eldsjal2024_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

centrum_artikel_host

Det kan därför vara på sin plats att belysa fördelarna med att kommunen själv utför den hemtjänst man beviljat, sett från hemtjänsttagarens synpunkt.

En äldre som inte längre klarar alla sysslor i sitt hem och/eller inte fullt ut klarar omvårdnaden av sig själv kan vända sig till kommunen med en biståndsansökan. Ansökan utreds av kommunens hemtjänsthandläggare, ofta i personliga möten, och den sökande får ett beslut. Vi antar här att beslutet är positivt, att ansökan alltså beviljas.

Den äldre får då veta att det positiva beslutet skickats till den hemtjänstgrupp som har ansvaret i det geografiska område, där han/hon bor. Man kan föreställa sig att den äldre som ska få hemtjänsten känner sig trygg med att det är den förvaltning som beviljat hemtjänsten också ska utföra den. Ärendegången är okomplicerad att förstå. Lika enkelt och begripligt är det inte om kommunen vid delgivningen av biståndsbeslutet måste berätta att den beviljade hemtjänsten ska utföras av ett privat aktiebolag, som kommunen slutit ett utförar-avtal med. Skapar den informationen frågor och oro inför att hemtjänsten ska komma i gång? Troligen. Den äldre torde fråga: varför vill inte kommunen, som beviljat mig hemtjänst, själv utföra den?

När utförandet av den beviljade hemtjänsten kommit i gång, kan hemtjänsttagaren kanske ha synpunkter. Han/hon kan framföra dem till den personal som konkret utför den. Om han/hon vill framföra synpunkterna ”högre upp”, så finns kontakten kvar till den som beviljade hemtjänstansökan. Det är också relativt enkelt att nå äldreomsorgens chefer och politiker för att föra fram synpunkterna och eventuellt få dem beaktade. Lika enkelt är inte detta, om det är ett vård-aktiebolag som utför hemtjänsten. Vem ska hemtjänsttagaren vända sig till med sina synpunkter? Utförar-aktiebolaget? Kommunen? Och vad kan kommunen i så fall göra, om en ändring behövs? En sådan situation torde vara orosskapande.

Ännu svårare för hemtjänsttagaren blir detta, om utföraraktiebolaget har anlitat en underentreprenör som utförare. Då är avståndet långt till den handläggare hos kommunen som beviljade hemtjänstansökan. Och långt också till chefer (vilka chefer?) och äldreomsorgspolitikerna. Hemtjänsttagaren kan i en sån här situation också fråga sig: är jag värd detta – att kommunen skickar hem underentreprenörer till mig?

Med kommunen som hemtjänstutförare minimeras antalet aktörer/utförare hos hemtjänsttagaren. Det är en klar fördel. Men tas en privatutförare in, blir det alltså en till. Om den private utföraren sedan anlitar en underentreprenör, så blir det ytterligare en. Om hemtjänsttagaren dessutom behöver hemsjukvård (från regionen) blir det fyra olika aktörer som på olika sätt är involverade.

Med kommunen som utförare vet hemtjänsttagaren att skattebetalarnas pengar går enbart till hemtjänsten och behöver alltså inte genera sig för att den hemtjänst han/hon får utförd innebär att skattebetalarnas pengar till del går till vinst och aktieutdelning. Hemtjänsttagaren behöver alltså inte – med kommunen som utförare – känna att han/hon har en tillika-roll som ”affärsobjekt” för ett utförar-aktiebolag.

Med kommunen som utförare kan hemtjänsttagaren uppleva/känna att kommunen hedrar honom/henne för (alla) de år som han/hon varit medlem i kommunen, varit en trägen skattebetalare och gjort värdefulla insatser i övrigt i sin hemtrakt. Det är inte lika lätt att uppleva/känna så, om det är ett privat utförarbolag, eller en underentreprenör till detta, som kommunen bestämt ska komma hem till en.

Med kommunen som utförare behöver inte hemtjänsttagaren oroa sig över utförarens ställning. Med ett aktiebolag som utförare finns risken att företaget får ekonomiska eller andra svårigheter och inte längre kan genomföra hemtjänsten.

Läsaren kan säkert peka på fler fördelar med kommunen som hemtjänstutförare än de som nämns ovan.

Sammanfattningsvis: från nuvarande och framtida hemtjänsttagares (drygt 6000 i Sigtuna kommun f n) synpunkt är fördelarna stora med att ha kommunen som utförare av de äldres hemtjänst.

  • David Lundqvist (som skrivit detta som vanlig kommuninvånare och inte som tillhörande ett politiskt parti)

Fotnot: David Lundqvist är även mångårig socialdemokratisk medlem och haft politiska poster för partiet, men i den här insändaren agerar han som kommuninvånare enligt egen uppgift)

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

mp_helsida_eu

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

storemore_helsida
centrum_host_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

connys_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

steningekompani_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

pantamera_avc_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

eldsjal2024_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
storemore_out
connys
stentekompani_outsider
ridskola_2020_outsider