eurosko_december
Foto: Privat

Interna koalitions-slitningar bakom M-förlusten 2002

I början och slutet av SVT-programmet ”Uppdrag granskning” 2017-04-26 hävdar Peter Kockum (M)att det var ”kyrktomten” som gjorde att de borgerliga förlorade kommunvalet i september 2002. Har han rätt i det? Jag menar att svaret är nej.

marstac_aug

Peter Kockum hade vid valet 2002 fyra år bakom sig som kommunstyrelsens ordförande och ledare för en styrande sex-parti-koalition (M=17, C=2, FP=3, KD=2, SfS=2, Sveriges Pensionärers intresseparti=1; totalt 26 fullmäktigemandat av 51).

Hans regeringsperiod 1998-2002 var inte harmonisk. Mycket var man förstås överens om i sex-parti-koalitionen, men många gånger först efter hårda förhandlingar sinsemellan. De fem småpartierna kallade sig ibland skämtsamt för ”vi i femman”.

I några fall kom slitningarna i öppen dag.

År 2000 hade M – med ideologiska motiveringar – fått igenom, att kommunen skulle konkurrensutsätta så många verksamheter som det bara gick inom dåvarande Socialnämndens område.

Och ganska omgående därefter skred M-koalitionen till verket med dåvarande Märsta sjukhem (numera Ärlinghem), där driften avtalades bort till vårdföretaget ISS Care.

ISS Care klarade dock inte av att sköta äldreboendet. Det blev skandalrubriker i media. Och det lilla vågmästarpartiet Sveriges Pensionärers Intresseparti lär nog inte ha varit nådigt mot M och Kockum i den interna koalitionsdiskussionen.

Vid ett Socialnämndssammanträde 2001 föreslog minoriteten (=S) att kommunen skulle säga upp avtalet med ISS Care och återta boendet till kommunal drift. En ledamot från ”vi i femman” (en KD-representant) trotsade M och röstade med S, och så fick driften tas tillbaka. Det var nog ett nederlag – ideologiskt och prestigemässigt – som sved för M och Kockum. Och en del Sigtunaväljare hade ISS-debaclet i minnet vid valet 2002.

Ett annat exempel var den översiktsplan som antogs i juni 2002, tre månader före valet 2002.

Vad gäller översiktsplaner brukar partierna i kommuner som Sigtuna sträva efter att bli överens. Protokollet från kommunfullmäktige 2002-06-13 visar dock på att M och Kockum misslyckats med detta. Ändringsförslag lades under sammanträdets gång fram av C, FP, KD, SPI-representanten (som 2002 hade blivit ”vilde”) samt dessutom av två M-ledamöter). Dessutom lades ett flertal ändringsförslag fram av oppositionen.

Översiktsplanen, som kunde ha beslutats med ett klubbslag (om ärendet hade varit väl berett av Kockum), krävde i stället 35 beslutspunkter för att bli antagen av kommunfullmäktige.

I juni 2002 framstod därför koalitionen M +”vi i femman” som stadd i upplösning, detta alltså inför ett val tre månader senare.

Det är, enligt min uppfattning, dessa händelser och många andra interna slitningar under 1998-2002 som låg bakom att M och övriga borgerligheten förlorade valet 2002. Kyrktomten var inte avgörande.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

magget_dejt

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

happy_homes_sommar

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

forskontor

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

farbrorbla_host2017
forsmaleri

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

Näthatet

Vi accepterar inte påhopp

Krönikor Tonen på sociala medier har eskalerat och trots våra rensningar framkommer ibland en del påhopp mot både oss i redaktionen och andra. Den här personen kallade märsta.nu:s ägare för "råtta" med "kränkande" kvinnosyn

Vad vill och gör då Sverigedemokraterna?

Insändare Det måste ta emot att göra sig till toffel åt en koalition, där ”fiender” som MP, L och C ingår. Tofflor är bekväma att ha hemma men inte så värst fina och eleganta att vistas med på stan. Eller kommer SD att visa var makten i det uppkomna läget egentligen finns, och göra livet surt för den regnbåge, som man nekats plats i?

S har hjälpt många föreningar sedan 2002

Insändare I SVT-programmet Uppdrag granskning den 26 april framställdes det som otillbörligt, att en församling år 2002 gavs löfte/möjlighet att köpa en tomt för att uppföra en kyrka med villkoret att församlingen för framtiden skulle tillhandahålla kommunen en önskad, stor samlingssal.

slutstation
cricketklubben
solrosvagen28
connys
standard
jul2018
lindvagen27
vidargatan7
vanster_mote
matcher_skanela
blackfriday
colorama_jan
julgranshamtning
dogranch
yrkesutbildningen
lions_standard
borg
Festspecialisten – Standard
agy2
Norra Redovisningshuset