moderaterna_feb
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Alla som kan jobba ska jobba

Socialdemokraterna har styrt Sigtuna kommun sedan 2002 fram till 2017 och har genom en medveten och expansiv jobb- och näringslivspolitik skapat stark tillväxt.

centrum_sportlov

Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kan nu rapportera att arbetet med försörjningsstödmottagare har varit mycket framgångsrikt. Ett år efter utredning eller insats är det så mycket som 90% som inte återvänder till försörjningsstöd. Det är en mycket stark siffra jämfört med andra kommuner i vår närhet, till och med i hela landet.

Vi har fört en jobbpolitik som har gett människor en ny chans. Vi vill tacka alla, inte minst tjänstemän och förvaltning, som har bidragit till resultatet. Tillsammans har vi gjort det möjligt.

Jobblyftet har varit en stor framgång och andra kommuner har studerat hur Sigtuna kommuns aktiva arbetsmarknadspolitik satt försörjningsstödmottagare i arbete och gett dem en ny chans. Vi är oroliga att med en ny M-ledd kommunledning, så kommer Jobblyftet att försvinna och kostnaderna för försörjningsstöd åter öka.

Därför kommer Socialdemokraterna till valet 2018 föreslår nya åtgärder som fortsatt ska ge alla en möjlighet till egen försörjning och bidra till vårt gemensamma. Alla som kan jobba, ska jobba.

  • Steffen Oxenvad (S)
  • Mia Hämäläinen Persson (S)
    Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

 

Svar från Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden:

Kommunledningens mål är att byta bidragsberoende mot arbetsgemenskap

Jag hoppas både Steffen och Mia, företrädare för den tidigare kommunledningen i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är medvetna om att jobblyftet var ett projekt som de själva avslutade 2016. Det vore bra om S har koll på sina egna beslut innan de vädrar sin oro i media. Socialdemokraternas oro måste därför ses som ett spel för gallerierna och gränsar till fake news.

Att antalet personer i ekonomiskt bistånd har minskat i Sigtuna kommun är glädjande. Arbete och egen försörjning är grunden för ett självständigt liv. Tack vare en god arbetsmarknad och högkonjunktur tillsammans med ett hårt och resultatinriktat arbete från förvaltning och tjänstepersoner så har fler kommit i arbete och egen försörjning.

Låt mig vara tydlig. Arbetet för att få ut fler i arbete och egen försörjning slutar inte förrän full sysselsättning råder. Det är min, Moderaternas och kommunledningens uppfattning. Vi ska byta bidragsberoende mot arbetsgemenskap.

Jobbcenter jobbar hårt för att minska antalet personer i ekonomiskt bistånd och få ut fler i arbete och egen försörjning. För det krävs en verktygslåda som ständigt kompletteras och uppdateras där jobblyftets metodik är en del. Jobbcenters mål är precis som kommunledningens mål: Att byta bidragsberoende mot arbetsgemenskap.

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

forskontor

märsta.nu tio år

Krönikor Idag fyller märsta.nu tio år. Sajten lanserades 1:a februari 2008 sedan jag tillsammans med tre andra entreprenörer i kommunen ansett att behovet för hyperlokala nyheter i Sigtuna kommun var stort.

februari

Är kommunens ekonomi dålig?

Insändare Sedan i höstas görs det med eftertryck gällande att kommunens ekonomi är dålig. Det hävdas att kommunen under åren 2018-2020 måste spara betydande belopp på sin drift med syftet att år 2020 klara kärnverksamheterna och samtidigt få ett rejält ekonomiskt resultat – en rejäl siffra ”på sista raden”. Men är det så, om man ser till alla möjligheter som står till buds?

sigtuna_bygglov
gott nytt år

Kommunalrådets Nyårskrönika

Krönikor År 2017 går mot sitt slut. Året har inneburit en hel del turbulens i politiken. Såväl internationellt som nationellt och inte minst i Sigtuna kommun.

sportlov

Nyårslöfte vi bör avge: ”Jag ska nöjesflyga mindre 2018!”

Insändare Att den fortgående uppvärmningen av atmosfären behöver stoppas är alla vettiga stater och människor överens om. Vi sänder genom vår jättehöga energianvändning ett övermått av koldioxid upp i lufthavet där den bildar ett allt tjockare, alltmer värmande och därmed allt farligare växthustak över oss.

Vinstuttag skadar välfärden

Insändare I sin första budget väljer Regnbågskoalitionen att lägga ned en ny kommunal konsthall, privatiserar driften av Midgårdsbadet och ange att upp till 50 procent av den kommunala verksamheten ska kunna utföras av annan leverantör än kommunen.

Ali Wandi förenade alla

Krönikor Efter en tids sjukdom har socialdemokraten Ali Wandi gått bort, han blev 51 år gammal. Chefredaktör Daniel Iskander minns Ali som en politiker som förenade alla oavsett etnicitet och religion.

Vad kostar högeralliansens trixande skattebetalarna?

Insändare En busslast med fler politiker – det är vad högeralliansens och Miljöpartiets trixande med nämndstorlekarna innebär. Vad kalaset kostar skattebetalarna vill de inte tala om. Efter konstens alla regler, öppenhet och transparens samt inget trixande -det var ledorden i gårdagens debattartikel, men i verkligheten hann man inte ens till startlinjen innan detta var bortblåst.

Ibland kan vi inte skriva om allt…

Krönikor ”Nu är helikoptern uppe igen”, ”fullt med poliser”, ”vad händer?”. märsta.nu får ibland många frågor men det är inte alltid lämpligt att gå ut med information.

objekt2
connys
vuxentutbildning
matcher_skanela
standard
objekt3
outsider_defacto
sigtunavatten_feb
standard_ridskola
Norra Redovisningshuset
objekt4
Festspecialisten – Standard