varfest_marstac
Olov Holst (M)Foto: Pressbild/Moderaterna

Holst: (S) sysslar med historieförfalskning och lögner

Att läsa Steffen Oxenvads, socialdemokraternas nye politiske sekreterare, inlägg på sociala medier är beklämmande. En ren historieförfalskning blandas med ogrundade påståenden, halvsanningar och rena lögner. En enkel faktagranskning kan snabbt visa verkligheten.

banner_artikel

Några exempel: Oxenvad hävdar att kommunen behöver en ledning som vill investera och som förstår att driva ekonomin utan att bara låna och att han (eller om det är det socialdemokraterna han menar) skulle stå för det affärsmannaskap som krävs. Häpnadsväckande med tanke på resultatet efter 15 års S-styre.

Fakta är nämligen följande (källa: Kommunens årsredovisningar 2003-2016). 15 års socialdemokratiskt ”affärsmannaskap” medförde ett ekonomiskt underskott på minus 390 miljoner kronor. En förlust som täckts upp genom att bit för bit sälja kommunens mark för att klara av att betala lärarnas och andra kommunanställdas löner samt täcka andra driftskostnader. Samtidigt lät S låneskulden växa till en och en halv miljard kronor med ytterligare behov av investeringar på minst en miljard bara de kommande tre åren. Pengar som till största delen måste lånas eftersom ekonomin inte har varit i balans. Är det detta ”affärsmannaskap” Oxenvad erbjuder kommunborna?

Oxenvad skriver också: ” Att helt sluta bygga hyresrätter är ett svek mot unga som vill flytta hemifrån..”. Var har Oxenvad läst sig till att vi avser sluta bygga hyresrätter?

Fakta: Bostadsplaneringen styrs av det bostadsförsörjningsprogram som antogs av kommunfullmäktige den 30 november 2017. I det kan Oxenvad, och alla andra, läsa att kommunledningen planerar att bygga 860 hyresrätter de kommande åren. Vad i bostadsförsörjningsprogrammet är det Oxenvad inte förstår? För det är väl inte så att han medvetet försöker lura invånarna med sin retorik?

Det som skiljer oss från Oxenvad och S är att vi förstår vikten av balans mellan de olika upplåtelseformerna för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. De flesta med lite kunskap om samhällsbyggnad vet att långsiktig hållbarhet bygger på att man har en jämn fördelning mellan hyresrätter, bostadsrätter och egna hem (villor och radhus). Något som även S tidigare sagt sig hålla med om, men som man medvetet frångått under sin tid vid makten. Effekten har blivit en kraftig obalans som har skadat samhällsbyggnationen. Det rättar vi nu till genom att balansera byggandet. Något Oxenvad och S uppenbarligen motsätter sig.

Nej, Oxenvad verkar hålla kvar den låga moralen i sitt parti och kör med fult spel mot invånarna. I sina inlägg hävdar han att ” Sigtuna kommun skulle må bättre av en ledning som slutade uppföra sig som om de fortfarande är i opposition och istället axlade ledartröjan.”
Jag vet att kommunen mår allra bäst av politiker och politiska tjänstemän som håller sig till sanningen. De som inte kan det bör syssla med något annat.

  • Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M)

Fotnot: märsta.nu har sökt Steffen Oxenvad för ett bemötande.

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

clasohlson_robot

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

februari

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

premiar_sportfiske

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

nationaldag_sigtunakommun

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

dackia_2018

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

objekt4
veterankraft_standard
Norra Redovisningshuset
objekt3
oppning_sportfiske2
objekt2
outsider_moderat
outsider_defacto
sigtunavatten_standard
nfc_vinter
val2018
connys
vuxentutbildning
standard_start
barnnplattan
standard_ridskola