arlandagk_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv
Olov HolstFoto: Arkivbild/Daniel Iskander

Fortsatt vänskapskorruption inom S i Sigtuna?

På den läsvärda bloggen ledarsidorna.se skriver den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm i ett inlägg från den 10 september bl.a. om den interna vänskapskorruptionen inom socialdemokratin. Johan Westerholm var för en tid politisk sekreterare för socialdemokraterna i Sigtuna kommun.

centrum_pask

Den socialdemokratiska vänskapskorruptionen har vi även sett flera exempel på i Sigtuna. Vi minns nog alla den berömda turkietresan för två år sedan där den dåvarande kommunstyrelseordföranden åkte på en resa till Turkiet med ordföranden för en lokal idrottsklubb. Vid hemkomsten sattes genast ett arbete igång för att med skattebetalarnas pengar rädda idrottsklubben från konkurs. Nu är det dags igen.

Inför valet 2006 lovades en socialdemokratisk medlem, samme medlem som åkte med KSO till Turkiet, att få bygga en restaurang i Valsta centrum trots att detaljplanen inte medgav det. S-medlemmen fick ett s.k. tillfälligt bygglov som i tio år förlängts i olika omgångar. Eftersom det 2006 var valår är det inte särskilt svårt att lista ut vad s-medlemmen, som hade stort inflytande i Valsta, lovade i utbyte för tjänsten. S vann en knapp valseger.

Nu är det tillfälliga bygglovet på väg att upphöra. S-medlemmen har fått flera förslag på alternativ placering för sin restaurang, men kategoriskt sagt nej till dessa. Under våren har vi gjort efterforskningar i ärendet och från ansvarig förvaltning på kommunen har det sagts att den tillfälliga restaurangen måste tas bort eftersom detaljplanen säger att det ska göras parkeringsplatser där. Parkeringsplatserna är en förutsättning för att handlarna i Valsta centrum ska få en rimlig chans att överleva. En förlängning eller permanentning av bygglovet har heller inte tagits upp någonstans i den politiska processen.

Nu nås vi av beskedet att sittande KSO gett ett direkt uppdrag till stadsbyggnadskontoret att utreda en permanentning av bygglovet. Inte ens socialdemokraternas vice gruppledare i nämnden var för några veckor sedan medveten om detta, än mindre några andra politiker i nämnden. Ett stort antal frågor uppstår.

Är de lokala företagarna medvetna om att det pågår ett spel för att bevara restaurangen och därmed kraftigt minska antalet nödvändiga p-platser? Valsta centrum ska säljas till en privat ägare – är denne tilltänkte ägare medveten om att den detaljplan som ligger till grund för hans köp av Valsta centrum kan komma att ändras till hans nackdel och ändra hans affärsförutsättningar? Är socialdemokraternas koalitionspartner Liberalerna medvetna om detta och med på hemlighetsmakeriet? Är ens det socialdemokratiska partiet själva medvetna om detta eller är det ett enskilt utspel från KSO? Till sist, kanske den viktigaste frågan – är kommunens väljare beredda att fortsätta stötta ett parti som så uppenbarligen har stora problem med intern vänskapskorruption?

Johan Westerholms blogginlägg sätter fingret på en mycket aktuell frågeställning – uppenbarligen aktuell även i Sigtuna kommun.

  • Olov Holst (M), oppositionsråd
  • Mats Weibull (M), gruppledare i Bygg- och Trafiknämnden

Svar från Ibrahim Khalifa (S)
Åter igen visar moderaterna med Olov Holst i spetsen att de gillar att vara bombastiska och hålla en låg debattnivå. Försöken till historieförfalskning borde få Moderaternas fd partisekreterare Sofie Arkelsten att rodna och som vanligt ekar det tomt i deras tunna med konstruktiva förslag på hur vi fortsätter utveckla kommunen. Istället för personangrepp borde Holst fokusera på sakpolitiken i Sigtuna kommun. Min ambition är att fortsätta utveckla vår kommun till en attraktiv plats att bo, leva och verka i.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull

Insändare I februari i år kom en uppdaterad version av Chalmers-rapporten ”Kimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor”. Forskarna hade gått igenom 2017 års siffror och nu inkluderat resornas utsläpp hela vägen till slutdestinationen, dvs även efter mellanlandning, liksom den så kallade höghöjdseffekten.

defacto_helsida

Mer pengar till tjej- och kvinnojourer

Insändare Vi måste ta kvinnors utsatthet och otrygghet på allvar. Allt för många kvinnor utsätts för hat, hot och våld. Den ofrihet som drabbar många kvinnor kräver därför krafttag och politisk handling. Hedersförtryck och psykisk och misshandel ska inte få förekomma.

ica_pask

Lovade att skapa ordning och reda

Insändare I valet 2018 lovade vi inte allt till alla, men att hålla det vi lovade. Vi lovade stoppa mygel och korruption, skapa ordning och reda i ekonomin, arbeta för ökad trygghet och prioritera kommunens kärnverksamheter. Väljarna litade på oss och röstade för en tydlig alliansmajoritet i Sigtuna kommun. Nu verkställer vi löftena med tuffa och nödvändiga prioriteringar för invånarnas bästa.

centrum_pask_helsida

Sigtuna kommun sviker sina anställda

Insändare Vi ser nu en stark reaktion på arbetsplatser och bland medborgarna på de nedskärningar som den styrande högermajoriteten gör i kommunens verksamheter. Även vi i Vänsterpartiet är mycket oroliga – både för hur detta påverkar våra medborgare och för hur kommunen agerar som arbetsgivare.

logistik_utbildning

Nödvändiga förändringar för ökad kvalitet

Insändare Just nu görs stora förändringar i hela den kommunala organisationen, inte bara inom äldreomsorgen. Förändringarna görs för att vi ska kunna uppfylla vår primära uppgift; att leverera välfärdstjänster av hög kvalitet.

fme_helsida
EXTRA

märsta.nu fortsätter öka

Krönikor Den gångna månaden blev det sjätte bästa någonsin för märsta.nu trots att februari bara hade 28 dagar: - Vi snittade 30 000 unika besök i veckan, konstaterar Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare.

colorama_april2
valsta_utveckling

Miljöförstöringen är utbredd över hela jorden

Insändare Nästan överallt kan man läsa om och se hur utbredd miljöförstöringen och nedskräpningen av vår planet, har blivit.
I havet flyter stora öar av sopor och plats.
Under vattenytan är det fullt med plast som följer med strömmen.

happyhomes_2019
bonava_helsida

Alliansen monterar ned kommunen

Insändare Efter att ha läst Olov Holsts (M) och Karsten Bjärbos (KD) nyårskrönikör, båda helt utan konkreta förslag och politiska visioner, tycker vi i Socialdemokraterna att det är viktigt att påminna invånarna om vad den moderatledda allianspolitiken hittills inneburit för invånarna i Sigtuna kommun.

sigtunavatten_outsider
colorama_april
ridskola2019_outsider
defacto_outsider
bonava_outsider
fme_outsider
valsta_utveckling_2
sh_oppet