julhandel
Foto: Privat

Jag vill ha vinsttak i välfärden

Under den gångna veckan har vinstfrågan återigen debatterats flitigt, och den 24:e februari var det deadline för att skicka in remissvar om utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Mer än 13 000 remissvar har lämnats in till regeringen.

marstac_aug

Sigtuna kommuns remissvar har i allt väsentligt skrivits av
kommunförvaltningen. I svaret uttalas, att kommunen inte utan vidare
skulle klara av en omställning till egen drift, om man efter ett infört
vinsttak skulle behöva överta den verksamhet, som privata utförare sköter idag, men kanske skulle vilja lämna. Själva den principiella huvudfrågan – vinstbegränsning eller ej – berörs knappast alls i svaret.

Inom de olika S-föreningarna i Sigtuna, däribland Märsta-S där jag är
medlem, avvaktar vi därför resultatet av socialdemokraternas kommande kongress. Där kommer den principiella huvudfrågan att avgöras för vårt partis del.

Det råder ingen tvekan bland den stora majoriteten socialdemokrater om att vinstjakten måste bort från kommunernas kärnverksamheter (vård, skola, omsorg) och frivilligverksamheter (kultur och fritid).
Kommunalskattebetalarnas pengar ska gå till vad de är avsedda för och inget annat.

Exemplen på de negativa konsekvenserna av dagens system med privata mellanhänder är alltjämt många, och det är svårt att stå upp för att vi bäst använder våra gemensamma resurser genom att låta dem på olika vägar i värsta fall hamna i skatteparadis.

Socialdemokraterna har en tradition av att gemensamt lösa svåra problem. Och som socialdemokrat vill jag inte stanna vid att bara tycka rätt. Fokus måste också vara att Vi få till en faktisk förändring. Även om en majoritet i riksdagen, bestående av alliansen och Sverigedemokraterna, nu motarbetar vinstbegränsningar inom välfärden, har flera partier tidigare erkänt delar av problemen med vinstjakt i skolan.

Till exempel har Alliansföreträdare uttalat att riskkapitalister inte ska
finnas som ägare i svensk skola. Så sent som i somras föreslog Moderaterna vinstförbud för skolor med dåliga resultat. En sådan insikt förpliktigar till annat än att bara säga nej till det föreslagna vinsttaket.

Omfattande utmaningar finns för skolan i Sverige och i Sigtuna. Menar vi allvar med att ta oss an dessa utmaningar, så måste vinstjakten upphöra. 80 procent av väljarna vill begränsa vinsterna i vården, omsorgen och skolan. Så vilket är argumentet mot att inte följa väljarnas vilja?

Jag har talat med många socialdemokrater i Sigtuna, partimedlemmar såväl som sympatisörer, och hittills har jag inte hittat en enda som är för obegränsade vinster inom välfärden som det är idag. Alla håller med om att det behövs ett vinsttak – helst ett vinstförbud – inom välfärden.

Jag ser fram emot att ha vinstbegränsning inom välfärden – helst
vinstförbud – som den största frågan nu inför valet 2018.

  • Lorenzo Garcia
    S-enskild debattör

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

defacto_panorama_boka_mote

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

forskontor

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

farbrorbla_host2017

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

marknad_steninge
banner_december

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

Interna koalitions-slitningar bakom M-förlusten 2002

Insändare I början och slutet av SVT-programmet ”Uppdrag granskning” 2017-04-26 hävdar Peter Kockum (M)att det var ”kyrktomten” som gjorde att de borgerliga förlorade kommunvalet i september 2002. Har han rätt i det? Jag menar att svaret är nej.

Näthatet

Vi accepterar inte påhopp

Krönikor Tonen på sociala medier har eskalerat och trots våra rensningar framkommer ibland en del påhopp mot både oss i redaktionen och andra. Den här personen kallade märsta.nu:s ägare för "råtta" med "kränkande" kvinnosyn

Vad vill och gör då Sverigedemokraterna?

Insändare Det måste ta emot att göra sig till toffel åt en koalition, där ”fiender” som MP, L och C ingår. Tofflor är bekväma att ha hemma men inte så värst fina och eleganta att vistas med på stan. Eller kommer SD att visa var makten i det uppkomna läget egentligen finns, och göra livet surt för den regnbåge, som man nekats plats i?

lions_standard
frisyr2018
colorama_jan
vidargatan7
Norra Redovisningshuset
solrosvagen28
Festspecialisten – Standard
nfc_vinter
julgranshamtning
slutstation
standard
dogranch
borg
yrkesutbildningen
vanster_mote
agy2
cricketklubben
jul2018
matcher_skanela
lindvagen27