februari
Foto: Privat

Interna koalitions-slitningar bakom M-förlusten 2002

I början och slutet av SVT-programmet ”Uppdrag granskning” 2017-04-26 hävdar Peter Kockum (M)att det var ”kyrktomten” som gjorde att de borgerliga förlorade kommunvalet i september 2002. Har han rätt i det? Jag menar att svaret är nej.

Peter Kockum hade vid valet 2002 fyra år bakom sig som kommunstyrelsens ordförande och ledare för en styrande sex-parti-koalition (M=17, C=2, FP=3, KD=2, SfS=2, Sveriges Pensionärers intresseparti=1; totalt 26 fullmäktigemandat av 51).

Hans regeringsperiod 1998-2002 var inte harmonisk. Mycket var man förstås överens om i sex-parti-koalitionen, men många gånger först efter hårda förhandlingar sinsemellan. De fem småpartierna kallade sig ibland skämtsamt för ”vi i femman”.

I några fall kom slitningarna i öppen dag.

År 2000 hade M – med ideologiska motiveringar – fått igenom, att kommunen skulle konkurrensutsätta så många verksamheter som det bara gick inom dåvarande Socialnämndens område.

Och ganska omgående därefter skred M-koalitionen till verket med dåvarande Märsta sjukhem (numera Ärlinghem), där driften avtalades bort till vårdföretaget ISS Care.

ISS Care klarade dock inte av att sköta äldreboendet. Det blev skandalrubriker i media. Och det lilla vågmästarpartiet Sveriges Pensionärers Intresseparti lär nog inte ha varit nådigt mot M och Kockum i den interna koalitionsdiskussionen.

Vid ett Socialnämndssammanträde 2001 föreslog minoriteten (=S) att kommunen skulle säga upp avtalet med ISS Care och återta boendet till kommunal drift. En ledamot från ”vi i femman” (en KD-representant) trotsade M och röstade med S, och så fick driften tas tillbaka. Det var nog ett nederlag – ideologiskt och prestigemässigt – som sved för M och Kockum. Och en del Sigtunaväljare hade ISS-debaclet i minnet vid valet 2002.

Ett annat exempel var den översiktsplan som antogs i juni 2002, tre månader före valet 2002.

Vad gäller översiktsplaner brukar partierna i kommuner som Sigtuna sträva efter att bli överens. Protokollet från kommunfullmäktige 2002-06-13 visar dock på att M och Kockum misslyckats med detta. Ändringsförslag lades under sammanträdets gång fram av C, FP, KD, SPI-representanten (som 2002 hade blivit ”vilde”) samt dessutom av två M-ledamöter). Dessutom lades ett flertal ändringsförslag fram av oppositionen.

Översiktsplanen, som kunde ha beslutats med ett klubbslag (om ärendet hade varit väl berett av Kockum), krävde i stället 35 beslutspunkter för att bli antagen av kommunfullmäktige.

I juni 2002 framstod därför koalitionen M +”vi i femman” som stadd i upplösning, detta alltså inför ett val tre månader senare.

Det är, enligt min uppfattning, dessa händelser och många andra interna slitningar under 1998-2002 som låg bakom att M och övriga borgerligheten förlorade valet 2002. Kyrktomten var inte avgörande.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör

 

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

pedagog2018
forskontor

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

februari

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

foretagarlunch

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

aretsforetag

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

objekt2
vuxentutbildning
standard_start
matcher_skanela
outsider_defacto
Festspecialisten – Standard
objekt4
nfc_vinter
Norra Redovisningshuset
standard
veterankraft_standard
sigtunavatten_standard
objekt3
standard_ridskola
sangensemble