socialdemokraterna_banner
Foto: Privat

Jag vill ha vinsttak i välfärden

Under den gångna veckan har vinstfrågan återigen debatterats flitigt, och den 24:e februari var det deadline för att skicka in remissvar om utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Mer än 13 000 remissvar har lämnats in till regeringen.

Sigtuna kommuns remissvar har i allt väsentligt skrivits av
kommunförvaltningen. I svaret uttalas, att kommunen inte utan vidare
skulle klara av en omställning till egen drift, om man efter ett infört
vinsttak skulle behöva överta den verksamhet, som privata utförare sköter idag, men kanske skulle vilja lämna. Själva den principiella huvudfrågan – vinstbegränsning eller ej – berörs knappast alls i svaret.

Inom de olika S-föreningarna i Sigtuna, däribland Märsta-S där jag är
medlem, avvaktar vi därför resultatet av socialdemokraternas kommande kongress. Där kommer den principiella huvudfrågan att avgöras för vårt partis del.

Det råder ingen tvekan bland den stora majoriteten socialdemokrater om att vinstjakten måste bort från kommunernas kärnverksamheter (vård, skola, omsorg) och frivilligverksamheter (kultur och fritid).
Kommunalskattebetalarnas pengar ska gå till vad de är avsedda för och inget annat.

Exemplen på de negativa konsekvenserna av dagens system med privata mellanhänder är alltjämt många, och det är svårt att stå upp för att vi bäst använder våra gemensamma resurser genom att låta dem på olika vägar i värsta fall hamna i skatteparadis.

Socialdemokraterna har en tradition av att gemensamt lösa svåra problem. Och som socialdemokrat vill jag inte stanna vid att bara tycka rätt. Fokus måste också vara att Vi få till en faktisk förändring. Även om en majoritet i riksdagen, bestående av alliansen och Sverigedemokraterna, nu motarbetar vinstbegränsningar inom välfärden, har flera partier tidigare erkänt delar av problemen med vinstjakt i skolan.

Till exempel har Alliansföreträdare uttalat att riskkapitalister inte ska
finnas som ägare i svensk skola. Så sent som i somras föreslog Moderaterna vinstförbud för skolor med dåliga resultat. En sådan insikt förpliktigar till annat än att bara säga nej till det föreslagna vinsttaket.

Omfattande utmaningar finns för skolan i Sverige och i Sigtuna. Menar vi allvar med att ta oss an dessa utmaningar, så måste vinstjakten upphöra. 80 procent av väljarna vill begränsa vinsterna i vården, omsorgen och skolan. Så vilket är argumentet mot att inte följa väljarnas vilja?

Jag har talat med många socialdemokrater i Sigtuna, partimedlemmar såväl som sympatisörer, och hittills har jag inte hittat en enda som är för obegränsade vinster inom välfärden som det är idag. Alla håller med om att det behövs ett vinsttak – helst ett vinstförbud – inom välfärden.

Jag ser fram emot att ha vinstbegränsning inom välfärden – helst
vinstförbud – som den största frågan nu inför valet 2018.

  • Lorenzo Garcia
    S-enskild debattör

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Replik: Liberaler flyttar fokus från kärleksproblem till politik

Insändare Dan Rosenholm och Daniel Hedlund försöker flytta fokus från Liberalernas kärleksproblem till politik. Desperat slår de mot det tidigare kommunalrådet Anders Johansson, som lämnade uppdraget för över 4 år sedan. Kritiken mot den då förda politiken är inget annat än kritik mot de partier Liberalerna själva samarbetar med – Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

varumarke_defacto_sommar
happy_homes_sommar

Trygghet är ingen komplex fråga

Insändare Trygghet och säkerhet är ingen komplex fråga, sluta snacka strunt. Trygghet och säkerhet skapar vi genom förebyggande arbete på ett systematisk sätt genom samverkan där medborgarna är i fokus.

Riskera inte andras liv för sekunder

Krönikor Då hände det igen, en olycka i korsningen Märstavägen ut mot 263. Jag är inte förvånad! Jag åker på vägen kanske 5-6 gånger i veckan. Ofta, inte sällan, slänger sig en bil ut från Märstavägen mot Märsta eller en optimist som ska in snabbt söderifrån in mot Sigtuna. Varför denna sekundjakt?

dackia_skifte2017

Se verkligheten som den är

Insändare Det som hänt med Valstaskolan är tragiskt och hade inte varit nödvändigt om man hade reagerat i tid och tagit varningssignalerna på allvar. Det är mycket oroande.

magget_v16

Klippa band-tjänsteman sökes för att rädda Sigtuna kommun!

Insändare Det kan inte vara många av oss som missat den senaste tidens rapporteringar om den ökande otryggheten i Sigtuna kommun, om de utmaningar inom äldreomsorg, skola, bostadsförsörjning och ekonomi som kommunen står inför de närmaste åren. Såväl artiklar som insändare berör läget i kommunen och konkreta åtgärder efterfrågas både av kommuninvånare och politiker.

valborg
nyårskrönikan

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor Då är det återigen nyårsafton. En tidpunkt som brukar få de flesta av oss att blicka både framåt och bakåt. Reflektera över det som varit och våra framtidsplaner, ett avslut och en nystart.

Kulturskolan enda alternativet för Råbergsskolan

Insändare Vi har beslutat att skyndsamt flytta ut verksamheten från Råbergsskolan. Anledningen är att kemikalier av den typ som kommer från byggmaterial uppmätts i luften i den nyare delen av skolan, den som färdigställdes 2005, resultaten kom till förvaltningen den 5 december.

Internationella Kvinnodagen

Insändare Idag den 25:e november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Frihet från våld är en mänsklig rättighet. Ändå rapporterar allt fler kvinnor och tjejer om sexuella övergrepp och våldtäkter.

Håll Sigtuna rent

Insändare Under ett antal år har jag förfärats över hur det ser ut runt om i naturen och längs diken i vår fina kommun. Det syns allra tydligast när snön smälter bort, allt från hundbajs till fimpar, skräp och en väldigt massa olika saker som inte hör hemma där. Jag har sedan dess jobbat för att påverka kommunen att ta tag i frågan genom en ”Håll Sigtuna rent”-kampanj liknande den ”Håll Sverige rent”-kampanj som många av oss växte upp med.

Ny strategi från SD

Insändare På frågan om Sverigedemokraterna tillhör etablissemanget svarar deras partisekreterare Richard Jomshof. ”Inte det socialliberala etablissemanget, det etablissemang som skapat de problem som vi idag ser i det svenska samhället”. Det är en ny strategi som vi nu ser från SD.

Kommunalskattebetalare – säg ifrån i vinstdebatten!

Insändare Kommunalskattebetalarna måste vara den mest bortglömda folkgruppen i dagens Sverige. Är det någon som uppmärksammar dem, ger dem bekräftelse? Finns de? Jodå, de finns. I landet var vi 7 235 637 år 2014, och är säkert ca 7 400 000 i år.

Vad vill SD privatisera?

Insändare I Sigtuna kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2016 var alla överens om att ”Kommunstyrelsen får i uppdrag att under 2016 till kommunfullmäktige presentera ett förslag till program med mål och riktlinjer för kommunala angelägenheter som utförs av privata utförare.”

standard_ridskola
oppethus_maj
cricketklubben
arkaden_outsider
jan_nfc
Festspecialisten – Standard
morsdag
Norra Redovisningshuset
annons_rore
colorama_jan
oxelvagen9
Frisyr – Standard
hugingatan7
connys
vringen4