centrum_panorama2020
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv
Olov HolstFoto: Arkivbild/Daniel Iskander

Fortsatt vänskapskorruption inom S i Sigtuna?

På den läsvärda bloggen ledarsidorna.se skriver den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm i ett inlägg från den 10 september bl.a. om den interna vänskapskorruptionen inom socialdemokratin. Johan Westerholm var för en tid politisk sekreterare för socialdemokraterna i Sigtuna kommun.

centrum_artikel

Den socialdemokratiska vänskapskorruptionen har vi även sett flera exempel på i Sigtuna. Vi minns nog alla den berömda turkietresan för två år sedan där den dåvarande kommunstyrelseordföranden åkte på en resa till Turkiet med ordföranden för en lokal idrottsklubb. Vid hemkomsten sattes genast ett arbete igång för att med skattebetalarnas pengar rädda idrottsklubben från konkurs. Nu är det dags igen.

Inför valet 2006 lovades en socialdemokratisk medlem, samme medlem som åkte med KSO till Turkiet, att få bygga en restaurang i Valsta centrum trots att detaljplanen inte medgav det. S-medlemmen fick ett s.k. tillfälligt bygglov som i tio år förlängts i olika omgångar. Eftersom det 2006 var valår är det inte särskilt svårt att lista ut vad s-medlemmen, som hade stort inflytande i Valsta, lovade i utbyte för tjänsten. S vann en knapp valseger.

Nu är det tillfälliga bygglovet på väg att upphöra. S-medlemmen har fått flera förslag på alternativ placering för sin restaurang, men kategoriskt sagt nej till dessa. Under våren har vi gjort efterforskningar i ärendet och från ansvarig förvaltning på kommunen har det sagts att den tillfälliga restaurangen måste tas bort eftersom detaljplanen säger att det ska göras parkeringsplatser där. Parkeringsplatserna är en förutsättning för att handlarna i Valsta centrum ska få en rimlig chans att överleva. En förlängning eller permanentning av bygglovet har heller inte tagits upp någonstans i den politiska processen.

Nu nås vi av beskedet att sittande KSO gett ett direkt uppdrag till stadsbyggnadskontoret att utreda en permanentning av bygglovet. Inte ens socialdemokraternas vice gruppledare i nämnden var för några veckor sedan medveten om detta, än mindre några andra politiker i nämnden. Ett stort antal frågor uppstår.

Är de lokala företagarna medvetna om att det pågår ett spel för att bevara restaurangen och därmed kraftigt minska antalet nödvändiga p-platser? Valsta centrum ska säljas till en privat ägare – är denne tilltänkte ägare medveten om att den detaljplan som ligger till grund för hans köp av Valsta centrum kan komma att ändras till hans nackdel och ändra hans affärsförutsättningar? Är socialdemokraternas koalitionspartner Liberalerna medvetna om detta och med på hemlighetsmakeriet? Är ens det socialdemokratiska partiet själva medvetna om detta eller är det ett enskilt utspel från KSO? Till sist, kanske den viktigaste frågan – är kommunens väljare beredda att fortsätta stötta ett parti som så uppenbarligen har stora problem med intern vänskapskorruption?

Johan Westerholms blogginlägg sätter fingret på en mycket aktuell frågeställning – uppenbarligen aktuell även i Sigtuna kommun.

  • Olov Holst (M), oppositionsråd
  • Mats Weibull (M), gruppledare i Bygg- och Trafiknämnden

Svar från Ibrahim Khalifa (S)
Åter igen visar moderaterna med Olov Holst i spetsen att de gillar att vara bombastiska och hålla en låg debattnivå. Försöken till historieförfalskning borde få Moderaternas fd partisekreterare Sofie Arkelsten att rodna och som vanligt ekar det tomt i deras tunna med konstruktiva förslag på hur vi fortsätter utveckla kommunen. Istället för personangrepp borde Holst fokusera på sakpolitiken i Sigtuna kommun. Min ambition är att fortsätta utveckla vår kommun till en attraktiv plats att bo, leva och verka i.

defacto_helsida
coronakrisen

Upp till bevis, Marie Axelsson

Insändare Den pågående krisen orsakad av Corona sätter stor press på såväl enskilda individer som företag och samhällsfunktioner. Det är då viktigare än någonsin att försöka hålla ihop och hjälpas åt.

marina_helsida
speedy_helsida
studenten2020_helsida
kcbygg_helsida
sommarlov_helsida
studeravidare_helsida
connys_helsida

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Insändare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Vi säger nej till P-avgifterna!

Insändare Att den moderatledda kommunledningen ska införa parkeringsavgifter på kommunens pendlarparkeringar, från och med den första februari, har nog inte undgått någon kommuninvånare. Vi i oppositionen säger enhälligt nej! Vi anser att det är fel av den moderatledda kommunledningen att med stöd av SD införa avgifter för de kommuninvånare som väljer att åka kollektivt med tåg till jobbet.

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Insändare Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Insändare Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

sommarlov_outsider
studenten2020_outsider
kcbygg_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
speedy_outsider
studeravidare_outsider
marina_outsider