defacto_pan2020
Cia Bentele (L), SigtunaFoto: Pressbild/Liberalerna

Är LSS en kostnadsfråga eller en fråga om värderingar?

Det är nog få som missat att tusentals funktionsnedsatta människor med hjälpbehov, har nekats denna hjälp.

centrum_artikel

Den insats som främst lyfts fram är personlig assistans men när ansvaret flyttas över på kommunerna så blir alla de övriga insatserna inom LSS också lidande. Insatser som till exempel ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice i hemmet, korttidsvistelse utanför det egna hemmet, daglig verksamhet m.fl.

Det har även kommit domar som påverkat rätten till ledsagning och kontaktperson för personer bosatta i gruppbostäder. Vilka insatser som är viktigast är individuellt och varje person bör ha rätt att själva påverka sitt eget liv. Så ser verkligheten inte ut idag.

Idag har tusentals personer inte möjlighet att påverka sina liv om de vill överleva. Vissa lämnas till och med helt utan stöd och tvingas då lägga sina liv i händerna på anhöriga. LSS har debatterats flitigt och kritiker har framställt LSS insatser som dyra lyxbidrag.

Är det lyx att få äta eller sondmatas, att få duscha, uträtta sina behov på toaletten eller få en blöja bytt? Är det lyx att få hjälp att andas eller att få ta på sig kläder, lämna hemmet eller arbeta? Detta är exempel på både grundläggande och övriga behov. Få har turen att kunna ta hand om sina barn, eller som barn få leka, träffa människor, rösta eller göra något som ökar livskvaliteten.

Mycket av det som många tar för givet eller ser som ett tråkigt måste, är det som vissa beskriver som lyx för personer med funktionsnedsättning.

Liberalerna vill att varje enskild individ ska få sina rättigheter tillgodosedda och att alla i så stor mån som möjligt ska få samma möjligheter och friheter, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.

Vi anser att varje människa är lika mycket värd och man kan inte sätta en prislapp på människors rättigheter och frihet. Valet i år handlar om värderingar. Liberalerna har som värdegrund att alla människor är lika mycket värda och att varje enskild individ räknas. Därför är din röst viktigare än någonsin.

  • Linnéa Darell (L) Linköping, Ledamot Partistyrelsen
  • Cia Bentele (L), Sigtuna, Ordförande för Nätverket Funktionella Liberaler
  • Gustav Nordin T.f vice ordförande för Nätverket Funktionella Liberaler
  • Pia Delin Ledamot (L)Funktionsstödsnämnden i Örebro kommun
  • Johanna Tegelstam (L) Värmdö Ledamot Nätverket Funktionella Liberaler
  • Charlotte Söderlund (L) Bromölla Ledamot Nätverket Funktionella Liberaler

Äldreomsorgen saknar en plan

Insändare Efter två och ett halv års ledning av nuvarande majoritet (M, C, KD, L, KD, SfS) finns det fortfarande inte någon ny övergripande plan framtagen för äldreomsorgen.

sportlov_sigtuna
salong_elisabeth_helsida
aretslarling
happy_homes_mars

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Insändare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Vi säger nej till P-avgifterna!

Insändare Att den moderatledda kommunledningen ska införa parkeringsavgifter på kommunens pendlarparkeringar, från och med den första februari, har nog inte undgått någon kommuninvånare. Vi i oppositionen säger enhälligt nej! Vi anser att det är fel av den moderatledda kommunledningen att med stöd av SD införa avgifter för de kommuninvånare som väljer att åka kollektivt med tåg till jobbet.

connys_helsida

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Insändare Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Insändare Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

2020_helsida

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Insändare Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

teatergrillen_helsida

Stabil ekonomi före populistiska utspel

Insändare I opposition kan man kosta på sig att vara både populistisk och ansvarslös. Precis som oppositionsrådet är nu. Tyvärr hade hon och socialdemokraterna samma beteende när de styrde vilket resulterade i de djupa ekonomiska bekymmer vi nu steg för steg rättar till. Den nu aktuella kompletteringsbudgeten är ett resultat av detta arbete.

speedy_helsida
defacto_helsida

De blågröna sviker väljarna

Insändare Det har länge varit känt att alliansen i Region Stockholm beslutat att stänga Närakuten på Löwet och flytta den till Sollentuna sjukhus.

uppdaterad Moderaterna lade ner landsbygdsrådet

Insändare I måndags när klubban gick i bordet på kommunstyrelsen gick Landsbygdsrådet i graven och samtliga ledamöter inklusive ordföranden Gill Brodin, Centerpartiet, entledigades från sina poster. Inte ett enda möte har hållits under 2019.

oppning_salongelisabeth_outsider
teatergrillen_outsider
speedy_outsider
connys
nrh
sportlov_sigtuna_outsider
sigtuna_vatten_outsider