varfest_marstac
Foto: Privat

Jag vill ha vinsttak i välfärden

Under den gångna veckan har vinstfrågan återigen debatterats flitigt, och den 24:e februari var det deadline för att skicka in remissvar om utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Mer än 13 000 remissvar har lämnats in till regeringen.

varfest_marstac

Sigtuna kommuns remissvar har i allt väsentligt skrivits av
kommunförvaltningen. I svaret uttalas, att kommunen inte utan vidare
skulle klara av en omställning till egen drift, om man efter ett infört
vinsttak skulle behöva överta den verksamhet, som privata utförare sköter idag, men kanske skulle vilja lämna. Själva den principiella huvudfrågan – vinstbegränsning eller ej – berörs knappast alls i svaret.

Inom de olika S-föreningarna i Sigtuna, däribland Märsta-S där jag är
medlem, avvaktar vi därför resultatet av socialdemokraternas kommande kongress. Där kommer den principiella huvudfrågan att avgöras för vårt partis del.

Det råder ingen tvekan bland den stora majoriteten socialdemokrater om att vinstjakten måste bort från kommunernas kärnverksamheter (vård, skola, omsorg) och frivilligverksamheter (kultur och fritid).
Kommunalskattebetalarnas pengar ska gå till vad de är avsedda för och inget annat.

Exemplen på de negativa konsekvenserna av dagens system med privata mellanhänder är alltjämt många, och det är svårt att stå upp för att vi bäst använder våra gemensamma resurser genom att låta dem på olika vägar i värsta fall hamna i skatteparadis.

Socialdemokraterna har en tradition av att gemensamt lösa svåra problem. Och som socialdemokrat vill jag inte stanna vid att bara tycka rätt. Fokus måste också vara att Vi få till en faktisk förändring. Även om en majoritet i riksdagen, bestående av alliansen och Sverigedemokraterna, nu motarbetar vinstbegränsningar inom välfärden, har flera partier tidigare erkänt delar av problemen med vinstjakt i skolan.

Till exempel har Alliansföreträdare uttalat att riskkapitalister inte ska
finnas som ägare i svensk skola. Så sent som i somras föreslog Moderaterna vinstförbud för skolor med dåliga resultat. En sådan insikt förpliktigar till annat än att bara säga nej till det föreslagna vinsttaket.

Omfattande utmaningar finns för skolan i Sverige och i Sigtuna. Menar vi allvar med att ta oss an dessa utmaningar, så måste vinstjakten upphöra. 80 procent av väljarna vill begränsa vinsterna i vården, omsorgen och skolan. Så vilket är argumentet mot att inte följa väljarnas vilja?

Jag har talat med många socialdemokrater i Sigtuna, partimedlemmar såväl som sympatisörer, och hittills har jag inte hittat en enda som är för obegränsade vinster inom välfärden som det är idag. Alla håller med om att det behövs ett vinsttak – helst ett vinstförbud – inom välfärden.

Jag ser fram emot att ha vinstbegränsning inom välfärden – helst
vinstförbud – som den största frågan nu inför valet 2018.

  • Lorenzo Garcia
    S-enskild debattör

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

brf_englamarken

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

nationaldag_sigtunakommun

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

februari

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

dackia_2018

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

clasohlson_robot

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

veterankraft_standard
connys
Norra Redovisningshuset
nfc_vinter
val2018
outsider_defacto
standard_ridskola
outsider_moderat
objekt4
standard_start
sigtunavatten_standard
vuxentutbildning
barnnplattan
objekt2
objekt3
oppning_sportfiske2