att februari bara hade 28 dagar: - Vi snittade 30 000 unika besök i veckan, konstaterar Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare.

sangensemble
defacto_helsida

Miljöförstöringen är utbredd över hela jorden

Insändare Nästan överallt kan man läsa om och se hur utbredd miljöförstöringen och nedskräpningen av vår planet, har blivit.
I havet flyter stora öar av sopor och plats.
Under vattenytan är det fullt med plast som följer med strömmen.


connys
happyhomes_2019
sigtunavatten_standard

Alliansen monterar ned kommunen

Insändare Efter att ha läst Olov Holsts (M) och Karsten Bjärbos (KD) nyårskrönikör, båda helt utan konkreta förslag och politiska visioner, tycker vi i Socialdemokraterna att det är viktigt att påminna invånarna om vad den moderatledda allianspolitiken hittills inneburit för invånarna i Sigtuna kommun.

Högerbudgetar

Insändare 2019 har anlänt och vi har nu tre olika högerbudgetar som styr. Det gäller i kommun, region och riksdag. I ett läge där vi måste minska ojämlikheten som har blivit alldeles för stor i detta land ser man istället i alla budgetar en tydlig mörkblå tråd.

ridskola_2019_helsida

Med tunga steg

Insändare Det var med något tunga steg jag i slutet på förra året gick till fullmäktigemötet i Sigtuna kommun, det viktiga möte som behandlade det nya årets kommunala budget.

Nyårskrönikan

Olov Holst: Det finns utmaningar 2019

Krönikor Det händelserika året 2018 har nu passerat. Min personliga upplevelse av året präglas mest av valet och allt som hade med det att göra. Visserligen har inte Sverige fått någon ny regering, men Sigtuna kommun har fått en ny, stabil allianskommunledning som jag har den stora glädjen att leda.

banner_trerosor
karby2
ridskola2019_outsider
sh_oppet
extravaganza_outsider