sigtunahem_feb
Olov Holst (M)Foto: Pressbild/Moderaterna

Holst: (S) sysslar med historieförfalskning och lögner

Att läsa Steffen Oxenvads, socialdemokraternas nye politiske sekreterare, inlägg på sociala medier är beklämmande. En ren historieförfalskning blandas med ogrundade påståenden, halvsanningar och rena lögner. En enkel faktagranskning kan snabbt visa verkligheten.

centrum_sportlov

Några exempel: Oxenvad hävdar att kommunen behöver en ledning som vill investera och som förstår att driva ekonomin utan att bara låna och att han (eller om det är det socialdemokraterna han menar) skulle stå för det affärsmannaskap som krävs. Häpnadsväckande med tanke på resultatet efter 15 års S-styre.

Fakta är nämligen följande (källa: Kommunens årsredovisningar 2003-2016). 15 års socialdemokratiskt ”affärsmannaskap” medförde ett ekonomiskt underskott på minus 390 miljoner kronor. En förlust som täckts upp genom att bit för bit sälja kommunens mark för att klara av att betala lärarnas och andra kommunanställdas löner samt täcka andra driftskostnader. Samtidigt lät S låneskulden växa till en och en halv miljard kronor med ytterligare behov av investeringar på minst en miljard bara de kommande tre åren. Pengar som till största delen måste lånas eftersom ekonomin inte har varit i balans. Är det detta ”affärsmannaskap” Oxenvad erbjuder kommunborna?

Oxenvad skriver också: ” Att helt sluta bygga hyresrätter är ett svek mot unga som vill flytta hemifrån..”. Var har Oxenvad läst sig till att vi avser sluta bygga hyresrätter?

Fakta: Bostadsplaneringen styrs av det bostadsförsörjningsprogram som antogs av kommunfullmäktige den 30 november 2017. I det kan Oxenvad, och alla andra, läsa att kommunledningen planerar att bygga 860 hyresrätter de kommande åren. Vad i bostadsförsörjningsprogrammet är det Oxenvad inte förstår? För det är väl inte så att han medvetet försöker lura invånarna med sin retorik?

Det som skiljer oss från Oxenvad och S är att vi förstår vikten av balans mellan de olika upplåtelseformerna för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. De flesta med lite kunskap om samhällsbyggnad vet att långsiktig hållbarhet bygger på att man har en jämn fördelning mellan hyresrätter, bostadsrätter och egna hem (villor och radhus). Något som även S tidigare sagt sig hålla med om, men som man medvetet frångått under sin tid vid makten. Effekten har blivit en kraftig obalans som har skadat samhällsbyggnationen. Det rättar vi nu till genom att balansera byggandet. Något Oxenvad och S uppenbarligen motsätter sig.

Nej, Oxenvad verkar hålla kvar den låga moralen i sitt parti och kör med fult spel mot invånarna. I sina inlägg hävdar han att ” Sigtuna kommun skulle må bättre av en ledning som slutade uppföra sig som om de fortfarande är i opposition och istället axlade ledartröjan.”
Jag vet att kommunen mår allra bäst av politiker och politiska tjänstemän som håller sig till sanningen. De som inte kan det bör syssla med något annat.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

Fotnot: märsta.nu har sökt Steffen Oxenvad för ett bemötande.

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

sportlov

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

februari

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

forskontor

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

sigtuna_bygglov

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Alla som kan jobba ska jobba

Insändare Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

outsider_defacto
objekt2
Norra Redovisningshuset
connys
standard
sigtunavatten_standard
matcher_skanela
vuxentutbildning
objekt4
standard_ridskola
Festspecialisten – Standard
objekt3