varfest_marstac
Foto: Jamshid Jamshidi

Därför blev det inget firande i Valsta

Hoppas att du hade en trevlig midsommarafton och helg, vad du än gjorde och var du än befann dig!

varfest_marstac

I 18 år i rad firade vi midsommar tillsammans i Valsta. Sedan 2 år finns det inte längre något gemensamt firande för oss 11000 invånare som bor i Valsta och Steninge. Eftersom det cirkulerar många rykten om vem som tidigare hållit i midsommarfirandet vill vi ge en kort historik.

Under alla år har det varit Sigtuna kommun som arrangerat firandet tillsammans med SigtunaHem och Valsta/Steninge stadsdelsförening under paraplynamnet Valstasatsningen. Men hösten 2015 beslutade socialdemokraterna att kommunen skulle ta över alla aktiviteter som ordnades i Valstasatsningen namn och fixa dessa själva. Facit vet vi redan. Det blev inte mycket kvar de aktiviteter ordnats.

Redan förra året lades firandet i Vattentornsparken ner och kritiken var stor. Då lovade Kultur- och fritidsförvaltningen att 2017 skulle det bli ett större och bättre midsommarfirande. Det visade sig vara tomma ord.

Knappt 3 veckor före midsommar tillfrågades stadsdelsföreningen, och ett par föreningar till, om att arrangera midsommarfirandet mot ett symboliskt bidrag. Om frågan kommit tidigare och bidraget täckt faktiska kostnader så hade vi seriöst övervägt att anordna familjefesten. Som det nu var gavs det inte förutsättningar att göra något bra.

En del undrar varför det är så starka reaktioner på ett uteblivet midsommarfirande. Det beror på att det symboliserar politikernas svikna löften, uteblivna satsningar och negativa beslut för Valsta. För att nämna några:
– inga åtgärder för att öka tryggheten
– inget aktivitetshus för ungdomar byggs
– Valsta 195 nedlagt
– medborgarkontoret nedlagt
– tvångsförflyttning av elever från Valstaskolan
– ingen ny Brage förskola har byggts
– Valstasatsningen har lagts ner

Den här insändaren må uppfattas som bitter och missunnsam. Det enda vi kräver är att bli bemötta med respekt, lyssnade på och jämlikt behandlade med övriga kommundelar. Det är ni politiker skyldiga oss som bor i kommunens näst största kommundel.

  • Valsta/Steninge stadsdelsförening

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

februari

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

nationaldag_sigtunakommun

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

brf_englamarken

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

vuxenutbildning2

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

dackia_2018

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

vuxentutbildning
sigtunavatten_standard
standard_ridskola
outsider_moderat
outsider_defacto
val2018
standard_start
nfc_vinter
barnnplattan
objekt2
oppning_sportfiske2
connys
objekt3
objekt4
veterankraft_standard
Norra Redovisningshuset