moderaterna_juni
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Alla som kan jobba ska jobba

Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

banner_artikel

Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kan nu rapportera att arbetet med försörjningsstödmottagare har varit mycket framgångsrikt. Ett år efter utredning eller insats är det så mycket som 90% som inte återvänder till försörjningsstöd. Det är en mycket stark siffra jämfört med andra kommuner i vår närhet, till och med i hela landet.

Vi har fört en jobbpolitik som har gett människor en ny chans. Vi vill tacka alla, inte minst tjänstemän och förvaltning, som har bidragit till resultatet. Tillsammans har vi gjort det möjligt.

Jobblyftet har varit en stor framgång och andra kommuner har studerat hur Sigtuna kommuns aktiva arbetsmarknadspolitik satt försörjningsstödmottagare i arbete och gett dem en ny chans. Vi är oroliga att med en ny M-ledd kommunledning, så kommer Jobblyftet att försvinna och kostnaderna för försörjningsstöd åter öka.

Därför kommer Socialdemokraterna till valet 2018 föreslår nya åtgärder som fortsatt ska ge alla en möjlighet till egen försörjning och bidra till vårt gemensamma. Alla som kan jobba, ska jobba.

  • Steffen Oxenvad (S)
  • Mia Hämäläinen Persson (S)
    Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

 

Svar från Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden:

Kommunledningens mål är att byta bidragsberoende mot arbetsgemenskap

Jag hoppas både Steffen och Mia, företrädare för den tidigare kommunledningen i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är medvetna om att jobblyftet var ett projekt som de själva avslutade 2016. Det vore bra om S har koll på sina egna beslut innan de vädrar sin oro i media. Socialdemokraternas oro måste därför ses som ett spel för gallerierna och gränsar till fake news.

Att antalet personer i ekonomiskt bistånd har minskat i Sigtuna kommun är glädjande. Arbete och egen försörjning är grunden för ett självständigt liv. Tack vare en god arbetsmarknad och högkonjunktur tillsammans med ett hårt och resultatinriktat arbete från förvaltning och tjänstepersoner så har fler kommit i arbete och egen försörjning.

Låt mig vara tydlig. Arbetet för att få ut fler i arbete och egen försörjning slutar inte förrän full sysselsättning råder. Det är min, Moderaternas och kommunledningens uppfattning. Vi ska byta bidragsberoende mot arbetsgemenskap.

Jobbcenter jobbar hårt för att minska antalet personer i ekonomiskt bistånd och få ut fler i arbete och egen försörjning. För det krävs en verktygslåda som ständigt kompletteras och uppdateras där jobblyftets metodik är en del. Jobbcenters mål är precis som kommunledningens mål: Att byta bidragsberoende mot arbetsgemenskap.

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

Fortfarande tomma spökhus i Märsta port

Insändare Vi har nu kommit in i maj 2018 och tre av de nyaste husen i Märsta port står fortfarande helt tomma. Det är över 100 lägenheter som står tomma! Man blir arg varje gång man går förbi dem och påminns om detta slöseri, samtidigt som så många letar efter ett boende. Det är inte alls roligt att ha dessa spökhus i våran kommun.

nationaldag_sigtunakommun

Tio minuter från Märsta betyder barnen ingenting!

Insändare I alla tider har föräldrar kämpat i Skånela med omnejd för att få anständiga busshållplatser som är trygga och säkra när barnen står och väntar på skolbussen. Det är ett under att inget barn dött ännu, men varför ska vi vänta på det?

februari

Moderaterna motarbetar valdeltagandet

Insändare Den moderatledda koalitionen har beslutat att kommunen ska avbryta den påbörjade rekryteringen av demokratiambassadörer. Deras viktigaste arbetsuppgift skulle ha varit att gå ut i kommundelarna och prata med invånarna för att få fler att använda sin rösträtt i valet i september.

dackia_2018

Elvägar är framtiden

Insändare Klimatkrisen är akut. Om Sverige ska klara av kraven i Parisavtalet så måste vi ställa om snabbare. Det gäller framförallt transportsektorn. Med ökad elektrifiering av fordonsflottan kan vi lösa klimatkrisen och problemen med luftkvalitet i städerna.

Friheten tillbaka – rädda assistansen

Insändare Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar, men det har steg för steg smulats sönder vilket även drabbar invånare i Sigtuna kommun. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

clasohlson_robot

Inspirerande klimatplan andas centerpartistisk miljöpolitik

Insändare Under torsdagens möte i kommunfullmäktige antogs Sigtuna kommuns klimatplan. Kommunens satsning på förnybar energi är mycket glädjande för ett parti som under många år arbetat för att lyfta miljöfrågan generellt men i synnerhet vikten av att på ett hållbart sätt växla från fossila bränslen till förnybara.

premiar_sportfiske

Sverige är inte jämställt

Insändare Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill.

Ett starkt Vänsterparti är ett måste

Insändare Det var trevligt att läsa Socialdemokraternas svar om vilken fråga man trodde skulle bli den viktigaste i valet i höst. De tycker precis som Vänsterpartiet att en stark gemensam välfärd är oerhört viktigt, speciellt för att få ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle för alla och inte bara för de rikaste.

Närodlad matpolitik

Insändare Med den nya koalitionen i ledningen blir Sigtuna kommun en grönare kommun med stort fokus på långsiktig närodlad hållbarhet.

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

veterankraft_standard
vuxentutbildning
outsider_moderat
objekt2
oppning_sportfiske2
Norra Redovisningshuset
connys
standard_ridskola
nfc_vinter
barnnplattan
sigtunavatten_standard
objekt4
objekt3
standard_start
outsider_defacto
val2018