defacto_pan2020

Hjälp polisen och alla i ditt närområde – bli grannsamverkare!

För någon vecka sedan överlämnades en namninsamling för en polisstation i Märsta till rikspolischefen Dan Eliasson. Antalet undertecknare var över 2000.

centrum_artikel

Initiativtagaren Lorenzo Garcia mötte stor respons under kampanjen. Enligt vad han själv säger, skulle han säkert ha kunnat få många fler undertecknare, om insamlingen fortsatt längre. För det finns bland allmänheten och i näringslivet en stark önskan om mer synlig polisnärvaro i kommunen.

Nu ligger den här starka opinionsyttringen hos dem som bestämmer över polisens lokala organisation. Vi får se vad den leder till.

Men mer kan göras oberoende av om vi får en polisstation eller inte. I det läge som råder sen december 2014, med den historiskt sett tunnaste polisnärvaron någonsin i kommunen, är det särskilt angeläget att allmänheten själv engagerar sig i det brottsförebyggande arbetet i större utsträckning än nu. Det goda resultatet av Lorenzo Garcias namninsamling antyder, att det finns många som skulle kunna tänkas vara intresserade av att hjälpa till.

För detta finns en möjlighet via GRANNSAMVERKAN, organiserad efter den modell som är sanktionerad av polisen och stödd av försäkringsbolagen. Grannsamverkan finns etablerad på flera håll i kommunen, man ser många uppsatta skyltar, särskilt i småhusområdena. Och där finns ombud, som inspirerar sina grannar till att tänka på säkerheten. Ombud som polisen dessutom snabbt når ut till med inbrottsvarningar. Ett 70-tal sådana grannsamverkansombud finns i kommunen.

På Lindvägen i Märsta tog Hyresgästföreningens lokalavdelning för några år sedan initiativ till grannsamverkan. Det har vi nu, med uppsatta skyltar runt om våra kvarter, och vi är fyra ombud. Våra namn finns på anslagstavlorna innanför varje entré. Vi har nu också skaffat grannsamverkans-västar att ta på, när vi rör oss ute.

Men grannsamverkansombuden borde vara många fler. Och organiserad grannsamverkan borde vara mycket mer vanligt i områdena med flerbostadshus. Man kan hoppas att fler lokala HGF-lokalföreningar följer Lindvägens exempel.

Många fler borde alltså engagera sig som grannsamverkansombud i kommunen. Som nämndes finns ett 70-tal. Det borde vara 10 gånger fler. 700 ombud skulle vara ett ordentligt tillskott i det brottsförebyggande arbetet. För enligt Brottsförebyggande rådet minskar brottsligheten genom god grannsamverkan med hela 26 procent.

Särskilt betydelsefullt skulle det vara om fler kommunpolitiker engagerade sig som grannsamverkare. Det är nästan så att det borde vara en plikt för alla med kommunala förtroendeuppdrag att vara grannsamverkare. Och alla kommunens verksamhetsställen borde ingå i sitt närområdes grannsamverkan med t ex en vaktmästare som ombud.

  • David Lundqvist
    Grannsamverkansombud på
    Lindvägen i Märsta
defacto_helsida

Kommunal hemtjänst ska vara ett alternativ!

Insändare Från och med idag, den 1:a april, införs valfrihet i hemtjänsten i Sigtuna kommun. Denna valfrihet består endast av två privata aktörer, där det ena företaget inte får ha mer än 60% av brukarna, sen är valfriheten slut. Känns det som ett aprilskämt? Tyvärr så är det inte det. 

Repliken: Privata intressen styr äldreomsorgen

Insändare Vi Socialdemokrater finner det smickrande att moderaterna ägnar en hel debattartikel åt att kritisera Socialdemokraterna när oroade invånare ställer högst relevanta frågor om äldreomsorgen samt efterfrågar bättre kvalitet. Därför tar vi initiativet att ta replik på Olov Holst och Josefin Brodds svar på Ann-Britt Unnerståles insändare.

sigtunastad_helsida

Med stabil ekonomi kan vi öka kvaliteten

Insändare Vi har sagt det förr och säger det igen – för att kunna tillhandahålla de välfärdstjänster vi måste till kommuninvånarna krävs en stabil ekonomi som grund. När vi samtidigt måste arbeta med att öka kvaliteten från de bottennivåer som vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar, krävs det kraftfulla åtgärder och strama tyglar. Annars kommer vi aldrig nå vårt mål att tillhöra de 50 bästa kommunerna i landet att bo, leva och verka i.

Inget bibliotek utan böcker

Insändare Tillgången till böcker är oerhört viktig. Därför kämpar Vänsterpartiet för att så många som möjligt ska ha lätt att nå böckerna. Därför behövs det bibliotek i Valsta där högerstyret nu beslutat att ta bort böckerna.

ridskola2020_helsida

Drömvärld eller fakta?

Insändare I sin insändare skriver Niklas Andersson (V) att man absolut ska hålla sig till fakta och fyller på med ”sin” fakta. Vi som känner Niklas som en noggrann och seriös politiker, konstaterar dessvärre att han borde ha läst på lite bättre den här gången.

Varför höjde man inte kvaliteten i äldreomsorgen 2017-2020

Insändare I annonser i märsta.nu skriver Moderaterna att de inte är nöjda med kvaliteten i äldreomsorgen i kommunen. Därför jobbar de hårt på att höja den. De vill satsa på bla ”aktiviter som höjer livskvaliteten” och ”delaktighet och trygghet”. Jag antar att de menar på SÄBO. Det låter väldigt bra. Varför ville de inte det 2017-2020?

dackskiftarna_helsida

Högerstyret har fel på varje punkt

Insändare Politisk debatt är intressant. Ofta kan man förstå motpartens position utifrån ideologi eller prioriteringar. Men ibland händer det att någon försöker försvara det oförsvarbara och på punkt efter punkt målar in sig i ett hörn. Det såg vi i Högerstyrets text om nedläggningen av biblioteket i Valsta.

internationella kvinnodagen

Systerskap i Sverige och i världen

Insändare Idag är det den internationella kvinnodagen, och i år är det hundra år sedan Sveriges kvinnor röstade för första gången. Men trots att kvinnodagen har firats i Sverige sedan 1912, och Sverige ofta toppar listor om jämställdhet, så är kvinnor och män fortfarande inte jämställda.

happyhomes_sommar2020
valsta bibliotek

Repliken: Uppskattar engagemanget i frågan

Insändare Reaktionen lät inte vänta på sig från högerstyret (M, C, L, Kd och SfS) och vi uppskattar att det finns ett engagemang i frågan.

Tre till sex böcker – i veckan

Insändare Genom ett antal utspel hävdar Sigtunavänstern (S och V) att kommunledningen lägger ner Valsta bibliotek. Vänstern häver till och med ur sig att ”Biblioteksdöden kommer till Valsta”. Det är fel, det är faktaresistenta uttalanden och visar på ett häpnadsväckande försök att dölja sina egna tillkortakommanden.

vardcentral_helsida

Rädda biblioteket i Valsta

Insändare Den moderatledda kommunledningen har tagit ett beslut om att slänga ut böckerna från biblioteket i Valsta. Detta är något vi vill protestera starkt mot. Ett bibliotek utan böcker är inget bibliotek. Med många vackra ord beskrivs hur man vill utveckla biblioteket men i själva verket handlar det om en nedläggning.

2020_helsida

Låt kärnkraften vara med och rädda klimatet

Insändare Den senaste tidens viktiga debatt om el - dess produktion, pålitlighet och pris är en värdefull påminnelse om att vi står inför ett vägval i Sverige. Om vi menar allvar med att möta hotet om klimatförändringarna har vi en chans att inleda en utveckling där vårt land visar att det går att samtidigt utvecklas som industrination och ta miljöansvar.

centrum_helsida2020
speedy_vinter_helsida

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

connys_helsida

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
vardcentral_outsider
speedy_vinter2020_outsider
connys
dackskiftarna_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
sigtunastad_outsider